Aandoening
Klacht en ziekte : Ziekte van Bechterew
Wat is ziekte van bechterew

Bij de ziekte van Bechterew kunnen verschillende gewrichten in het lichaam ontsteken. Met name de gewrichten van de rugwervels en het SI-gewricht. Het SI-gewricht is het gewricht tussen de wervelkolom en het bekken. Ook andere gewrichten, zoals knieën, heupen en schouders, kunnen ontstoken zijn.

Bij langdurige onstekingen van de gewrichten kunnen de gewrichten stijf of pijnlijk worden.

De ziekte van Bechterew wordt ook wel spondylitis ankylopoëtica genoemd. Dit betekent “verstijving van de gewrichten in de rug”.

De oorzaak van de ziekte van Bechterew is nog onbekend.

De ziekte komt vaker bij mannen voor dan bij vrouwen en begint meestal op een leeftijd tussen de 15 en 35 jaar. De ziekte van Bechterew is een reumatologische aandoening, maar niet hetzelfde als reuma (reumatoïde artritis).

In bepaalde families komt de ziekte van Bechterew meer voor. Wanneer een vader of moeder de ziekte van Bechterew heeft, is de kans dat hun kind de ziekte ook krijgt ongeveer 1 op 10 (10%).

Hoe kunt u ziekte van bechterew herkennen?
  • Bij de ziekte van Bechterew kunt u klachten krijgen van pijn en stijfheid van de (onder)rug of het bekken. Vooral ’s nachts en 's ochtends.
  • De stijfheid in uw rug of bekken duurt in de ochtend minimaal een uur.
  • De pijn en stijfheid worden minder wanneer u beweegt. Rusten helpt niet. 
  • De klachten duren minimaal 3 maanden.

Andere verschijnselen die soms bij de ziekte van Bechterew optreden zijn:

  • ontsteking in het oog
  • ontsteking van andere gewrichten, zoals knieën, schouders, heup
  • ontstekingen van pezen, met name de achillespees
  • pijnlijke voeten of vingers 

Mensen met de ziekte van Bechterew hebben een licht verhoogde kans op bepaalde huidziekten en darmziekten.

Wat kunt u zelf doen aan ziekte van bechterew

U kunt niets doen om te voorkomen dat u deze ziekte krijgt.

Bewegen is goed. Rust helpt niet om de klachten te verminderen. Zorg daarom dat u dagelijks een stuk wandelt of fietst. Ga bijvoorbeeld één of twee keer in de week zwemmen. Ook yoga of gymnastiek kan een goede manier zijn om zo soepel mogelijk te kunnen blijven bewegen.  

Oefentherapie bij de fysiotherapeut, Mensendieck- of cesartherapeut kan helpen de klachten te verminderen.

Kijk voor meer informatie over Ziekte van Bechterew op www.thuisarts.nl

Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
Laatst bijgewerkt : 20 Januari 2014

Welke geneesmiddelen kunnen worden gebruikt bij ziekte van bechterew?

Ontstekingsremmende pijnstillers
Ontstekingsremmende pijnstillers, ook wel NSAID's genoemd. Deze middelen werken pijnstillend en ontstekingsremmend. Hierdoor verminderen de roodheid, zwelling en pijn in en rond de gewrichten. Voorbeelden zijn aceclofenac, celecoxib, diclofenac, etoricoxib, fenylbutazon, ibuprofen, indometacine, ketoprofen, meloxicam, naproxen, piroxicam.

DMARD's (Disease-Modifying Antirheumatic Drugs)
DMARD's zijn middelen die ontstekingen afremmen. Ze worden onder andere gebruikt om bij de ziekte van Bechterew de gewrichtsontsteking op de lange termijn te verminderen. Hierdoor heeft u minder last van pijn en kunt u zich beter bewegen. Het duurt een aantal maanden voordat deze middelen effect hebben. Hoe de werking precies tot stand komt is nog niet bekend. Voorbeelden zijn etanercept, infliximab en sulfasalazine.

Laatst gewijzigd : 22-01-2015


De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Het onderdeel over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt, is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

  • Medicijnen bij
Doe de risicotest Diabetesfonds
Sluiten