Aandoening
Klacht en ziekte : Slaapapneu
Wat is slaapapneu

Sommige mensen ademen onregelmatig tijdens de slaap. Als de ademhaling keer op keer langer dan 10 seconden stokt, en dit overdag leidt tot moeheid, slaperigheid of hoofdpijn, spreekt men van slaapapneu. Apneu betekent `niet ademen`.

Meestal ontstaat apneu door een te slap strottenhoofd of een te slappe luchtpijp. Hierdoor sluit bij volledige ontspanning (slaap) de luchtweg af. De ademhaling stopt dan. Het zuurstofgehalte in uw lichaam daalt, waarna u plots wakker wordt of actief weer gaat ademen. Met name bij overgewicht en overmatig alcoholgebruik kunnen slaapklachten optreden.

Door het veelvoorkomende snurken en de onrust is slaapapneu vaak ook vervelend voor de partner.

Hoe kunt u slaapapneu herkennen?

U heeft herhaaldelijk (soms tientallen keren per nacht) een stokkende ademhaling. Vaak zult u dat zelf niet direct merken, uw partner wel. Door de stokkende ademhaling slaapt u onrustig en wordt u vaak wakker. Ook snurkt u vaak en onregelmatig. Overdag bent u slaperig of heeft u hoofdpijn. De diagnose van slaapapneu wordt gesteld na uitvoerig onderzoek in een slaaplaboratorium.

Wat kunt u zelf doen aan slaapapneu

Soms verdwijnen de klachten als het u lukt af te vallen. Beperk het gebruik van alcohol en stop, indien van toepassing, met roken.

Bij slapen op de rug worden het snurken en de slaapapneu erger; naai eventueel een tennisbal in de rug van de pyjama om te voorkomen dat u op uw rug gaat liggen.

Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
Laatst bijgewerkt: 20 juli 2006.Welke geneesmiddelen kunnen worden gebruikt bij slaapapneu?

Acetazolamide
Acetazolamide stimuleert de hersenen om regelmatiger te ademen. Hierdoor kunnen de klachten van slaapapneu verminderen.


De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Het onderdeel over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt, is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

  • Medicijnen bij
Doe de risicotest Diabetesfonds
Sluiten