Medicijn

Medicijn: ditranol met salicylzuur op de huid

print
Wat doet dit medicijn en waarbij wordt het gebruikt?

Ditranol remt de groei van huidcellen af, waardoor het de groei van wratten remt. Salicylzuur werkt in op de hoornlaag van de huid. De hoornlaag is het bovenste laagje van de huid. Salicylzuur weekt dit laagje van de huid los en bevordert een normale groei van de huid.

Artsen schrijven deze combinatie voor bij wratten.

Wratten

Wratten zijn vergroeiingen van de huid, die ontstaan door besmetting met een virus. Het zijn meestal huidkleurige bobbels met een doorsnede van een millimeter tot een centimeter, met een ruw oppervlak. Ze komen vooral voor op de handen, voetzolen, knieën en in het gezicht. Door aanraking kunt u anderen besmetten.

Wratten komen het meest voor bij jonge mensen, voornamelijk schoolgaande kinderen. Bij volwassenen komen wratten nauwelijks voor, omdat ze in het algemeen immuun zijn geworden voor het virus dat de wratten veroorzaakt.

Meestal verdwijnen wratten na een aantal jaren vanzelf. Zitten ze echter op een vervelende of opvallende plek, dan is het aan te raden ze te laten verwijderen of te behandelen met een wrattenmiddel.

Uw arts kan ditranol/salicylzuur collodium in sommige gevallen voorschrijven bij wratten. Ditranol remt de groei van de huidcellen af, waardoor de wrat niet verder groeit. Salicylzuur verweekt de eeltlaag, zodat de wrat makkelijker is te verwijderen.

Raadpleeg uw huisarts als u van een wrat af wilt die zich op een vochtige plek bevindt, zoals in de mondhoeken, bij schaamlippen, penis of anus.


Klik voor meer informatie over medicijnen bij wratten.

Op welke bijwerkingen moet ik letten?vraagteken.gif
Uitleg frequenties:

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Venster sluiten

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms

 • Droge huid en irritatie van de behandelde plekken en de omringende huid. Dit uit zich in een brandend en stekend gevoel, roodheid en soms jeukende uitslag. Neem contact op met uw arts, wanneer u last blijft houden van huidirritatie.
 • Pijn, doordat de wrat verhardt, wat bij aanraking of stoten pijnlijk is. De wrat kan ook breken.
 • Paarsbruine verkleuring van huid, nagels, kleding en textiel. De verkleuring van de huid verdwijnt meestal na één à twee weken vanzelf. De nagelverkleuring groeit vanzelf uit. De vlekken in textiel zijn niet te verwijderen.

Zelden

 • U kunt de gezonde huid beschadigen als het middel er op komt. Bescherm daarom de gezonde huid, door op de gezonde huid rond de wrat een beetje vaseline te smeren.
 • Overgevoeligheid. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk. Raadpleeg uw arts als u last heeft van deze verschijnselen. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor ditranol/salicylzuur collodium. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel of soortgelijke middelen niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.


Hoe moet ik dit medicijn gebruiken?

Hoe?
Gebruik dit middel niet in het gezicht of bij wondjes. Laat het middel niet in het oog of op de oogleden komen. Dit kan beschadigingen geven. Komt het per ongeluk in het oog, de neus, mond of een wondje, spoel dan goed met water om het middel te verwijderen.

 • Week de wrat zo mogelijk vijf minuten in warm water en droog daarna goed af.
 • Dek de omliggende huid eventueel af met een beetje vaseline, om de gezonde huid tegen irritatie te beschermen.
 • Bedek de wrat met een paar druppels aanstipvloeistof met een penseeltje of wattenstaafje en laat de vloeistof opdrogen.
 • Plak na het aanstippen de wrat eventueel af met een stukje pleister of tape.
 • Brengt u de aanstipvloeistof op de handen aan? Pas dan op dat u niet in de ogen wrijft, want slechts een klein beetje aanstipvloeistof kan de oogleden erg irriteren.
 • Sluit het flesje goed af, om verdampen van de inhoud te voorkomen. Het is kort houdbaar. Kijk op het etiket voor de uiterste gebruiksdatum.
 • Dit middel is brandbaar. Pas daarom op met gebruik in de nabijheid van open vuur, zoals de geiser.
 • Let op: dit middel maakt paarsbruine vlekken op onder andere kleding en beddegoed.

Wanneer?
Gebruik de aanstipvloeistof eenmaal per dag, bijvoorbeeld 's avonds. Als de plek door de behandeling erg pijnlijk wordt, kunt u één of twee dagen overslaan.

Hoe lang?
Ga door tot de wrat helemaal weg is. Meestal is dat na enkele weken, soms moet u de behandeling herhalen. Een enkele keer kan het enkele maanden duren voor de wrat weg is.


Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Een keer vergeten is niet zo erg. Probeer zo veel mogelijk uw normale schema te volgen, dan heeft u sneller resultaat.


Als ik dit medicijn gebruik, mag ik dan...

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.


Heeft dit medicijn een wisselwerking met andere medicijnen?

Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.


Kan ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u overstappen op een ander middel.

Borstvoeding
Het is niet bekend of dit middel in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Mogelijk kan de arts een ander middel voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.


Kan ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen.


Recept nodig en welke toedieningsvormen?

Ditranol is sinds 1991 internationaal op de markt en salicylzuur sinds 1876. Deze combinatie is op recept verkrijgbaar in aanstipvloeistof (collodium).

Ditranol is ook verkrijgbaar in crème en salicylzuur is in diverse andere producten verkrijgbaar met en zonder recept. Deze tekst gaat alleen over ditranol in combinatie met salicylzuur.


Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn, lees dan verder in het thema prijzen en vergoedingen van medicijnen.

Klik hier voor meer informatie over : Ditranol/Salicylzuur Collodium FNA

Persoonlijk advies
Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Breng dan een bezoek aan uw eigen apotheek. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik.
Zoek een apotheek bij u in de buurt:
Heeft u niet gevonden wat u zocht?
Stel een vraag aan de apotheker:
Laatst gewijzigd:19-7-2010

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Ervaringen van andere gebruikers (U verlaat apotheek.nl)

Meldingen over Ditranol met salicylzuur op de huid

Geen ervaringen gevonden.

 • Gerelateerde klachten & ziektes
Doe de risicotest Diabetesfonds
Sluiten