Aandoening
Klacht en ziekte : Griep
Wat is griep

Bij griep ('influenza') kunt u zich echt 'doodziek' voelen. In het algemeen overheersen hoge koorts en hevige pijn. Verder kunt u last hebben van een plotseling rillerig gevoel hebben, spierpijn, keelpijn, hoesten, hoofdpijn, verstopte neus en niezen.

Als u zich niet heel ziek voelt en geen koorts heeft, heeft u misschien geen griep, maar verkoudheid. Kijk voor meer informatie bij Verkoudheid.

Griep wordt veroorzaakt door virussen. U kunt besmet raken als u speekseldruppeltjes met een griepvirus inademt. De besmette speekseldruppeltjes komen in de lucht terecht wanneer iemand die griep heeft, hoest of niest.

Natuurlijk kunt u ook worden besmet wanneer u iemand een hand geeft die net zijn neus heeft gesnoten of in zijn hand heeft gehoest.

De verschijnselen van griep verdwijnen vaak binnen 3 tot 5 dagen. Na een echte griep kunt u zich nog een dag of 10 slap of lusteloos voelen.

Hoe kunt u griep herkennen?

Wat kunt u zelf doen aan griep

Preventie van griep (griepprik)
Sommige mensen lopen meer kans op complicaties als ze griep krijgen. Zij kunnen een longontsteking of ernstige bronchitis oplopen. In zeldzame gevallen komen als complicatie van griep ook hersenontsteking, hartontsteking en spierontsteking voor.
 
Mensen die tot een risicogroep behoren, doen er daarom goed aan zich elk jaar tegen griep te laten vaccineren. De griepprik maakt dat uw lichaam antistoffen aanmaakt, zodat het een besmetting met het griepvirus makkelijker kan afslaan.
 
Voor wie?
De risicogroepen die doorgaans een griepprik krijgen, zijn de volgende.

 • Mensen met een hartaandoening
 • Mensen met een longziekte
 • Mensen met diabetes
 • Nierpatiënten
 • Mensen die door een ziekte of door een medische behandeling weinig afweer hebben, bijvoorbeeld bij hiv, kanker, en bij gebruik van afweeronderdrukkende medicijnen na een transplantatie
 • Mensen van 60 jaar en ouder
 • Mensen die in verzorgingshuizen en verpleeghuizen verblijven
 • Kinderen vanaf 6 maanden tot 18 jaar, die langdurig salicylaten gebruiken (bijvoorbeeld bij chronische darmaandoeningen)

Ook mensen die in de gezondheidszorg werken en contact hebben met patiënten, wordt aangeraden een griepprik te halen.
 
Wanneer?
 De huisartsen roepen hun risicopatiënten elk jaar vanaf eind oktober op om een griepprik te komen halen.
 
Waarom elk jaar?
Er zijn verschillende griepvirussen en elk jaar zijn er andere virussen actief. Daarom wordt elk najaar een vaccin samengesteld dat speciaal werkt tegen de virussen die dan actief zijn. Haal dus elk jaar een nieuwe griepprik als u tot een van de risicogroepen behoort.

Hoest
Er zijn verschillende soorten hoest. Hoestklachten kunt u zelf verlichten door een lepel honing in de mond te laten smelten.

Keelpijn
Bij keelpijn heeft u meestal last van een rauw en rasperig gevoel in de keel. Om deze klachten te verminderen, moet de keel worden bevochtigd. Dit kunt u op verschillende manieren doen.

 • Zuigen op een snoepje of dropje (bij voorkeur suikervrij) of een verzachtende keeltablet. Het zuigen stimuleert de keelspieren- en klieren.
 • Een keelspray of hoestdrank blijft minder lang in de keel en stimuleert de keelspieren en -klieren niet en lijkt daarom minder zinvol bij keelpijn.
 • Iets kouds drinken, bijvoorbeeld gekoeld vruchtensap, of zuigen op een waterijsje.
 • Circa 4x per dag gorgelen met een fysiologische zoutoplossing. Die kunt u zelf maken door één afgestreken theelepel zout op te lossen in een glas (250 ml) water. Per keer gebruikt u 20 tot 30 ml zoutoplossing.

Verstopte neus
De ademhaling door uw neus kunt u verbeteren door te stomen boven een kom heet water met een doek over uw hoofd. Er bestaan ook speciale stoombadjes met neus/mondstuk. Aan het water kunt u kamille toevoegen of stoomdruppels. Stomen is niet geschikt voor kinderen vanwege het gevaar voor verbranding.

Welke geneesmiddelen kunnen worden gebruikt bij griep?

Paracetamol
Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend. Bij hoge koorts, spierpijn en hoofdpijn door griep is paracetamol het veiligste medicijn om te gebruiken.

Paracetamol in combinatie met andere medicijnen
Soms wordt paracetamol gecombineerd met coffeïne. Dit versterkt mogelijk het pijnstillende effect en werkt opwekkend. Neem het daarom niet voor het slapengaan. Een combinatie met codeïne werkt behalve tegen de pijn ook tegen de hoest en werkt iets versuffend, waardoor het juist wel geschikt is voor het slapengaan. Verder wordt paracetamol soms gecombineerd met propyfenazon, een andere pijnstiller. Ook zit er soms vitamine C bij. Dit lijkt niet echt iets toe te voegen aan de werking.

Ontstekingsremmende pijnstillers
Ontstekingsremmende pijnstillers, ook wel NSAID`s genoemd werken pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend. Voorbeelden zijn acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, diclofenac, ibuprofen, ketoprofen en naproxen.

Influenzavaccin
Influenzavaccin wordt ook wel de 'griepprik'genoemd. Het vaccin werkt doordat er hele kleine hoeveelheden van het influenzavirus worden ingespoten. Als reactie hierop maakt het lichaam hier antistoffen tegen. Wanneer u vervolgens wordt  geïnfecteerd met het influenzavirus, zullen de antistoffen dit virus onschadelijk maken. U zult nu veel minder of zelfs geen last hebben van de griep.

Antivirale medicijnen
Antivirale medicijnen remmen de vermeerdering van beide soorten influenzavirussen, namelijk type-A en type-B. Ze verlichten zo de verschijnselen van griep en verkorten de duur van een griepinfectie met gemiddeld anderhalve dag. Bovendien kunnen ze de griep voorkomen als u contact bent geweest met het griepvirus. Voorbeelden zijn oseltamivir en zanamivir.

Laatst gewijzigd : 16-12-2014

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

 • Gerelateerde thema's
 • Medicijnen bij
Doe de risicotest Diabetesfonds
Sluiten