Medicijn

Medicijn: capsaïcine op de huid

print
Wat doet dit medicijn en waarbij wordt het gebruikt?

Capsaïcine verhindert dat pijn- of gevoelsprikkels worden doorgegeven aan de hersenen.

Op de huid is het te gebruiken bij bepaalde vormen van zenuwpijn, reumatoïde artritis en jeuk.

Zenuwpijn

Verschijnselen
Bij zenuwpijn voelt u een zeer scherpe, stekende of constant brandende pijn. Het betreft vaak één specifiek deel van het lichaam, zoals een deel van het gezicht, een deel van de romp of een voet of arm.

Oorzaak
De oorzaak van zenuwpijn ligt bij de gevoelszenuwen. Deze versturen 'berichten' over aanrakingen en verwondingen naar de hersenen. Beschadigde of geïrriteerde zenuwen zullen deze berichten onjuist versturen, waardoor de hersenen heftige pijn voelen, zonder dat er van een verwonding sprake is.

Een beschadiging of irritatie van een gevoelszenuw kan bijvoorbeeld ontstaan na gordelroos (een infectie van een zenuw met een herpesvirus) of ten gevolge van diabetes (suikerziekte).

Behandeling
Zenuwpijn is lastig te behandelen. Er worden vaak veel verschillende soorten medicijnen geprobeerd. Bij zenuwpijn die ontstaat na een infectie met het herpesvirus of door diabetes wordt soms capsaïcine op de huid gebruikt.

Bij gordelroos de crème alleen opbrengen als de blaasjes zijn opgedroogd.

Werking
Capsaïcine verhindert dat pijn- of gevoelsprikkels worden doorgegeven aan de hersenen.

Effect
De pleister of crème maakt de huid plaatselijk gevoelloos en verlicht de pijn. De pijn vermindert door de creme meestal binnen 2-4 weken, door de pleister meestal al binnen 1 week. Soms kan het 6 weken duren voor u voldoende effect merkt.

Na aanbrengen ontstaat eerst een branderig gevoel. Als u de crème meermalen per dag aanbrengt, zal het branderige gevoel binnen 1-2 weken verdwijnen.


Klik voor meer informatie over medicijnen bij zenuwpijn.

Reumatoïde artritis

Bij reumatoïde artritis (reuma) is sprake van ontstoken gewrichten. Het gewricht is rood, gezwollen en pijnlijk.

Behandeling
Reumatoïde artritis wordt meestal behandeld met medicijnen om in te nemen (pijnstillers, ontstekingsremmers of DMARD's). De behandeling met capsaïcine crème is een uitzondering.

Werking
Capsaïcine verhindert dat pijn- of gevoelsprikkels worden doorgegeven aan de hersenen.

Effect
De crème maakt de huid plaatselijk gevoelloos en verlicht de pijn. De pijn vermindert meestal binnen 1-2 weken.

Na aanbrengen ontstaat eerst een branderig gevoel. Als u de crème meermalen per dag aanbrengt, zal het branderige gevoel binnen 1-2 weken verdwijnen.


Klik voor meer informatie over medicijnen bij reumatoïde artritis.

Jeuk

Jeuk kan onder andere ontstaan bij nierdialyse en bij de huidziekte psoriasis. Jeuk kan zeer irritant zijn en u uit de slaap houden. Het dwingt tot krabben en wrijven.

Behandeling
Capsaïcine wordt wel eens geprobeerd bij chronische jeuk door psoriasis of nierdialyse.

Werking
Capsaïcine verhindert dat pijn- en gevoelsprikkels worden doorgegeven aan de hersenen.

Effect
De crème maakt de huid plaatselijk gevoelloos en verlicht de pijn.

Na aanbrengen ontstaat eerst een branderig gevoel. Als u de crème meermalen per dag aanbrengt, zal het branderige gevoel binnen 1-2 weken verdwijnen.


Klik voor meer informatie over medicijnen bij jeuk.

Op welke bijwerkingen moet ik letten?vraagteken.gif
Uitleg frequenties:

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Venster sluiten

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Regelmatig

 • Warm, stekend, branderig gevoel na aanbrengen. Dit gevoel is normaal en hoort bij de werking van dit product. Het duurt ongeveer twintig minuten. Deze reactie verdwijnt als u dit middel dagelijks drie tot vier keer per dag gebruikt, meestal na één tot twee weken. Soms kan deze bijwerking wel vier weken aanhouden. Warmte versterkt het branderige gevoel. Gebruik dit middel daarom niet voor, tijdens en na een warm bad of douche en voor, tijdens en na het zonnebaden (in de zon, onder de hoogtezon of onder het solarium). Voor het aanbrengen van de pleister wordt meestal van tevoren een crème aangebracht die de huid gevoelloos maakt, bijvoorbeeld lidocaïne crème.
 • Rode, pijnlijke, gezwollen huid. Dit blijft 1-2 uur na aanbrengen bestaan.

