Aandoening
Klacht en ziekte : Griep
Wat is griep

Bij griep ('influenza') kunt u zich echt 'doodziek' voelen. In het algemeen overheersen hoge koorts en hevige pijn. Verder kunt u last hebben van een plotseling rillerig gevoel hebben, spierpijn, keelpijn, hoesten, hoofdpijn, verstopte neus en niezen.

Als u zich niet heel ziek voelt en geen koorts heeft, heeft u misschien geen griep, maar verkoudheid. Kijk voor meer informatie bij Verkoudheid.

Griep wordt veroorzaakt door virussen. U kunt besmet raken als u speekseldruppeltjes met een griepvirus inademt. De besmette speekseldruppeltjes komen in de lucht terecht wanneer iemand die griep heeft, hoest of niest.

Natuurlijk kunt u ook worden besmet wanneer u iemand een hand geeft die net zijn neus heeft gesnoten of in zijn hand heeft gehoest.

De verschijnselen van griep verdwijnen vaak binnen drie tot vijf dagen. Na een echte griep kunt u zich nog een dag of tien slap of lusteloos voelen.

Wat kunt u zelf doen aan griep

Griep
Griep kan voor mensen uit zogenaamde risicogroepen ernstige gevolgen hebben, zoals het ontstaan van longontsteking.

Hierbij gaat het om mensen die lijden aan longaandoeningen, hart- en vaatziekten of diabetes, oudere mensen en mensen met een verminderde weerstand. Voor deze mensen is het verstandig in de eerste helft van november een griepprik te halen. De prik moet elk jaar worden herhaald, omdat de soorten influenzavirus van jaar tot jaar verschillen.

Hoest
Er zijn verschillende soorten hoest. Hoestklachten kunt u zelf verlichten door een lepel honing in de mond te laten smelten.

Keelpijn
Bij keelpijn heeft u meestal last van een rauw en rasperig gevoel in de keel. Om deze klachten te verminderen, moet de keel worden bevochtigd. Dit kunt u op verschillende manieren doen.

 • Ongeveer vier keer per dag gorgelen met een fysiologische zoutoplossing. Die kunt u zelf maken door één afgestreken theelepel zout op te lossen in een glas (250 ml) water. Per keer gebruikt u 20 tot 30 ml zoutoplossing.
 • Zuigen op een snoepje of dropje (bij voorkeur suikervrij). Zuig niet te hard want dat kan de keelpijn verergeren.
 • Iets kouds drinken of op een waterijsje zuigen.

Verstopte neus
De ademhaling door uw neus kunt u verbeteren door te stomen boven een kom heet water met een doek over uw hoofd. Er bestaan ook speciale stoombadjes met neus/mondstuk.

Aan het water kunt u kamille toevoegen of stoomdruppels. Stomen is niet geschikt voor kinderen vanwege het gevaar voor verbranding.

Wat kan de apotheker voor u doen?

Griep gaat in de meeste gevallen vanzelf weer over. Wanneer u last heeft van hoest, keelpijn, hoofdpijn of een verstopte neus, dan heeft uw apotheek een aantal tips om de klachten te verminderen.

Koorts en pijn
Koorts is een temperatuur van meer dan 38 °C. Het is één van de manieren waarop uw lichaam reageert op een infectie. Daarom is het niet altijd nodig koorts te onderdrukken.

In het algemeen verdragen kinderen koorts beter dan volwassenen. Als een kind met koorts normaal reageert, normaal blijft drinken en wil spelen, hoeft u zich geen zorgen te maken. Het is dan niet nodig het kind iets tegen de koorts te geven.

Bij hoge koorts, spierpijn en hoofdpijn kunt u het middel paracetamol gebruiken. Dat wordt in het algemeen goed verdragen, ook door mensen met maagklachten.

Paracetamol levert bij gelijktijdig gebruik met andere medicijnen - zoals bloedverdunners - geen problemen op en kan incidenteel worden gebruikt tijdens zwangerschap en borstvoeding.

Paracetamol is geschikt voor kinderen vanaf drie maanden. Uw apotheker kan u adviseren over de juiste dosering. Als vuistregel geldt dat volwassenen per keer 1 of 2 tabletten van 500 milligram mogen gebruiken. Meestal zijn 2 tot 3 tabletten per dag voldoende. Gebruik in elk geval nooit meer dan 6 tabletten per dag.

Mogelijk heeft u last van hoofdpijn doordat u een verstopte neus heeft. In dat geval kunt u het beste neusdruppels met xylometazoline of oxymetazoline gebruiken. Deze druppels zorgen ervoor dat de slijmvliezen slinken. Daardoor kunt u weer gemakkelijk door uw neus ademhalen, zodat de hoofdpijn kan verdwijnen.

