Aandoening
Klacht en ziekte : Hoogteziekte
Wat is hoogteziekte

Hoogteziekte kan optreden als u te snel naar een hoogte gaat van meer dan 2500 meter.

Hoogteziekte is een signaal van het lichaam: ga niet hoger. Als u dit signaal negeert kan dat ernstige klachten geven.

Hoogteziekte heeft te maken met de hoeveelheid zuurstof in de lucht. Hoe hoger u in de bergen komt, hoe minder zuurstof er in de lucht zit. Uw lichaam past zich hierop aan.

Vanaf 2500 meter veranderen er dingen in uw lichaam. U ademt dieper en u gaat meer rode bloedcellen aanmaken. Boven ongeveer 3000 meter gaat ook uw hartslag omhoog.

Niet iedereen heeft last van hoogteziekte. Waarom de een wel hoogteziek wordt en de ander niet, is niet bekend.

Hoe kunt u hoogteziekte herkennen?

U kunt hoogteziekte herkennen als u in de bergen last krijgt van de volgende verschijnselen:

 • kortademigheid;
 • hoofdpijn;
 • misselijkheid;
 • slecht slapen;
 • gebrek aan eetlust.

Gaat u nog hoger? Dan:

 • wordt u wankel ter been;
 • kunt u moeilijker praten;
 • raakt u verward.

Stijgt u nog meer, dan kunt u bewusteloos raken.

Wat kunt u zelf doen aan hoogteziekte

Zo kunt u hoogteziekte proberen te voorkomen: 

 • Blijf een paar dagen op een hoogte waarop u geen klachten heeft. Meestal is twee tot drie dagen genoeg. Daarna kunt u voorzichtig stijgen. Bij klachten moet u weer afdalen.
 • Drink heel veel vocht, dat wil zeggen meer dan 3 liter per dag.
 • Drink geen alcohol.

 Bij klachten moet u direct afdalen.

Kijk voor meer informatie over Hoogteziekte op www.thuisarts.nl

Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
Laatst bijgewerkt : 12 Februari 2015

Welke geneesmiddelen kunnen worden gebruikt bij hoogteziekte?

Geneesmiddelen tegen hoogteziekte komen alleen in aanmerking als langzaam acclimatiseren of afdalen bij klachten echt niet mogelijk is. Ze bieden namelijk geen garantie dat u geen last van hoogteziekte krijgt, maar maskeren wel de verschijnselen, zodat u mogelijk grotere risico`s neemt dan verantwoord is.

Mensen die uit ervaring weten dat ze in de bergen last van hoogteziekte krijgen, kunnen als voorzorg medicijnen gebruiken. Ook ter bestrijding van hoogteziekte kunnen medicijnen gebruikt worden, alhoewel afdalen en acclimatiseren nog altijd de beste oplossing is.

Acetazolamide
Acetazolamide heeft effect op de hoeveelheid water en zouten in het lichaam. Door dit effect kan acetazolamide helpen de verschijnselen van hoogteziekte, als hoofdpijn, slechte eetlust, misselijkheid, slapeloosheid, duizeligheid, vermoeidheid, vochtophopingen rond de enkels en verminderde aanmaak van urine te verminderen.

Acetazolamide wordt gebruikt ter bestrijding van hoogteziekte en soms ook om hoogteziekte te voorkomen.

Nifedipine
Nifedipine verlaagt de bloeddruk. Het wordt ook gebruikt om vochtophopingen in de longen ten gevolge van hoogteziekte te bestrijden of te voorkomen.

Dexamethason
Dexamethason is een bijnierschorshormoon of corticosteroïd. Natuurlijke bijnierschorshormonen remmen ontstekingen en overgevoeligheidsreacties. Ze zijn nodig om energie, mineralen en zouten vrij te maken en op te slaan. Vanwege dit effect wordt dexamethason gebruikt bij de behandeling van hersenoedeem ten gevolge van hoogteziekte en in sommige gevallen om hersenoedeem te voorkomen.


De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Het onderdeel over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt, is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

 • Gerelateerde thema's
 • Medicijnen bij
Doe de risicotest Diabetesfonds
Sluiten