Zelden

 • Overgevoeligheid voor een van de bestanddelen van dit middel op. Dit merkt u aan jeuk en huiduitslag. Stop dan met het gebruik en let erop dat u dit middel niet opnieuw gebruikt. Gebruik dit middel niet als u weet dat u allergisch bent voor Spaanse peper (het 'kruid', maar ook als bestanddeel in bepaalde smeer- en wrijfmiddelen, die bij spierpijn worden gebruikt).

Zeer zelden

 • Hoesten en niezen. Dit kan optreden wanneer u per ongeluk capsaïcine inademt. Hou de pleister daarom niet te dicht bij uw gezicht.
 • Verhoogde bloeddruk. Als u al een hoge bloeddruk heeft, hou uw bloeddruk dan goed in de gaten.
 • Hartkloppingen of een snellere hartslag. Neem dan contact op met uw arts.
 • Doof of tintelend gevoel in de ledematen, pijn in de ledematen.

Hoe moet ik dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

Pleister
De pleister wordt altijd onder medisch toezicht aangebracht. Het aanbrengen van de pleister kan pijnlijk zijn. Daarom wordt meestal van tevoren een crème aangebracht die de huid gevoelloos maakt, bijvoorbeeld lidocaïne crème.

Crème

 • Met de vingertoppen een klein beetje crème op de te behandelen huidgedeelten smeren. Goed inwrijven tot de crème is opgenomen door de huid. U kunt bij het aanbrengen een zogenaamd vingercondoom of een plastic wegwerphandschoen dragen. Vraag hiernaar in de apotheek.
 • Meteen daarna de handen wassen met warm water en zeep, om te voorkomen dat een spoor van de crème op gevoelige huidgedeelten komt, zoals in de ogen of op de lippen. Dit merkt u meteen aan een zeer branderig gevoel. Spoel de ogen onmiddellijk met water als dit mocht gebeuren.
 • Gebruik dit medicijn niet op een beschadigde huid en pas op bij het aanbrengen in de buurt van slijmvliezen, zoals in de mond of op de lippen, in de neus of in de buurt van de ogen. De bestanddelen van het huidmiddel kunnen zeer irriterend zijn.
 • Gebruik dit medicijn niet voor, tijdens en na een warm bad of douche en voor, tijdens en na het zonnebaden (in de zon, onder de hoogtezon of onder het solarium). Warmte versterkt het branderige gevoel.

Hoe lang?
Dit middel moet langdurig worden toegepast.

 • Gewrichtspijn: raadpleeg uw arts als de klachten na twee weken nog niet zijn afgenomen.
 • Zenuwpijn: raadpleeg uw arts als de klachten na zes weken nog niet zijn afgenomen.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Pleister: overleg met uw arts.

Crème: breng deze dan gewoon aan.


Als ik dit medicijn gebruik, mag ik dan...

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.


Heeft dit medicijn een wisselwerking met andere medicijnen?

Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.


Kan ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of dit middel in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander middel voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.


Kan ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen.


Recept nodig en welke toedieningsvormen?

Capsaïcine is een bestanddeel van Spaanse pepers (Capsicum). Het wordt al decennialang gebruikt. Het is op recept verkrijgbaar als pleister onder de merknaam Qutenza en in crème als het merkloze Capsaïcine crème FNA. De crème wordt vaak door apotheken zelf gemaakt.


Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn, lees dan verder in het thema prijzen en vergoedingen van medicijnen.

Klik hier voor meer informatie over : Capsaïcine crème FNA, Qutenza

Persoonlijk advies
Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Breng dan een bezoek aan uw eigen apotheek. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik.
Zoek een apotheek bij u in de buurt:
Heeft u niet gevonden wat u zocht?
Stel een vraag aan de apotheker:
Laatst gewijzigd:24-1-2012

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Ervaringen van andere gebruikers (U verlaat apotheek.nl)

Meldingen over Capsaïcine op de huid

Geen ervaringen gevonden.

 • Gerelateerde klachten & ziektes
Doe de risicotest Diabetesfonds
Sluiten