Aandoening
Klacht en ziekte : Overige huidaandoeningen
Wat is overige huidaandoeningen

Er bestaan heel veel verschillende aandoeningen van de huid; een groot aantal kunt u tussen de ziektebeschrijving terugvinden. Kijk bijvoorbeeld op:

Hoe kunt u overige huidaandoeningen herkennen?

Verder kunt u klachten van de huid hebben zoals roodheid, jeuk of schilfering, die niet door één van de genoemde aandoeningen wordt veroorzaakt, of waarvoor geen duidelijke oorzaak bekend is.


Wat kunt u zelf doen aan overige huidaandoeningen

In het algemeen geldt dat u de huid in goede conditie moet proberen te houden.

Dat betekent:

  • zo weinig mogelijk zeep gebruiken
  • zo weinig mogelijk ontvettende of irriterende stoffen (deodorant, cosmetica,           alcohol)
  • niet te vaak douchen of in bad
  • beperk de blootstelling aan zonlicht en bescherm uw huid met                    zonnebrandcrème
  • gezonde voeding, matig met alcohol, niet roken
  • voldoende lichaamsbeweging
  • 'gezond' gewicht

Verder zijn er een aantal huidaandoening die als begeleidend verschijnsel voorkomen bij andere ziekten (bijvoorbeeld  geelzucht bij leverziektes of gewrichtsknobbels bij jicht). De aanpak daarvan wordt bepaald door de behandeling van de ziekte zelf.


Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap
Laatst bijgewerkt: 27 mei 2014


Welke geneesmiddelen kunnen worden gebruikt bij overige huidaandoeningen?

Azathioprine
Azathioprine onderdrukt de ontsteking van de huid. Klachten, zoals roodheid, jeuk en spierpijn, zullen afnemen.

Botulinetoxine
Botulinetoxine verlamt op de ingespoten plaatsen langdurig de zenuw die de spiertjes onder de huid aanstuurt. De spiertjes verslappen daardoor en de rimpelvorming neemt af.

Dimeticon
Dimeticon wordt gebruikt voor de behandeling van littekens. Het zorgt voor een verzachting van het littekenweefsel. Het litteken zal gladder worden. Klachten, zoals jeuk en roodheid, nemen ook af.

Verder kan dimeticon worden gebruikt voor de bescherming van de huid. Het is waterafstotend, vocht en irriterende stoffen kunnen hierdoor niet op de huid inwerken.

Tretinoïne op de huid
Tretinoine voor op de huid wordt gebruikt voor beschadigingen van de huid door zonlicht, donkere vlekken van de huid en striae. Het middel vervangt de oude huid voor nieuwe huid. Ook gaat het vervellen tegen.

Tretinoïne mondpasta en triamcinolonacetonide mondpasta
Tretinoïne mondpasta en triamcinolonacetonide mondpasta worden gebruikt bij lichen planus in de mond. Ze verminderen de ontsteking en daardoor de pijn en irritatie. De mondpasta's genezen lichen planus niet, maar verlichten de verschijnselen.

Fentolamine
Fentolamine kan een bijwerking van noradrenaline op de huid voorkomen. Het moet dan binnen 12 uur na de toediening van noradrenaline worden ingespoten vlak onder de huid op de plaats waar noradrenaline is ingespoten.

Triamcinolonacetonide injecties
Triamcinolonacetonide injecties worden gebruikt voor huidverdikkingen bij littekens, huidbeschadigingen rond de injectieplaats van insuline en zwellingen of cysten in de huid of rond gewrichten.

Dexamethason
Dexamethason remt ontstekingen en overgevoeligheidsreacties. Het kan gebruikt worden bij bepaalde huidaandoeningen die veroorzaakt worden door ontstekingsreacties, zoals pemphigus vulgaris, syndroom van Stevens-Johnson en toxische epidermale necrolyse. Deze aandoeningen kunnen soms ook optreden als overgevoeligheidsreactie op medicijnen.

Methylprednisolon injectie
Methylprednisolon injecties worden gebruikt voor huidverdikkingen bij littekens, huidbeschadigingen rond de injectieplaats van insuline en zwellingen of cysten in de huid of rond gewrichten.

Prednisolon injectie
Prednisolon injecties worden gebruikt voor huidverdikkingen bij littekens.  

Fluorouracil
Fluorouracil wordt toegepast bij verschillende huidaandoeningen. Voorbeelden hiervan zijn actinische keratosen, wratten en huidaandoeningen waarvan bekend is dat ze op den duur kunnen ontaarden in kanker, zoals de ziekte van Bowen.

Bosentan
Bosentan wordt gebruikt bij sclerodermie. Bij sclerodermie is er bindweefselvorming in de huid en vaak ook in organen. De bindweefselvorming veroorzaakt zweren aan vingers en tenen. 

Bosentan gaat de werking van het hormoon endotheline tegen. Bosentan zorgt zo voor verwijding van de bloedvaten en gaat ontstekingen en bindweefselvorming tegen. Daardoor wordt nieuwe schade aan de bloedvaten voorkomen. Er ontstaan dan minder nieuwe zweertjes aan vingers en tenen.

Clindamycine op de huid
Clindamycine wordt gebruikt bij hidradenitis suppurativa. Hidradenitis suppurativa betekent etterige ontsteking van zweetklieren. Het is een ontsteking van de haarzakjes en talgklieren in vooral de oksels en liezen, maar het kan ook op andere plaatsen voorkomen. Vaak komen de ontstekingen steeds terug. Clindamycine vermindert soms de terugkerende ontsteking.

Cyclofosfamide
Cyclofosfamide wordt gebruikt bij ernstige huidaandoeningen, veroorzaakt door ontstekingsreacties. Voorbeelden hiervan zijn pemphigus vulgaris, syndroom van Stevens-Johnson en toxische epidermale necrolyse. Cyclofosfamide onderdrukt de ontstekingsverschijnselen bij deze huidziekten.

Methoxsaleen
De huidaandoening vitiligo wordt soms behandeld met PUVA-behandeling. Dit is
een combinatie van methoxsaleen met bestraling met ultraviolet A licht ofwel
UVA. Dit is een deel van het natuurlijke zonlicht. Bij de bestraling met UVA-licht gaat men geheel ontkleed in een lichtkast staan of op een soort zonnebank liggen. Deze behandeling vindt altijd plaats in een ziekenhuis.

Propranolol en atenolol
Propranolol en atenolol worden gebruikt bij hemangiomen bij kinderen. Hemangiomen worden ook aarbeienvlekken genoemd. Propranolol en atenolol zorgen ervoor dat de hemangioom lichter van kleur wordt en kleiner.

Medicijnen tegen afweerreacties, op de huid
Deze groep medicijnen worden ook wel immunosuppresiva of afweeronderdrukkende middelen, worden gebruikt bij de huidaandoening lichen sclerosus. Hierbij ontstaan paars-rode bultjes op de huid en de slijmvliezen. Immunosppresiva verminderen de irritatie en de ontsteking. Ze worden gebruikt wanneer andere medicijnen op de huid niet voldoende helpen. Voorbeelden zijn pimecrolimus en tacrolimus.

Dimethylsulfoxide (DMSO)
DMSO wordt soms gebruikt bij een huidaandoening met bultjes en jeuk, die het gevolg zijn van eiwitafzettingen in de huid, namelijk amyloïdose. Het blijkt dat DMSO vooral de jeuk in deze gevallen kan verminderen. Hoe het werkt is onbekend.

Laatst gewijzigd : 20-01-2015


De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Het onderdeel over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt, is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

  • Medicijnen bij
Doe de risicotest Diabetesfonds
Sluiten