Aandoening
Klacht en ziekte : Chlamydia
Wat is chlamydia

Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening (soa). In Nederland is het de meest voorkomende soa, met name onder jonge mensen.

Vooral vrouwen merken vaak niet dat ze een chlamydia-infectie hebben opgelopen. Het geeft bij hen meestal geen klachten.

Je kunt dus chlamydia hebben zonder dat je het weet. En het ook ongemerkt aan anderen doorgeven.

Bij vrouwen kan chlamydia ernstige gevolgen hebben: zij kunnen er onvruchtbaar van worden. Dit gebeurt bij duizend vrouwen per jaar in Nederland.

Chlamydia is heel besmettelijk en wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie heet Chlamydia trachomatis.  Deze zit in het slijmvlies van de penis, vagina of anus van iemand die besmet is, en kan tijdens seksueel contact worden overgedragen. Bij alleen orale seks (contact tussen mond en geslachtsdelen: pijpen of beffen) komt besmetting met chlamydia zelden voor.

Hoe kunt u chlamydia herkennen?

Een tot drie weken na besmetting met chlamydia kun je de eerste verschijnselen krijgen.

Wat merken vrouwen
De meeste vrouwen die met chlamydia geïnfecteerd zijn, merken daar niets van. Maar een kwart van de vrouwen merkt het wel. Zij krijgen klachten die lijken op een blaasontsteking, zoals:

  • pijn of een brandend gevoel bij het plassen en/of
  • pijn in de onderbuik.

Andere mogelijke klachten zijn:

  • meer of veranderde vaginale afscheiding;
  • pijn tijdens het vrijen;
  • bloed uit de vagina na het vrijen;
  • bloed uit de vagina tussen de menstruaties in.

De infectie kan zich naar de eileiders en de onderbuik uitbreiden. De eileiders kunnen dan dicht gaan zitten. Hierdoor heb je meer kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap en/of onvruchtbaarheid.

Wat merken mannen
Mannen met een chlamydia-infectie krijgen vaak klachten:

  • meestal pijn of een branderig gevoel bij het plassen;
  • vooral ’s ochtends waterige (heldere) tot pussige (geelgroene) afscheiding uit de plasbuis (druiper);
  • soms pijn in de balzak of pijn bij het poepen.

Bij mannen lijkt de infectie geen invloed te hebben op de vruchtbaarheid.

Andere klachten bij mannen en vrouwen
Na anale seks kan het slijmvlies van de anus ontstoken raken. Dit kan jeuk, pijn of een branderig gevoel geven. Keelontstekingen door orale seks komen bij chlamydia nauwelijks voor. Sommige mensen krijgen gewrichtsklachten.

Kijk voor meer informatie over Chlamydia op www.thuisarts.nl

Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
Laatst bijgewerkt : 3 September 2013

Welke geneesmiddelen kunnen worden gebruikt bij chlamydia?

Macrolide-antibiotica
Macrolide-antibiotica zijn middelen die de groei van vele soorten bacteriën remmen. Ze grijpen in op de eiwitaanmaak binnen de bacterie. Een bacterie kan zonder eiwitten niet verder groeien. Hierdoor sterft de bacterie. Voorbeelden zijn azitromycine, erytromycine en roxitromycine.

Tetracycline-antibiotica
Tetracycline-antibiotica zijn middelen die de groei van vele soorten bacteriën remmen. Ze remmen de eiwitaanmaak van de bacterie. Een bacterie die geen eiwit kan aanmaken kan zich niet meer vermenigvuldigen en sterft af. Voorbeeld is doxycycline.

Amoxicilline
Amoxicilline is een penicilline-antibioticum. Het doodt vele soorten bacteriën en heeft een goede opname in het lichaam. Het blokkeert een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de bacteriegroei waardoor de bacterie afsterft.

Amoxicilline is geen eerste keuze antibioticum bij Chlamydia. Het wordt alleen gebruikt bij zwangere vrouwen met Chlamydia, omdat het veiliger is tijdens de zwangerschap dan de andere antibiotica.


De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Het onderdeel over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt, is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

  • Medicijnen bij
Doe de risicotest Diabetesfonds
Sluiten