Aandoening
Klacht en ziekte : Ontstoken ogen door allergie
Wat is ontstoken ogen door allergie

Verschijnselen bij een allergische oogontsteking zijn:

 • jeuk
 • branderigheid
 • tranen
 • roodheid
 • zwelling van het bindvlies en de oogleden

Dit gaat vaak samen met prikkeling van het neusslijmvlies, kriebel in de neus, niezen en soms een loopneus.

Wanneer het lichaam met bepaalde schadelijke stoffen in aanraking komt, ontstaat er een afweerreactie. Er komen dan lichaamseigen stoffen vrij, zoals histamine en antistoffen, om de prikkel onschadelijk te maken. Dat is een normale afweerreactie.
Als u allergisch bent, ontstaat er een afweerreactie tegen stoffen die niet echt schadelijk zijn. De afweerreactie is versterkt en dat veroorzaakt uw klachten.
Het is niet duidelijk waarom sommige mensen allergisch zijn en andere niet. Erfelijkheid kan hierbij een rol spelen.

Voor welke stoffen bent u allergisch?

Klachten in het voorjaar en/of in de zomer wijzen meestal op een pollenallergie. Dit is een allergie voor stuifmeel (pollen) van gras, planten of bomen. We spreken dan van hooikoorts.
Ook kunnen uw ogen allergisch reageren op schimmels, huisstofmijt of huidschilfers van dieren. U kunt voor meerdere stoffen tegelijk overgevoelig zijn.
Misschien heeft u al gemerkt op welke stoffen u allergisch reageert. Als dit nog niet duidelijk is, kan een bloedonderzoek helpen om te kijken of u allergisch bent en, zo ja, voor welke stoffen.

Wat kunt u zelf doen aan ontstoken ogen door allergie
 • Draag geen contactlenzen als uw ogen geïrriteerd zijn.
 • Koude kompressen kunnen verlichting geven. Houd hiervoor een schoon washandje onder de koude kraan en leg dit enkele minuten op uw ogen.

Contact vermijden

 • Als u weet waarvoor u allergisch bent, probeer dan contact met die stoffen te vermijden.
 • Contact met pollen is moeilijk te vermijden. In het pollenseizoen kunt u het beste uw ramen gesloten houden (ook ’s nachts).
 • Bij een allergie voor huisstofmijt kunt u proberen de slaapkamer stofvrij en droog te houden.
 • Bij overgevoeligheid voor huidschilfers van dieren is het verstandig daar zoveel mogelijk bij uit de buurt te blijven. Houdt huisdieren uit de slaapkamer. Bent u alleen allergisch voor uw eigen huisdier (konijn, cavia, kat of hond), dan helpt het als u het dier wegdoet. Bedenk wel dat na vertrek van uw huisdier de huidschilfers nog een halfjaar in uw huis kunnen zitten, ook als u goed stofzuigt. U houdt dus toch nog enige tijd klachten.
Kijk voor meer informatie over Ontstoken ogen door allergie op www.thuisarts.nl

Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
Laatst bijgewerkt : 8 Januari 2015

Welke geneesmiddelen kunnen worden gebruikt bij ontstoken ogen door allergie?

Anti-allergiemiddelen in oogdruppels
Anti-allergiemiddelen, ofwel antihistaminica, blokkeren de werking van histamine, een stof die bij een allergische reactie in het lichaam vrijkomt. De oogdruppels werken alleen in de ogen. Voorbeelden zijn azelastine, emedastine, ketotifen en levocabastine.

Cromonen in oogdruppels
Oogdruppels met anti-allergiemiddelen uit de 'cromonen-groep' voorkomen het vrijkomen van lichaamseigen stoffen die bij een allergische reactie ontstaan. Hierdoor worden allergische klachten voorkomen. Deze oogdruppels kunnen niet worden gebruikt bij een aanval van allergische klachten. Ze werken pas na een aantal dagen gebruik. Voorbeelden zijn cromoglicinezuur oogdruppels en nedocromil oogdruppels.

Anti-allergiemiddelen om in te nemen
Anti-allergiemiddelen, ofwel antihistaminica, blokkeren de werking van histamine, een stof die bij een allergische reactie in het lichaam vrijkomt. Tabletten, drank en druppels werken in het hele lichaam. Voorbeelden zijn acrivastine, cetirizine, clemastine, desloratadine, ebastine, fexofenadine, ketotifen, levocetirizine, loratadine en mizolastine.

Bijnierschorshormonen in oogdruppels
Bijnierschorshormonen, ofwel corticosteroïden, in oogdruppels worden alleen gebruikt in ernstige gevallen, als de anti-allergiemiddelen niet voldoende werken. Het remt de ontstekingsverschijnselen, zoals roodheid, zwelling, pijn en jeuk. Voorbeelden zijn dexamethason, fluormetholon, prednisolon of rimexolon oogdruppels.

Desensibilisatie-middel
Desensibilisatie betekent 'ongevoelig maken'. U krijgt de prikkel toegediend waar u allergisch voor bent. Meestal is dit steeds in een iets grotere hoeveelheid, gedurende drie tot vijf jaar. Uw lichaam kan dan langzaam aan de prikkel wennen en er na verloop van tijd minder hevig op reageren. Het is te verkrijgen in druppels om in te nemen, in tabletten en als injecties.

Fenylefrine
Fenylefrine vernauwt de bloedvaatjes in het oogslijmvlies. Hierdoor neemt zwelling van het oogslijmvlies af.


De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Het onderdeel over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt, is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

 • Medicijnen bij
Doe de risicotest Diabetesfonds
Sluiten