Aandoening
Klacht en ziekte : Zenuwpijn
Wat is zenuwpijn
Zenuwpijn is pijn die veroorzaakt wordt door een beschadigde of geïrriteerde zenuw. De pijn zit vaak in één deel van het lichaam, bijvoorbeeld een deel van het gezicht, of een deel van een arm of been.

Zenuwpijn heeft vele vormen. Een bekende vorm is de zogenaamde fantoompijn. Dit is pijn in een geamputeerd lichaamsdeel. Andere vormen zijn aangezichtspijn, pijn na gordelroos en sommige pijnen bij diabetes mellitus.
Hoe kunt u zenuwpijn herkennen?

U voelt pijnscheuten die heftig kunnen zijn, vaak borend of scherp. De pijn kan continu zijn of opkomen na aanraken of bewegen. Vaak hebt u ook een branderig of prikkelend gevoel.

Wat kunt u zelf doen aan zenuwpijn

U kunt zelf weinig doen aan zenuwpijn. Als de pijn hevig is, en niet overgaat of vaak terugkomt, is het verstandig contact op te nemen met uw huisarts.


Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap
Laatst bijgewerkt: 27 mei 2014

 

Welke geneesmiddelen kunnen worden gebruikt bij zenuwpijn?

Tricyclische antidepressiva
Tricyclische antidepressiva regelen in de hersenen de hoeveelheid serotonine en noradrenaline, twee van nature voorkomende stoffen die een rol spelen bij stemming en emoties.

Tricyclische antidepressiva worden oorspronkelijk dan ook gebruikt als middel tegen depressiviteit. Bij deze toepassing bleek dat het soms ook zenuwpijnen verminderde. Dit pijnstillende effect komt op een andere manier tot stand dan de werking tegen depressiviteit. Voorbeelden zijn amitriptyline, clomipramine en nortriptyline.

Carbamazepine en andere anti-epileptica
Anti-epileptica worden van oorsprong toegepast tegen epilepsie. Ze worden echter ook gebruikt bij zenuwpijn die in aanvallen optreedt, zoals de trigeminusneuralgie (aangezichtspijn) en bij zenuwpijn als gevolg van diabetes mellitus. Hoe anti-epileptica precies werken bij zenuwpijn is niet bekend. Voorbeelden zijn carbamazepine, fenytoïne, gabapentine, lamotrigine en valproïnezuur.

Pregabaline
Pregabaline vermindert de prikkelbaarheid van de zenuwen. Hierdoor versturen de geïrriteerde en beschadigde zenuwen minder prikkels naar de hersenen, zodat pijnklachten verminderen.

Baclofen
Baclofen is een spierverslapper. Het wordt gebruikt bij aangezichtspijn. Dit is een soort zenuwpijn. Uw arts kan baclofen voorschrijven wanneer andere middelen onvoldoende of helemaal niet werken.

Lidocaïne op de huid
Lidocaïne crème, gel of smeersel wordt gebruikt bij zenuwpijn die ontstaat na een infectie met het Herpes-virus, bijvoorbeeld bij gordelroos. Lidocaïne maakt de huid plaatselijk gevoelloos en verlicht de pijn.

Capsaïcine
Capsaïcine verhindert dat pijn- of gevoelsprikkels worden doorgegeven aan de hersenen.Tevens maakt de crème de huid plaatselijk gevoelloos en verlicht de pijn. De pijn vermindert meestal binnen twee tot vier weken, soms kan het zes weken duren voor u voldoende effect merkt.

Clonazepam
Clonazepam werkt vooral bij zenuwpijn ten gevolge van diabetes mellitus. Het wordt vaak in combinatie met tricyclische antidepressiva gebruikt.

Duloxetine
Duloxetine regelt de hoeveelheid natuurlijk voorkomende stoffen in de hersenen die een rol spelen bij pijn. De pijnstillende werking begint niet meteen, maar treedt in binnen één tot twee weken.

Venlafaxine
Venlafaxine regelt in de hersenen de hoeveelheid serotonine. Deze lichaamseigen stof speelt een rol bij emoties en stemmingen. Venlafaxine verbetert de stemming en vermindert angsten. Venlafaxine heeft ook een lichte invloed op norepinefrine (noradrenaline) en dopamine, twee andere natuurlijke stoffen met effect op de stemming. Het wordt oorspronkelijk dan ook gebruikt als middel tegen depressiviteit. Maar het heeft ook effect bij zenuwpijn.

Oxycodon
Oxycodon is een morfineachtige pijnstiller (opiaat). Het heeft een sterke pijnstillende werking. Oxycodon wordt voorgeschreven bij zenuwpijn door diabetes als de andere medicijnen niet voldoende werken.

Medicinale cannabis
Cannabis wordt soms gebruikt bij mensen met ernstige chronische pijn, met name pijn die wordt veroorzaakt door een zenuwbeschadiging en niet goed is te behandelen met reguliere geneesmiddelen. De werkzaamheid van cannabis is pas in beperkte mate onderzocht. Cannabis zal daarom pas worden voorgeschreven als reguliere behandelingsmethoden onvoldoende werken of wanneer er te veel bijwerkingen optreden.

Dronabinol is één van de werkzame bestanddelen van cannabis en is apart verkrijgbaar. Het is alleen in het buitenland op de markt en kan alleen met een speciale artsenverklaring in de apotheek worden besteld.

Laatst gewijzigd : 10-02-2015


De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Het onderdeel over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt, is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

  • Medicijnen bij
Doe de risicotest Diabetesfonds
Sluiten