Aandoening
Klacht en ziekte : Ontstoken ogen door allergie
Wat is ontstoken ogen door allergie

Het oogwit en de binnenkant van de oogleden zijn bekleed met een dun laagje weefsel, het bindvlies. Bij ontstoken ogen is meestal dit bindvlies ontstoken.

Soms ontsteken ogen door een allergie. Bijvoorbeeld door hooikoorts of door een allergie voor contactlenzen. Vaak veroorzaken een virus of soms een bacterie de oogontsteking.

Hoe kunt u ontstoken ogen door allergie herkennen?

De ogen voelen branderig of jeuken. Het bindvlies wordt rood. Vaak tranen de ogen flink. Het kan voelen of er een zandkorrel in de ogen zit.

Wat kunt u zelf doen aan ontstoken ogen door allergie
  • Vastgeplakte oogleden kunt u losweken met een watje of gaasje met gewoon kraanwater. Veeg van buiten richting neus.
  • Draag geen contactlenzen tot de oogontsteking is genezen.
  • Gebruik geen make-up.
  • Gebruik bescherming tegen fel las- of zonlicht.

Als u opeens slecht ziet en knipperen niet helpt of als het oog erg pijnlijk is, moet u contact opnemen met de huisarts.

Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
Laatst bijgewerkt: 29 augustus 2006.

Welke geneesmiddelen kunnen worden gebruikt bij ontstoken ogen door allergie?

Anti-allergiemiddelen in oogdruppels
Anti-allergiemiddelen, ofwel antihistaminica, blokkeren de werking van histamine, een stof die bij een allergische reactie in het lichaam vrijkomt. De oogdruppels werken alleen in de ogen. Voorbeelden zijn azelastine, emedastine, ketotifen en levocabastine.

Cromonen in oogdruppels
Oogdruppels met anti-allergiemiddelen uit de 'cromonen-groep' voorkomen het vrijkomen van lichaamseigen stoffen die bij een allergische reactie ontstaan. Hierdoor worden allergische klachten voorkomen. Deze oogdruppels kunnen niet worden gebruikt bij een aanval van allergische klachten. Ze werken pas na een aantal dagen gebruik. Voorbeelden zijn cromoglicinezuur oogdruppels en nedocromil oogdruppels.

Anti-allergiemiddelen om in te nemen
Anti-allergiemiddelen, ofwel antihistaminica, blokkeren de werking van histamine, een stof die bij een allergische reactie in het lichaam vrijkomt. Tabletten, drank en druppels werken in het hele lichaam. Voorbeelden zijn acrivastine, cetirizine, clemastine, desloratadine, ebastine, fexofenadine, ketotifen, levocetirizine, loratadine en mizolastine.

Bijnierschorshormonen in oogdruppels
Bijnierschorshormonen, ofwel corticosteroïden, in oogdruppels worden alleen gebruikt in ernstige gevallen, als de anti-allergiemiddelen niet voldoende werken. Het remt de ontstekingsverschijnselen, zoals roodheid, zwelling, pijn en jeuk. Voorbeelden zijn dexamethason, fluormetholon, prednisolon of rimexolon oogdruppels.

Desensibilisatie-middel
Desensibilisatie betekent 'ongevoelig maken'. U krijgt de prikkel toegediend waar u allergisch voor bent. Meestal is dit steeds in een iets grotere hoeveelheid, gedurende drie tot vijf jaar. Uw lichaam kan dan langzaam aan de prikkel wennen en er na verloop van tijd minder hevig op reageren. Het is te verkrijgen in druppels om in te nemen, in tabletten en als injecties.

Fenylefrine
Fenylefrine vernauwt de bloedvaatjes in het oogslijmvlies. Hierdoor neemt zwelling van het oogslijmvlies af.


De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Het onderdeel over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt, is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

  • Medicijnen bij
Doe de risicotest Diabetesfonds
Sluiten