Hoest
Er zijn verschillende soorten hoest. Hoestklachten kunt u verlichten door:

 • een verzachtende hoestdrank; 
 • een middel te gebruiken dat de hoestprikkel dempt, zoals noscapine.

Kijk voor meer informatie over hoestklachten onder hoest.

Verstopte neus
Neusdruppels of neusspray met xylometazoline of oxymetazoline. Hierdoor slinken de slijmvliezen in uw neus, zodat u weer goed door uw neus kunt ademen. De werking van de neusdruppels of neusspray begint binnen enkele minuten en houdt vijf tot acht uur aan. Als het lukt, snuit dan u neus voor gebruik van de spray of druppels.

Gebruik deze middelen nooit langer dan een week achter elkaar. Bij langdurig gebruik loopt u namelijk het risico dat uw neus juist door de bijwerking van deze medicijnen verstopt raakt.

Neusdruppels of neusspray met fysiologisch zout (natriumchloride). Deze oplossing verdunt het taaie slijm in de neus, waardoor het makkelijker vrijkomt en u beter door uw neus kunt ademen. Deze neusdruppels en neusspray zijn zowel geschikt voor volwassenen als voor kinderen. U kunt de neusdruppels langere tijd gebruiken.

In welke gevallen kunt u beter naar de huisarts gaan?

Bij kinderen

 • Bij kinderen die een zieke of lusteloze indruk maken.
 • Bij baby's jonger dan vier maanden die 38 °C koorts of meer hebben.
 • Bij kinderen vanaf vier maanden met koorts, als de koorts al langer dan 3 dagen duurt.
 • Bij kinderen jonger dan zes maanden die hoesten of oorpijn hebben.
 • Bij plotseling optredende koorts (hoger dan 38 °C) na een verblijf in de tropen. De koorts kan namelijk worden veroorzaakt door malaria. Een malaria-aanval kan tot zelfs een jaar na terugkeer uit de tropen optreden.

Bij volwassenen

 • Bij oude mensen boven de 75 jaar die een zieke indruk maken.
 • Als de volgende pijnklachten langer dan vijf dagen aanhouden: pijn in de bovenkaak of kiespijn, pijn tijdens het kauwen of pijn die verergert bij het voorover bukken.
 • Bij mensen met koorts (een temperatuur van 38° C en hoger) die langer dan vijf dagen aanhoudt.
 • Bij mensen met een temperatuur tussen de 37 en 38° C die enkele weken aanhoudt.
 • Bij plotseling optredende koorts (hoger dan 38° C) na een verblijf in de tropen.
 • Bij ernstige hart- en longaandoeningen.
 • Bij koorts in combinatie met het ophoesten van slijm, als de koorts niet verbetert en langer dan drie dagen aanhoudt.
 • Bij ijlen.
 • Als de koorts is afgenomen, enkele dagen is weggeweest en vervolgens toch weer terugkomt.
Welke geneesmiddelen kunnen worden gebruikt bij griep?

Paracetamol
Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend. Bij hoge koorts, spierpijn en hoofdpijn door griep is paracetamol het veiligste middel om te gebruiken.

Paracetamol in combinatie met andere middelen
De pijnstillende werking van paracetamol kan worden versterkt door coffeïne of codeïne. Propyfenazon werkt net als paracetamol pijnstillend en koortsverlagend. Voorbeelden zijn paracetamol in combinatie met codeïne, paracetamol in combinatie met coffeïne, propyfenazon in combinatie met paracetamol en coffeïne.

Ontstekingsremmende pijnstillers
Ontstekingsremmende pijnstillers, ook wel NSAID`s genoemd werken pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend. Voorbeelden zijn acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, diclofenac, ibuprofen en ketoprofen, naproxen.

Influenzavaccin
Influenzavaccin wordt ook wel de 'griepprik'genoemd. Het vaccin werkt doordat er hele kleine hoeveelheden van het influenzavirus worden ingespoten. Als reactie hierop maakt het lichaam hier antistoffen tegen. Wanneer u vervolgens wordt  geïnfecteerd met het influenzavirus, zullen de antistoffen dit virus onschadelijk maken. U zult nu veel minder of zelfs geen last hebben van de griep.

Antivirale middelen
Antivirale middelen remmen de vermeerdering van beide soorten influenzavirussen, namelijk type-A en type-B. Ze verlichten zo de verschijnselen van griep en verkorten de duur van een griepinfectie met gemiddeld anderhalve dag. Bovendien kunnen ze de griep voorkomen als u contact bent geweest met het griepvirus. Voorbeelden zijn oseltamivir en zanamivir.

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

 • Gerelateerde thema's
 • Medicijnen bij
Doe de risicotest Diabetesfonds
Sluiten