Thema's
Thema van de maand:
Medicijnvergiftiging voorkomen bij jonge kinderen

Rode tabletjes, grappige gele capsules, een interessant flesje ... Medicijnen kunnen onschuldig lijken, maar zijn gevaarlijk voor ondernemende baby's, peuters en kleuters. Voorkom medicijnvergiftigingen en doe de ‘huischeck’, die is ontwikkeld door de apotheek.


Ga naar dit thema >

Medicijnen op reis

Op vakantie naar Sydney, Senegal of zonnig Zoutelande? Je wilt plezierig uit en gezond weer naar huis. Uw apotheek geeft graag advies. Over medicijnen en het bewaren ervan onderweg. Over risico's, kwaaltjes en ongemakken. En over de inhoud van uw reisapotheek en verbanddoos. 

Ga naar dit thema >

Hooikoorts

Flinke niesbuien, een loopneus, een vol hoofd en tranende ogen: dat zijn verschijnselen bij hooikoorts. Dit is een allergie, een heftige reactie op het stuifmeel van bloeiende bomen of planten. Uw apotheek kan u tips geven om de klachten te voorkomen en te verminderen.

Ga naar dit thema >

Hittegolf en medicijnen

Extreem heet weer is geen pretje. Zeker niet voor ouderen, zieken, mensen met overgewicht, patiënten in zorginstellingen en hele kleine kinderen. Uw apotheker geeft graag advies.

Ga naar dit thema >

Verminderde nierfunctie en medicijnen

Als de nieren minder goed werken, wordt dat verminderde nierfunctie genoemd. Dat kan van invloed zijn op de werking van uw medicijnen. Uw apotheek wil graag weten wat de waarde is van uw nierfunctie om te kunnen nagaan of uw medicatie moet worden aangepast.

Ga naar dit thema >

Beschikbaarheid medicijnen; kom niet zonder te zitten

Een voorbeeld: u ziet dat de medicijnen die u dagelijks slikt, bijna op zijn. Het weekend staat voor de deur, dus dezelfde dag gaat u naar de apotheek. Daar hoort u dat ze uw medicijnen niet op voorraad hebben en dat dit door leveringsproblemen zeker een week kan duren. Zo lang kunt u niet wachten. En nu? Lees hoe deze situatie ontstaat en hoe u deze kunt voorkomen.

Ga naar dit thema >

Zwangerschap: klachten en medicijnen

Als zwangere wilt u het beste voor uw kind en voor uzelf. Dit begint al vóórdat u zwanger wordt en geldt ook ná uw zwangerschap als u borstvoeding geeft. Medicijnen kunnen een belangrijke rol spelen, maar ga hier wel verstandig mee om.

Ga naar dit thema >

Borstvoeding: klachten en medicijnen

Het is bekend dat u tijdens de zwangerschap verstandig om moet gaan met medicijnen. Maar tijdens de borstvoedingsperiode geldt dit ook. Via de moedermelk kan de baby immers ook medicatie binnenkrijgen. Hoe zit het dan met uw medicijngebruik?

Ga naar dit thema >

Verplicht aandoening op recept: waarom?

Staat op uw recept voor welke aandoening u het medicijn gebruikt? Of vraagt uw apotheker ernaar? Misschien vindt u dat niet prettig, maar het is wel heel noodzakelijk, en zelfs verplicht. Sinds augustus 2013 moeten artsen namelijk bij 23 medicijnen vermelden waarom u dat medicijn krijgt. Dit noemt men de reden van voorschrijven, of ook wel de 'indicatie'. De apotheker bewaakt vervolgens uw medicatie. Belangrijk, want het gaat immers om uw gezondheid.

Ga naar dit thema >

Doe de risicotest Diabetesfonds
Sluiten