Aandoening
Klacht en ziekte : Te trage schildklierwerking
Wat is te trage schildklierwerking

De schildklier werkt voor het lichaam als een thermostaat. De schildklier maakt namelijk een hormoon dat het tempo bepaalt van vele processen in het lichaam. Een te langzaam werkende schildklier kan dan ook vele verschillende klachten geven. Als de schildklier te weinig schildklierhormoon maakt heet dat hypothyreoïdie.

Meestal is de oorzaak van een te langzaam werkende schildklier een auto-immuunaandoening. Dat betekent dat de afweercellen het eigen lichaam aanvallen, in dit geval de schildklier. Waarom dit bij sommige mensen ontstaat, is onbekend.

Soms wordt een te langzaam werkende schildklier veroorzaakt door medicijnen, door een andere ziekte, door bestraling, of door een operatie aan de schildklier. Ook na een zwangerschap kan de schildklier tijdelijk te langzaam werken.

Een te langzaam werkende schildklier komt vooral voor bij vrouwen.

Hoe kunt u te trage schildklierwerking herkennen?

U heeft het snel koud, u wordt zwaarder, u heeft last van moeheid en een sloom gevoel, obstipatie, haaruitval of stijve spieren en gewrichten. Vaak valt het mensen in uw omgeving op dat uw stem zwaarder is geworden.

Wat kunt u zelf doen aan te trage schildklierwerking

Als u veel van deze klachten herkent, neem dan contact op met uw huisarts. De diagnose wordt gesteld met behulp van een bloedonderzoek.

Probeer zo veel mogelijk actief te blijven en voldoende te bewegen om uw conditie op peil te houden.

Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
Laatst bijgewerkt: 20 juli 2006.Welke geneesmiddelen kunnen worden gebruikt bij te trage schildklierwerking?

Schildklierhormonen
Geneesmiddelen met schildklierhormonen vullen een tekort aan deze hormonen in het lichaam aan. Het vaststellen van de optimale dosering is maatwerk. Daarom wordt gestart met een lage dosering, die langzaam wordt verhoogd totdat normaal niveau van het hormoon in het bloed is bereikt en u klachtenvrij bent. Voorbeelden zijn levothyroxine en liothyronine.

Kaliumjodide
Kaliumjodide wordt gebruikt bij een tekort aan jodium. Jodium is nodig om schildklierhormonen te maken. Kaliumjodide kan het tekort aan jodium opheffen. Er kan dan voldoende schilklierhormoon aangemaakt worden.


De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Het onderdeel over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt, is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

  • Medicijnen bij
Doe de risicotest Diabetesfonds
Sluiten