Aandoening
Klacht en ziekte : Worminfectie door zweepworm
Wat is worminfectie door zweepworm

Er zijn verschillende soorten wormen waar u last van kunt hebben. In Nederland gaat het meestal om een besmetting met aarsmaden, spoelwormen of lintwormen.

De zweepworm is een wormsoort die vooral in de tropen voorkomt. Besmetting gebeurt altijd door het inslikken van de eitjes. Zweepwormeitjes kunt u binnenkrijgen door het eten van verontreinigde groente of via vuile handen. De eitjes groeien in de darm uit tot volwassen zweepwormen, die 3-5 cm lang zijn. De kop zet zich vast in de darmwand.

Infecties door zweepwormen komen in Nederland niet veel voor.

Hoe kunt u worminfectie door zweepworm herkennen?

Vaak geven zweepwormen weinig klachten. Soms kunt u buikpijn krijgen of diarree. Zelden krijgt u bloedarmoede door bloedverlies in de darm.

Wat kunt u zelf doen aan worminfectie door zweepworm

Was groente goed en was uw handen regelmatig, in elk geval voor het eten of het klaarmaken van eten. Hierdoor voorkomt u een infectie.

Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
Laatst bijgewerkt: 29 augustus 2006.

Welke geneesmiddelen kunnen worden gebruikt bij worminfectie door zweepworm?

Wormdodende middelen
Mebendazol en albendazol doden wormen, wormeieren en larven, doordat het de opname van voedingsstoffen in de worm verhindert.

De kuur met mebendazol duurt meestal drie dagen. In de weken hierna ziet u nog regelmatig dode wormen in de ontlasting. Soms moet u de kuur na drie tot vier weken herhalen.

Van albendazol is een eenmalig dosis vaak voldoende. In sommige gevallen wordt ook wel een kuur van drie tot zeven dagen gegeven.


De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Het onderdeel over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt, is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

  • Medicijnen bij
Doe de risicotest Diabetesfonds
Sluiten