Aandoening
Klacht en ziekte : Vaginale schimmelinfectie
Wat is vaginale schimmelinfectie

De schimmel Candida albicans veroorzaakt de meeste vaginale schimmelinfecties. Elke vrouw heeft vaginale bacteriën en schimmels die voor een gezonde vagina zorgen. Dit noemen we ook wel de vaginale flora. Als de hoeveelheid bacteriën of schimmels verandert, krijgen sommige schimmels de kans te veel te groeien. Dan ontstaat een schimmelinfectie.

Dit kan gebeuren als u uw vagina met zeep wast of als u antibiotica gebruikt. Een andere mogelijke oorzaak is een verhoogde oestrogeenspiegel. Dit komt voor bij zwangere vrouwen en bij vrouwen die de pil slikken. Zij hebben hierdoor een grotere kans op een schimmelinfectie.

Hoe zit het met seks?
Seksueel contact veroorzaakt normaal gesproken geen schimmelinfectie. Maar als de vaginawand niet vochtig genoeg is bij het vrijen, kunnen kleine beschadigingen ontstaan. Ook kunnen bacteriën van de anus in de vagina terechtkomen. Hierdoor raakt de vaginale flora uit evenwicht en kunnen schimmels vervolgens meer kans krijgen om te groeien. Er kan dan een vaginale schimmelinfectie ontstaan.

Hoe kunt u vaginale schimmelinfectie herkennen?

Een vaginale schimmelinfectie is niet schadelijk en veroorzaakt niet altijd klachten. De klachten kunnen ook vanzelf over gaan.

De volgende klachten kunnen wijzen op een schimmelinfectie.

 • Vaginale jeuk, soms ook aan de schaamlippen.
 • Witte, niet sterk ruikende, soms brokkelige afscheiding.
 • Soms rood, gezwollen en pijnlijk slijmvlies van de vagina.
 • Soms branderig of pijnlijk gevoel bij plassen of vrijen.
Wat kunt u zelf doen aan vaginale schimmelinfectie

Wilt u de kans op (weer) een vaginale schimmelinfectie verkleinen? Neem dan de volgende maatregelen.

 • Was uw vagina niet met zeep. Spoel met lauw water onder de douche en gebruik eventueel een zeepvrije wasemulsie. Spoel niet inwendig.
 • Vermijd strakke, synthetische broeken.
 • Vermijd inlegkruisjes of vervang deze vaak.
 • Gebruik bij een schimmelinfectie geen tampons.
 • Stel bij een infectie vrijen uit als het pijn doet of gebruik een glijmiddel.   
Welke geneesmiddelen kunnen worden gebruikt bij vaginale schimmelinfectie?

Antischimmelmedicijnen voor gebruik in de vagina
Antischimmelmedicijnen beschadigen de celwand van de schimmel, waardoor deze afsterft. Bij een schimmelinfectie in de vagina is lokale behandeling met schimmeldodende vaginale crème, vaginale tabletten of vaginale zetpillen (ovules) meestal voldoende. De crème kan, bij jeuk aan de schaamlippen, ook op de schaamlippen worden gesmeerd.
Bij steeds terugkerende schimmelinfecties wordt soms gedurende langere tijd 1x per maand een vaginale tablet of ovule gebruikt, telkens op de vijfde dag van de menstruatie, om te voorkomen dat de schimmelinfectie terugkeert. Voorbeelden zijn clotrimazol, miconazol en butoconazol.

Antischimmelmedicijnen om in te nemen
Antischimmelmedicijnen beschadigen de celwand van de schimmel, waardoor deze afsterft. Bij een schimmelinfectie is behandeling met een antischimmelmedicijn in de vorm van een vaginale crème, tablet of zetpil meestal voldoende. Maar als de infectie vaak terug komt, kan de arts antischimmelmedicijnen om in te nemen voorschrijven. Voorbeelden zijn fluconazol, itraconazol en ketoconazol.

Laatst gewijzigd : 09-12-2014

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

 • Medicijnen bij
Doe de risicotest Diabetesfonds
Sluiten