Medicijn

Medicijn: ORS

print
Wat doet dit medicijn en waarbij wordt het gebruikt?

ORS is een oplossing van zouten en (druiven)suiker in water.

Het wordt gebruikt bij waterdunne diarree.

Diarree

Diarree ontstaat meestal door een darminfectie. U heeft waterige ontlasting, moet veelvuldig naar het toilet, krijgt last van winderigheid en buikkramp en voelt zich slap.

Bij waterdunne diarree verliest het lichaam veel vocht. Wanneer het lichaam meer vocht verliest dan het opneemt, kan het uitdrogen. Vooral kleine kinderen (tot twee jaar), zwangeren en ouderen (boven de zeventig jaar) hebben hier een grote kans op. Ook wanneer u in een warme (tropische) omgeving verblijft, is de kans op uitdrogen groot.

Uitdrogingsverschijnselen
Uitdrogingsverschijnselen zijn onder andere opvallende dorst, droge mond, droge ogen, minder plassen, gewichtsverlies, sufheid, verwardheid en uiteindelijk flauwvallen.

Werking
ORS wordt gebruikt bij diarree om het verlies aan water, suikers en zouten aan te vullen. De darmen hebben namelijk suikers en zouten nodig om voldoende vocht in het lichaam op te nemen. De suikers en zouten in de ORS zorgen ervoor dat het vocht beter wordt opgenomen. Het is belangrijk dat u naast de ORS-oplossing voldoende blijft drinken.

Als de diarree gepaard gaat met bloed en slijm in de ontlasting en hoge koorts, moet u uw arts raadplegen. Dit kan wijzen op dysenterie, een darminfectie, waartegen de arts een antibioticum moet voorschrijven.


Klik voor meer informatie over medicijnen bij diarree.

Op welke bijwerkingen moet ik letten?vraagteken.gif
Uitleg frequenties:

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Venster sluiten

De zouten en suikers in ORS zitten ook in ons dagelijks voedsel. Bij normaal gebruik zal het daarom geen bijwerkingen geven.

Dit middel kan wel problemen geven bij mensen met een ernstige stoornis van de nierwerking. Raadpleeg uw arts.

ORS bevat natrium. Mensen met een natriumarm dieet moeten hier rekening mee houden.

Ook bevat het suikers. Mensen met diabetes moeten hier rekening mee houden.
Hoe moet ik dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Het is belangrijk het poeder in voldoende vocht op te lossen. In de bijsluiter staat hoeveel dat is. U kunt beter iets te veel water gebruiken dan te weinig.

Is er alleen water van slechte of dubieuze kwaliteit? Kook het dan eerst en laat het afkoelen. Gebruik eventueel mineraalwater zonder prik of thee zonder suiker.

Ook als u minder nodig heeft, moet u toch het hele zakje oplossen in de benodigde hoeveelheid water. Gooi de rest weg of bewaar het in de koelkast. Dit kan maximaal 24 uur.

Baby's kunt u de oplossing geven met een lepeltje of door hun speen in de oplossing te dopen. Meng het poeder NIET met de flesvoeding.

Wanneer?
Neem de oplossing in elk geval direct na elke waterdunne diarree. Als u hier moeite mee heeft, drink de oplossing dan gedurende de hele dag langzaam, met kleine slokjes tegelijk. De opname in het lichaam is dan het best.

Baby's
Geef de ORS-oplossing aan baby's voortdurend, maar in elk geval ook vóór de borst- of flesvoeding. Ze zullen er dan voldoende van drinken. Geef daarna wel evenveel voeding als u gewend bent.

Hoe lang?
Gebruik de ORS-oplossing zolang de diarree aanhoudt. Diarree gaat meestal binnen drie tot vijf dagen vanzelf over.

Raapleeg uw arts bij veelvuldige waterdunne diarree:
  • bij kinderen onder de 2 jaar en bij ouderen boven de 70 jaar als de waterdunne diarree langer dan 1 dag aanhoudt;
  • bij kinderen vanaf 2 jaar en volwassenen tot 70 jaar na 3 dagen.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?
Ga gewoon door met de ORS in kleine porties in te nemen. Ook als u moet braken, kunt u gewoon doorgaan met de ORS. Juist bij braken heeft u een aanvulling van vocht nodig.
Als ik dit medicijn gebruik, mag ik dan...
autorijden?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

alcohol drinken?
U kunt alcohol drinken in combinatie met dit geneesmiddel. Als u echter veel vocht verliest, is alcohol niet verstandig. U kunt beter veel water of thee drinken.

alles eten?
Het poeder mag niet worden gemengd met voedsel of met andere vloeistoffen dan water, maar tussendoor kunt u normaal blijven eten of drinken. U kunt alles eten waar u trek in heeft en wat u kunt verdragen. Als u last heeft van buikkramp kunt u het beste kleine porties eten.

Klik voor meer informatie over wat u zelf kunt doen bij diarree.
Heeft dit medicijn een wisselwerking met andere medicijnen?
U kunt dit middel veilig gebruiken in combinatie met andere medicijnen.
Kan ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?
U kunt dit middel veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven zonder nadelige gevolgen voor het kind.
Kan ik zomaar met dit medicijn stoppen?
Ja, in één keer stoppen kan zonder na-effecten.
Recept nodig en welke toedieningsvormen?
ORS is de Engels afkorting voor 'oral rehydration solution', ofwel 'een drinkbare vloeistof om de vochtbalans in het lichaam te herstellen'.

ORS is verkrijgbaar onder de merknamen Care Plus ORS, Orisel, Orisel Junior, Orale Dehydratie Zouten en nog veel andere merken. Het is zonder recept te verkrijgen in zakjes met poeder dat u in water moet oplossen.
Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn, lees dan verder in het thema prijzen en vergoedingen van medicijnen.

Klik hier voor meer informatie over : Care Plus ORS, Orisel, Orisel Junior, Orale Dehydratie Zouten

Persoonlijk advies
Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Breng dan een bezoek aan uw eigen apotheek. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik.
Zoek een apotheek bij u in de buurt:
Heeft u niet gevonden wat u zocht?
Stel een vraag aan de apotheker:
Laatst gewijzigd:2-10-2012

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Ervaringen van andere gebruikers (U verlaat apotheek.nl)

Meldingen over ORS

Geen ervaringen gevonden.

  • Gerelateerde klachten & ziektes
Doe de risicotest Diabetesfonds
Sluiten