Aandoening
Klacht en ziekte : Jicht
Wat is jicht

Jicht is een gewrichtsontsteking. Meestal van de grote teen, soms van andere gewrichten in de voet, enkel, knie of pols. De ontsteking ontstaat als urinezuur uit het bloed 'neerslaat' (kristalliseert) in het gewricht. Dit kan gebeuren als u te veel urinezuur in het bloed heeft.

Alcoholgebruik, eiwitrijk voedsel (bijvoorbeeld veel vlees) en sommige medicijnen (bijvoorbeeld plaspillen) kunnen een jichtaanval veroorzaken. Ook na een operatie of verstuiking kunt u jicht krijgen.

Hoe kunt u jicht herkennen?

Bij jicht is het gewricht rood, gezwollen, warm en pijnlijk. Bewegen is erg pijnlijk. De ontsteking is heftig en komt meestal plotseling opzetten. Binnen één tot drie weken geneest de ontsteking, maar u kunt na een tijdje weer een nieuwe aanval krijgen. Heeft u meer dan drie jichtaanvallen per jaar, dan heeft u chronische jicht.

Wat kunt u zelf doen aan jicht

U kunt het ontstoken gewricht hoog leggen en afkoelen met een natte doek of met ijs dat u in een doek wikkelt.

  • Zodra de pijn minder wordt, is het belangrijk regelmatig te bewegen.
  • Drink minimaal twee liter water per dag.
  • Gebruik geen alcohol.
  • Wees zuinig met eiwitrijk eten.
  • Als u plaspillen gebruikt, overleg dan met uw huisarts.

Klik hier voor meer informatie in de Patiëntenbrieven van het Nederlands Huisartsen Genootschap over jicht.

Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
Laatst bijgewerkt: 8 maart 2007.

Welke geneesmiddelen kunnen worden gebruikt bij jicht?

Ontstekingsremmende pijnstillers
Ontstekingsremmende pijnstillers, ook wel NSAID`s genoemd. Deze middelen werken pijnstillend en ontstekingsremmend. Hierdoor verminderen de roodheid, zwelling en pijn in en rond de gewrichten. Voorbeelden zijn diclofenac, etoricoxib, ibuprofen, indometacine, ketoprofen, meloxicam, nabumeton en naproxen.

Colchicine
Colchicine vermindert de ontstekingsreactie in het gewricht. Colchicine wordt voorgeschreven als bovenstaande pijnstillers niet voldoende werken of als u dergelijke middelen niet verdraagt. Het wordt gebruikt bij een aanval van jicht.

Allopurinol
Allopurinol verlaagt de hoeveelheid urinezuur in het bloed door de productie van urinezuur in het lichaam te remmen. Hierdoor neemt de kans op jichtaanvallen af. Allopurinol wordt gebruikt om het aantal jichtaanvallen te verminderen bij mensen die regelmatig jichtaanvallen hebben. Het werkt niet tegen een acute jichtaanval.

Benzbromaron
Benzbromaron verlaagt de hoeveelheid urinezuur in het bloed door de uitscheiding met de urine te verhogen. Hierdoor neem de kans op jichtaanvallen af. Benzbromaron wordt gebruikt om het aantal jichtaanvallen te verminderen bij mensen die regelmatig jichtaanvallen hebben. Het werkt niet tegen een acute jichtaanval. Benzbromaron wordt alleen voorgeschreven als u allopurinol niet verdraagt.

Febuxostat
Febuxostat verlaagt de hoeveelheid urinezuur in het bloed door de aanmaak van urinezuur in het lichaam te verminderen. Hierdoor neem de kans op jichtaanvallen af. Febuxostat wordt gebruikt om het aantal jichtaanvallen te verminderen bij mensen die regelmatig jichtaanvallen hebben. Het werkt niet tegen een acute jichtaanval. Febuxostat wordt alleen voorgeschreven als u allopurinol niet verdraagt.

Bijnierschorshormonen 
Bijnierschorshormonen worden ook wel corticosteroïden genoemd. Ze worden soms kortdurend toegepast bij een aanval van jicht als andere medicijnen niet voldoende werken of niet gebruikt kunnen worden. Ze werken ontstekingsremmend. Voorbeelden zijn prednisolon en triamcinolon (-acetonide).


De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Het onderdeel over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt, is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

  • Medicijnen bij
Doe de risicotest Diabetesfonds
Sluiten