Aandoening
Klacht en ziekte : Vaginale schimmelinfectie
Wat is vaginale schimmelinfectie

De schimmel Candida albicans veroorzaakt de meeste vaginale schimmelinfecties. Elke vrouw heeft vaginale bacteriën en schimmels die voor een gezonde vagina zorgen. Dit noemen we ook wel de vaginale flora. Als de hoeveelheid bacteriën of schimmels verandert, krijgen sommige schimmels de kans te veel te groeien. Dan ontstaat een schimmelinfectie.

Dit kan gebeuren als u uw vagina met zeep wast of als u antibiotica gebruikt. Een andere mogelijke oorzaak is een verhoogde oestrogeenspiegel. Dit komt voor bij zwangere vrouwen en bij vrouwen die de pil slikken. Zij hebben hierdoor een grotere kans op een schimmelinfectie.

Hoe zit het met seks?
Seksueel contact veroorzaakt normaal gesproken geen schimmelinfectie. Maar als de vaginawand niet vochtig genoeg is bij het vrijen, kunnen kleine beschadigingen ontstaan. Ook kunnen bacteriën van de anus in de vagina terechtkomen. Hierdoor raakt de vaginale flora uit evenwicht en kunnen schimmels vervolgens meer kans krijgen om te groeien. Er kan dan een vaginale schimmelinfectie ontstaan.

Hoe kunt u vaginale schimmelinfectie herkennen?

Een vaginale schimmelinfectie is niet schadelijk en veroorzaakt niet altijd klachten. De klachten kunnen ook vanzelf over gaan.

De volgende klachten kunnen wijzen op een schimmelinfectie.

 • Vaginale jeuk, soms ook aan de schaamlippen.
 • Witte, niet sterk ruikende, soms brokkelige afscheiding.
 • Soms rood, gezwollen en pijnlijk slijmvlies van de vagina.
 • Soms branderig of pijnlijk gevoel bij plassen of vrijen.
Wat kunt u zelf doen aan vaginale schimmelinfectie

Wilt u de kans op (weer) een vaginale schimmelinfectie verkleinen? Neem dan de volgende maatregelen.

 • Was uw vagina niet met zeep. Spoel met lauw water onder de douche en gebruik eventueel een zeepvrije wasemulsie. Spoel niet inwendig.
 • Vermijd strakke, synthetische broeken.
 • Vermijd inlegkruisjes of vervang deze vaak.
 • Gebruik bij een schimmelinfectie geen tampons.
 • Stel bij een infectie vrijen uit als het pijn doet of gebruik een glijmiddel.   
Wat kan de apotheker voor u doen?

Uw apotheker stelt u eerst een aantal vragen om u zo goed mogelijk van advies te kunnen voorzien. Als het nodig is, verwijst hij u naar uw huisarts. Ook helpt de apotheker u met advies voor goed gebruik van medicijnen.

Tablet of crème
Er zijn middelen die u zonder recept kunt kopen in de apotheek. Voor vaginale schimmelinfectie heeft de apotheek clotrimazol. Dit antischimmelmiddel is verkrijgbaar in de vorm van een vaginale tablet of crème.

De vaginale tablet en de crème werken even goed. De tablet heeft als voordeel dat u maar één keer hoeft te gebruiken. De tablet helpt echter niet tegen jeuk aan de schaamlippen. De crème wel. Deze brengt u 6 dagen lang, eenmaal per dag met een hulpmiddel in de vagina in en kunt u tweemaal per dag op de schaamlippen smeren als u last heeft van jeuk. De klachten verminderen met een vaginale tablet of crème binnen een paar dagen en moeten binnen een week over zijn.

Uw partner
Behandeling van uw partner is alleen nodig als hij er zelf ook last van heeft. Houd er wel rekening mee dat vaginale tabletten en crèmes het rubber van een condoom kunnen beschadigen. Hierdoor is een condoom tijdens de behandeling en tot twee dagen daarna minder betrouwbaar.

In welke gevallen kunt u beter naar de huisarts gaan?

In sommige gevallen kunt u beter naar huisarts gaan. Bijvoorbeeld:

 • als u zwanger bent;
 • als u jonger dan zestien jaar bent;
 • als u diabetes heeft;
 • als u langdurig antibiotica gebruikt;
 • als u medicijnen gebruikt die uw immuunsysteem onderdrukken (bijvoorbeeld middelen tegen kanker);
 • als u afgelopen jaar meer dan drie keer een vaginale schimmelinfectie heeft gehad;
 • als eerdere behandeling met een vaginaal antischimmelmiddel niet voldoende werkte. De klachten horen na een paar dagen sterk te verminderen. Na een week behandeling zouden de klachten met behandeling over moeten zijn;
 • als u de menopauze heeft gehad. U heeft dan namelijk meer kans op een bacteriële infectie dan op een schimmelinfectie;
 • als u gele, groene en/of sterk ruikende afscheiding heeft;
 • als u ook andere klachten heeft die kunnen wijzen op een seksueel overdraagbare aandoening. Denk aan pijn in de onderbuik of bij het plassen, koorts of koude rillingen, onregelmatige of abnormale bloedingen, zweren of blaren bij de geslachtsorganen, lage rugpijn, misselijkheid, braken of diarree.
Welke geneesmiddelen kunnen worden gebruikt bij vaginale schimmelinfectie?

Antischimmelmiddelen voor gebruik in de vagina
Antischimmelmiddelen beschadigen de celwand van de schimmel, waardoor deze afsterft. Bij een schimmelinfectie in de vagina is lokale behandeling met schimmeldodende vaginale crème, vaginale tabletten of vaginale zetpillen (ovules) meestal voldoende. De crème kan, bij jeuk aan de schaamlippen, ook op de schaamlippen worden gesmeerd.

Bij steeds terugkerende schimmelinfecties wordt soms gedurende langere tijd één keer per maand een vaginale tablet of ovule gebruikt, telkens op de vijfde dag van de menstruatie, om te voorkomen dat de schimmelinfectie terugkeert. Voorbeelden zijn clotrimazol, miconazol en butoconazol.

Antischimmelmiddelen om in te nemen
Antischimmelmiddelen beschadigen de celwand van de schimmel, waardoor deze afsterft. Bij een schimmelinfectie is lokale behandeling met een antischimmelmiddel meestal voldoende. Maar als de infectie vaak terug komt, kan de arts antischimmelmiddelen om in te nemen voorschrijven. Voorbeelden zijn fluconazol, itraconazol en ketoconazol.

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

 • Medicijnen bij
Doe de risicotest Diabetesfonds
Sluiten