Medicijn

Medicijn: glucosamine

print
Wat doet dit medicijn en waarbij wordt het gebruikt?

Glucosamine is een lichaamseigen stof die voorkomt in bijna alle weefsels van het lichaam. Het is een bouwstof van kraakbeen.

Het is te gebruiken bij artrose.

Artrose (versleten gewrichten)

Artrose is een aandoening van het kraakbeen. Dit is het weefsel dat de botuiteinden in de gewrichten bekleedt. Bij artrose is het kraakbeen veranderd. De oorzaak hiervan is onbekend. Wel blijkt dat het vooral bij ouderen, bij overgewicht, bij vrouwen en bij overbelasting van de gewrichten in bepaalde beroepen voorkomt. Soms is er ook een aanleg voor artrose in de familie. Men noemt het ook wel ‘versleten gewrichten`.

De belangrijkste klachten bij artrose zijn stijfheid, ontsteking en pijn van de aangedane gewrichten. Deze pijn is het hevigst na een rustperiode, bijvoorbeeld na het opstaan. Als men een tijdje beweegt, blijkt de pijn daarna te verminderen. Het meest komt artrose voor in de knieën, heupen en handen.

Werking
Het is onbekend hoe glucosamine precies werkt. Mogelijk remt glucosamine de ontsteking in de gewrichten en verbetert het de kwaliteit van het kraakbeen.

Effect
De resultaten van de onderzoeken die zijn gedaan naar het effect van glucosamine bij artrose zijn zeer wisselend. Bij sommige onderzoeken merkte men een lichte vermindering van de pijn en een lichte verbetering van de beweeglijkheid van het gewricht, bij andere onderzoeken zag men geen effect. Indien er een effect is, moet dat binnen enkele weken tot maanden merkbaar zijn.


Klik voor meer informatie over medicijnen bij artrose (versleten gewrichten).

Op welke bijwerkingen moet ik letten?vraagteken.gif
Uitleg frequenties:

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Venster sluiten

Dit voedingssupplement is niet zo systematisch getest op veiligheid en bijwerkingen als officiële geneesmiddelen. Dit betekent dat onderstaande informatie onvolledig kan zijn.

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden 

 • Maagdarmklachten, zoals buikpijn, misselijkheid, diarree of verstopping.
 • Hoofdpijn en vermoeidheid.

Zeer zelden

 • Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan huiduitslag, een rode huid en jeuk. Gebruik dit middel dan niet meer. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts. In beide gevallen mag u dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Veel glucosamineproducten worden gemaakt van schaal- en schelpdieren. Mensen die hiervoor allergisch zijn, kunnen ook allergisch zijn voor een glucosamineproduct. Gebruik dit middel dan niet meer.
 • Duizeligheid.
 • Leveraandoeningen. U kunt dit merken aan een gevoelige, opgezwollen buik of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid. Waarschuw dan een arts. 

Overleg bij klachten altijd met uw arts.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.


Hoe moet ik dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering altijd op de bijsluiter of op de verpakking.

Wanneer?
U mag het middel innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis. Als u het één keer per dag gebruikt: bij voorkeur 's ochtends. Als u het twee keer per dag gebruikt: 's ochtends en 's avonds. Als u het drie keer per dag gebruikt: 's ochtends, 's middags en 's avonds.

Hoe lang?
 • Indien u na 3 maanden nog geen effect heeft gemerkt, moet u ervan uitgaan dat glucosamine voor u niet voldoende heeft gewerkt. Neem voor verder advies contact op met uw huisarts.
 • Indien u wel effect heeft gemerkt en uw klachten nemen af, kunt u glucosamine blijven doorgebruiken. Er zijn geen echter gegevens over de veiligheid van glucosamine na jarenlang gebruik. Overleg bij klachten altijd met uw arts.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?
 • Als u dit middel drie keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan twee uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan twee uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Als u dit middel twee keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan vier uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan vier uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Als u dit middel één keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan acht uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan acht uur? Sla de vergeten tablet dan over.

Als ik dit medicijn gebruik, mag ik dan...
autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor, voor zover bekend, geen beperkingen.
Heeft dit medicijn een wisselwerking met andere medicijnen?
Het is niet bekend of dit middel veilig is te gebruiken in combinatie met andere medicijnen.
Kan ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?
Zwangerschap
Over het gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u tijdelijk overstappen op een ander middel.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of dit middel in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander middel voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.
Kan ik zomaar met dit medicijn stoppen?
U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen.
Recept nodig en welke toedieningsvormen?
Glucosamine is een voedingssupplement dat al lang op de markt is. Het is zonder recept verkrijgbaar onder veel verschillende merknamen, zoals AOV, Apovit, Arkocaps, Best Choice, Bio, Cartimin, Cobeco, Davitamon, Donacom, Glucadol, Glucon, HB, KAL, Lucovitaal, Mariandl, Nutrifixx, Optimax, Parmalux, Pharma Nord, Phital, Roter, Solgar, Thompson, Vitafytes. Ze zijn verkrijgbaar als tabletten, bruistabletten, capsules en poeder voor drank. De merknamen Cartimin, Donacom, Glucadol en Pharma Nord en Roter zijn geregistreerd door het College ter beoordeling van geneesmiddelen.

Glucosamine kan in de genoemde producten voorkomen als glucosaminesulfaat met kaliumchloride, glucosaminechloride, glucosaminesulfaatnatriumchloride of acetylglucosamine. Bovendien bevatten de voedingssupplementen vaak andere stoffen met een werking op botten en gewrichten, zoals chondroïtine of calcium. Deze tekst gaat alleen over glucosamine.
Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn, lees dan verder in het thema prijzen en vergoedingen van medicijnen.

Klik hier voor meer informatie over : Cartimin, Donacom, Glucadol, Glucosamine Pharma Nord, Roter Glucosamine

Persoonlijk advies
Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Breng dan een bezoek aan uw eigen apotheek. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik.
Zoek een apotheek bij u in de buurt:
Heeft u niet gevonden wat u zocht?
Stel een vraag aan de apotheker:
Laatst gewijzigd:2-6-2014

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Ervaringen van andere gebruikers (U verlaat apotheek.nl)

Meldingen over Glucosamine

Geen ervaringen gevonden.

 • Gerelateerde klachten & ziektes
Doe de risicotest Diabetesfonds
Sluiten