Aandoening
Klacht en ziekte : Gordelroos
Wat is gordelroos

Gordelroos (herpes zoster) is een huiduitslag die wordt veroorzaakt door het waterpokkenvirus.

De uitslag verschijnt in een huidgebied in één helft van uw lichaam. De vlekjes en blaasjes zitten bijvoorbeeld als een gordel om de linker helft van uw borstkas, vandaar de naam gordelroos. 

Gordelroos wordt door het waterpokkenvirus veroorzaakt.

Veel mensen komen als kind voor het eerst in aanraking met het waterpokkenvirus, en krijgen dan de waterpokken. Na genezing blijft het virus achter in de zenuwen van de huid. U merkt daar niets van. Soms wordt het virus na jaren weer actief en veroorzaakt het gordelroos. Hoe dat komt weten we niet.

De kans op gordelroos is het grootst als u ouder bent dan 60 jaar.

Hoe kunt u gordelroos herkennen?
 • U krijgt jeuk of pijn in een deel van uw gezicht, romp of ledematen.
 • Na enkele dagen ontstaan er rode vlekjes en blaasjes. Soms een paar, soms tientallen. Gedurende een week kunnen er nieuwe blaasjes bij komen.
 • De pijn kan hevig zijn.
 • U kunt zich grieperig voelen en lichte koorts krijgen.
 • Soms geeft gordelroos alleen jeuk en pijn, zonder vlekjes of blaasjes.
 • Bij gordelroos in het gezicht kan uw oog ontstoken raken.

  Herpes zoster bij kind 
Wat kunt u zelf doen aan gordelroos

Algemene maatregelen

 • Laat uw huid zo veel mogelijk met rust.
 • U mag gewoon douchen of in bad.
 • Om uw kleding te beschermen of schuren te voorkomen, kunt u de blaasjes afdekken met zacht wondgaas.

Besmetting van anderen voorkomen

Was uw handen met water en zeep als u aan de blaasjes heeft gezeten. De blaasjes zijn besmettelijk totdat ze zijn ingedroogd. Het virus zit in het vocht van de blaasjes. Als het virus op uw handen zit, draagt u het gemakkelijk over. Iemand die nog geen waterpokken heeft gehad, kan er waterpokken van krijgen. Het is niet mogelijk om er rechtstreeks gordelroos van te krijgen.

Probeer te voorkomen dat u baby’s, zwangeren en mensen met een ernstig verminderde weerstand besmet. Zij kunnen extra ziek worden van waterpokken.

Bij zwangere vrouwen die nooit waterpokken hebben gehad, kan het virus in de eerste drie maanden van de zwangerschap ook schade veroorzaken aan het ongeboren kind. Gelukkig hebben bijna alle volwassenen in Nederland de waterpokken als kind al gehad. Aangeboren afwijkingen van de vrucht door waterpokken zijn daarom zeldzaam.

Kijk voor meer informatie over Gordelroos op www.thuisarts.nl

Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
Laatst bijgewerkt : 30 Oktober 2014

Welke geneesmiddelen kunnen worden gebruikt bij gordelroos?

Antivirale middelen
Antivirale middelen remmen de groei van het virus dat de gordelroos veroorzaakt. Hierdoor zullen de klachten afnemen. Voorbeelden zijn aciclovir, famciclovir en valaciclovir.


De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Het onderdeel over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt, is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

 • Medicijnen bij
Doe de risicotest Diabetesfonds
Sluiten