Aandoening
Klacht en ziekte : Droge huid
Wat is droge huid

  • Als de huid te weinig talg (vet) produceert, droogt de huid uit.
  • Sommige stoffen kunnen de huid uitdrogen, zoals zeep.
  • Lang douchen of baden kan de huid uitdrogen, doordat de natuurlijke vetlaag van de huid wordt gewassen.
  • Sommige mensen hebben van nature een droge huid.

Hoe kunt u droge huid herkennen?

Een droge huid is erg gevoelig. Vaak ontstaat er schilfering en jeuk. Bij een erg droge huid kunnen ook kloven en rode plekken ontstaan.

Vooral op de schenen, dijen en bovenarmen is de huid vaak droog. Een droge huid is kwetsbaar: er ontstaat sneller eczeem.

Wat kunt u zelf doen aan droge huid

Een verzachtende en beschermende zalf is de beste behandeling van een droge huid. Hierdoor wordt de huid soepeler en minder gevoelig en kwetsbaar. 

  • Wees zuinig met zeep.
  • Probeer wat minder vaak of minder lang te douchen of te baden.
  • Vet na het douchen of baden de huid in met een zalf of vette crème, bijvoorbeeld cetomacrogolzalf of -crème.
Kijk voor meer informatie over Droge huid op www.thuisarts.nl

Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
Laatst bijgewerkt : 11 December 2014

Welke geneesmiddelen kunnen worden gebruikt bij droge huid?

Verzachtende en beschermende crème en zalf
De verzachtende en beschermende crèmes en zalven houden de huid soepel en voorkomen verdere uitdroging van de huid. Klachten als jeuk, schilfering, kloven en branderige plekken verminderen. Als de huid niet al te droog is, kunt u lanettecrème of cetomacrogolcrème gebruiken. De vaseline crème en vaselinezalf werken echter beter, vooral als de huid erg droog is.

Ook wordt soms verkoelende en beschermende zalf gebruikt, zoals koelzalf.

Ureum
Ureum bevordert opname van water door de huid. Dit water zorgt voor een verweking van de bovenste huidlaag, waardoor schilfers, kloven en branderige plekken sneller verdwijnen. Door ureum in een crème of zalf blijft de huid soepel en voorkomt u verdere uitdroging.

Salicylzuur
Salicylzuur weekt het bovenste laagje van de huid los, waardoor schilfers sneller verdwijnen. Het bevordert bovendien de normale groei van de huid. Door de verweking wordt een eeltlaag weer soepel, zodat de huid kan dichttrekken en kloven kunnen genezen. Door salicylzuur in een crème, gel of zalf blijft de huid soepel en voorkomt u verdere uitdroging.

Retinoïden
Retinoiden beïnvloeden de groei en de rijping van huidcellen. Hierdoor zal de schilfering afnemen en de huid zich herstellen. Retinoïden worden gebruikt wanneer andere medicijnen niet voldoende helpen. Voorbeeld is acitretine.


De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Het onderdeel over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt, is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

  • Medicijnen bij
Doe de risicotest Diabetesfonds
Sluiten