Aandoening
Klacht en ziekte : Spruw (Candida-infectie in de mond)
Wat is spruw (candida-infectie in de mond)

Spruw is een infectie van het mondslijmvlies en wordt veroorzaakt door een gist. Spruw komt bij ongeveer 4% van de zuigelingen voor, meestal bij kinderen jonger dan zes weken. Spruw is onschuldig en gaat vaak vanzelf weer over.

De veroorzaker van spruw, Candida, komt bij bijna de helft van de volwassenen voor, maar geeft bij hen meestal geen klachten. Kinderen kunnen worden besmet door bijvoorbeeld spenen of tepels waar de gist op voorkomt.

Als pasgeborenen met Candida in aanraking komen, krijgen zij gemakkelijk een infectie, omdat hun afweersysteem nog niet goed werkt. Zelden ontstaat spruw bij volwassenen door een verlaagde weerstand of medicijnen die de afweer aantasten.

Hoe kunt u spruw (candida-infectie in de mond) herkennen?

Witte plekjes in de mond van de baby kunnen wijzen op spruw. De plekjes zitten meestal tegen de wangen, op de tong en het gehemelte en kunnen moeilijk worden weggeveegd. Meestal heeft uw kindje nergens last van, maar soms drinkt uw kind onrustig en laat vaak los.

Wat kunt u zelf doen aan spruw (candida-infectie in de mond)

Als u denkt dat uw baby spruw heeft, is hygiëne belangrijk. Spenen van flesjes kunt u het beste elke dag uitkoken en op een droge en schone plaats bewaren. Bij borstvoeding wast u uw handen voor de voeding en maakt u uw tepels schoon met lauw water.

Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
Laatst bijgewerkt: 29 augustus 2006.Welke geneesmiddelen kunnen worden gebruikt bij spruw (candida-infectie in de mond)?

Antischimmelmiddelen om in te nemen
Zelden ontstaat spruw bij volwassenen door een verlaagde weerstand of medicijnen die de afweer aantasten. Dan kunnen antischimmelmiddelen voorgeschreven worden.

Antischimmelmiddelen beschadigen de celwand van de gist, waardoor de gist afsterft. Voorbeelden zijn fluconazol, itraconazol en ketoconazol.


De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Het onderdeel over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt, is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

  • Medicijnen bij
Doe de risicotest Diabetesfonds
Sluiten