Aandoening
Klacht en ziekte : Krentenbaard
Wat is krentenbaard

Krentenbaard (impetigo) is een besmettelijke infectie van de huid.

De infectie zit meestal rond de neus of mond, maar kan op het hele lichaam voorkomen.

Krentenbaard komt het meest voor bij kinderen onder de negen jaar, maar ook volwassenen kunnen het krijgen. 

Krentenbaard wordt veroorzaakt door een bacterie. Het gaat meestal om de stafylokok.

Kinderen en volwassenen kunnen deze bacterie bij zich dragen (bijvoorbeeld in hun neus) zonder zelf krentenbaard te krijgen.

Meestal wordt de bacterie overgedragen via handen of besmet speelgoed. Soms ontstaat de besmetting via hoesten of niezen. 

Krentenbaard is besmettelijk totdat de wondjes zijn ingedroogd of genezen.

Hoe kunt u krentenbaard herkennen?

Krentenbaard begint vaak op een plaats waar de huid al beschadigd is (een schaafplekje, krabplekje of eczeem). Er ontstaan enkele wondjes, rode plekjes en soms blaasjes met gele pus. Deze ontstoken plekjes kunnen samenvloeien en zich uitbreiden.

Een opengebarst blaasje droogt in waardoor een honinggele korst ontstaat. Als er veel wondjes, blaasjes en gele korstjes rond de neus en mond zitten, dan kan het eruitzien als een baard van krenten. Daar komt de naam vandaan.

Krentenbaard kan jeuken.

Verder zijn er bij krentenbaard in het gezicht soms zwellingen in de hals te voelen. Dit zijn klieren die opzwellen als reactie op de infectie.

Wat kunt u zelf doen aan krentenbaard

De volgende hygiënische maatregelen kunnen helpen verergering en uitbreiding van krentenbaard tegen te gaan en besmetting van anderen te voorkomen:

  • Probeer aanraken of krabben van de wondjes te voorkomen. Als het kind oud genoeg is kunt u ook uitleggen waarom.
  • Zorg dat uw kind regelmatig de handen wast met gewone zeep.
  • Houd de nagels schoon en kort.
  • Was uw kind één keer per dag met zeep.
  • Laat uw kind een eigen handdoek gebruiken en neem elke dag een nieuwe handdoek.
  • Zorg dat mensen in de omgeving van uw kind regelmatig de handen wassen (informeer de klas of het kinderdagverblijf).
  • Eventueel kunt u de dingen die uw kind vaak aanraakt (speelgoed, deuren, trapleuning) één keer per dag schoonmaken.

Ondanks deze maatregelen is besmetting onder kinderen haast niet te voorkomen.

Als een schoolkind krentenbaard heeft, dragen meestal meerdere kinderen in de klas de bacterie al bij zich, ook zonder dat u iets aan ze ziet. Het heeft dus weinig zin uw kind thuis te houden om besmetting van anderen te voorkomen. Medisch gezien is er geen reden om uw kind thuis te houden. Het kan zijn dat de school of het kinderdagverblijf daar andere afspraken over heeft.

Kijk voor meer informatie over Krentenbaard op www.thuisarts.nl

Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
Laatst bijgewerkt : 30 Oktober 2014

Welke geneesmiddelen kunnen worden gebruikt bij krentenbaard?

Fusidinezuur op de huid
Fusidinezuur is een antibioticum dat verschillende soorten bacteriën doodt. Het belemmert bij de bacteriën de aanmaak van eiwitten. Zonder eiwitten kunnende bacteriën niet verder groeien en sterven af. De infectieverschijnselen zullen hierdoor afnemen.

Tetracycline op de huid
Tetracycline is een antibioticum dat verschillende soorten bacteriën doodt. Het remt de eiwitaanmaak van de bacterie. Een bacterie die geen eiwit kan aanmaken, kan zich niet meer vermenigvuldigen en sterft af. De infectieverschijnselen zullen hierdoor afnemen.

Mupirocine op de huid
Mupirocine is een antibioticum dat bacteriën doodt, met name stafylokokken en streptokokken. Dit zijn bacteriën die vooral op huid en slijmvliezen voorkomen.

Mupirocine belemmert bij de bacteriën de aanmaak van eiwitten. Zonder eiwitten kunnen de bacteriën niet verder groeien en sterven ze af. De infectieverschijnselen zullen hierdoor afnemen.

Mupirocine wordt pas voorgeschreven wanneer andere antibiotica, zoals fusidinezuur of tetracycline niet voldoende hebben geholpen.

Penicilline-antibiotica om in te nemen
Penicilline-antibiotica doden vele soorten bacteriënen en hebben een goede opname in het lichaam. Ze blokkeren een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de bacteriegroei waardoor de bacterie afsterft. Een aantal penicilline-antibiotica heeft een specifieke werking tegen bepaalde soorten ziekteverwekkers. Vanwege deze specifieke werking en de goede opname, worden deze middelen ingezet bij infecties van de huid.

Penicilline-antibiotica worden pas voorgeschreven wanneer de infectie te uitgebreid is en een behandeling met een crème of zalf met antibiotica onvoldoende werkt en als het kind ook koorts heeft door de infectie. Voorbeeld is flucloxacilline.

Zinkoxide op de huid
Als de krentenbaard niet zo ernstig is, kan zinkoxide worden gebruikt. Dit werkt tegen de eventuele jeuk en helpt ook om de blaasjes te laten indrogen. Het werkt echter niet tegen de bacterie. Krentenbaard gaat meestal vanzelf over. Als de krentenbaard ernstiger is, is daarom één van bovenstaande middelen nodig dat werkt tegen de bacterie.


De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Het onderdeel over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt, is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

  • Medicijnen bij
Doe de risicotest Diabetesfonds
Sluiten