Vergoeding speciaal voor u gemaakte medicijnen 2017 bekend

naar actueel

Vergoeding speciaal voor u gemaakte medicijnen 2017 bekend

De zorgverzekeraars hebben bekend gemaakt welke apotheekbereidingen zij vanaf 1 januari 2017 vergoeden en welke niet. Ten opzichte van 2016 is de vergoeding van 80 bereidingen veranderd.

Apotheekbereidingen zijn medicijnen die de apotheek speciaal voor een patiënt maakt of laat maken en die soms nodig zijn wanneer een standaardmedicijn niet voldoet. Voor bereidingen gelden aparte regels voor vergoeding door de zorgverzekering, bijvoorbeeld dat deze bewezen werkzaam en effectief zijn. Sinds 2016 besluiten alle zorgverzekeraars gezamenlijk welke bereidingen zij vergoeden. Vóór 2016 kon de vergoeding per zorgverzekeraar verschillen. Om tot hun beslissing te komen, krijgen de verzekeraars informatie van apothekers, artsen en patiëntenorganisaties. Uiteindelijk is het echter aan de zorgverzekeraars om te besluiten of zij een bereiding vergoeden of niet.

Vergoeding

Voor de vergoeding van bereidingen zijn er verschillende opties:

  • zorgverzekeraars vergoeden de bereiding;
  • zorgverzekeraars vergoeden de bereiding alleen onder bepaalde aanvullende voorwaarden;
  • zorgverzekeraars vergoeden de bereiding niet.

In dit laatste geval kan de arts eventueel nog een speciaal machtigingsformulier invullen. Op dit formulier geeft hij aan waarom u juist dit medicijn moet gebruiken. De zorgverzekeraar beoordeelt deze informatie en kan in uitzonderingsgevallen besluiten dat u de bereiding toch vergoed krijgt.

Wijzigingen

Wilt u weten of de vergoeding van uw bereiding volgend jaar verandert? Kijk dan in onderstaand overzicht. Hierin is te vinden van welke bereidingen de vergoeding per 1 januari 2017 zal wijzigen ten opzichte van 2016.

Overzicht wijzigingen vergoeding bereidingen 2017

Lees meer over de vergoeding van speciaal voor u gemaakte medicijnen

 

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.