Medicijnafhankelijke hoofdpijn

naar klachten & ziektes

Medicijnafhankelijke hoofdpijn

Wat is medicijnafhankelijke hoofdpijn?

Veel mensen gebruiken regelmatig pijnstillers tegen hoofdpijn. Bijvoorbeeld bij hoofdpijn die regelmatig terugkomt, zoals migraine of spanningshoofdpijn.

Maar let op: als u weken lang te vaak hoofdpijnmiddelen gebruikt, dan kunt u daardoor juist weer hoofdpijn krijgen.

Als u vaak ernstige hoofdpijn heeft, dan slikt u waarschijnlijk ook vaak pijnstillers. Sommige mensen nemen zelfs een pijnstiller als ze nog geen hoofdpijn hebben om te voorkomen dat de hoofdpijn terugkomt. Het kan ook dat u, min of meer uit gewoonte, pijnstillers slikt en daar steeds meer van gaat gebruiken.

Wanneer u maandenlang regelmatig pijnstillers gebruikt, kunt u op een gegeven moment merken dat u meer pijnstillers nodig heeft. U kunt dan hoofdpijn krijgen als u de pijnstillers even niet slikt. Deze hoofdpijn komt als het ware bovenop de 'eigen hoofdpijn' die u al had. U krijgt steeds vaker hoofdpijn en gaat steeds vaker pijnstillers slikken.

Kijk voor meer informatie over Medicijnafhankelijke hoofdpijn op www.thuisarts.nl

Hoe herken ik medicijnafhankelijke hoofdpijn?

De hoofdpijn die ontstaat wanneer u te vaak hoofdpijnmiddelen gebruikt, kan verschillend zijn. De hoofdpijn die u eerst had, en waarvoor u de pijnstillers gebruikt, kan verergeren:

 • Als u migraine heeft en te vaak pijnstillers gebruikt, kunt u meer migraine-aanvallen krijgen en de aanvallen kunnen erger worden.
 • Als u spanningshoofdpijn heeft, kunt u daar steeds vaker of meer last van krijgen als u te vaak pijnstillers gebruikt.

Naast hoofdpijn kunt u bij overgebruik van pijnstillers ook andere verschijnselen krijgen:

 • vermoeidheid
 • misselijkheid
 • snelle irritatie
 • concentratiestoornissen
 • rusteloosheid
 • angst
 • depressie
Kijk voor meer informatie over Medicijnafhankelijke hoofdpijn op www.thuisarts.nl

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Gebruikt u vaak pijnstillers en krijgt u daardoor hoofdpijn? Dan is in een keer stoppen met alle pijnstillers het enige dat helpt. Bespreek dit met uw huisarts.

Doordat u stopt met middelen waar uw lichaam gewend aan is geraakt, kan de hoofdpijn de eerste dagen (soms tot twee weken) verergeren.

De hoofdpijn kan uw dagelijkse bezigheden behoorlijk verstoren. Dat maakt het extra moeilijk om te stoppen, maar probeer toch door te zetten.

Kijk voor meer informatie over Medicijnafhankelijke hoofdpijn op www.thuisarts.nl

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Bij de apotheek kunt u terecht voor zelfzorgmiddelen tegen hoofdpijn. De apotheker kan in uw medicatiedossier opnemen welke pijnstillers u gebruikt en hoeveel. Zo kan de apotheker er op letten dat u niet te veel pijnstillers gebruikt. Want dit veroorzaakt juist hoofdpijn.

Algemeen

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiƫnten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

Welke medicijnen worden gebruikt bij medicijnafhankelijke hoofdpijn?

Er staan op deze site geen geneesmiddelen beschreven die voor deze aandoening worden gebruikt. Stoppen met pijnstillers is namelijk het enige dat tegen deze vorm van hoofdpijn helpt.

Laatst bijgewerkt KNMP: 10-05-2016
Laatst bijgewerkt NHG: 07-01-2014

Disclaimer

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De onderdelen over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt en over wat de apotheker voor u kan doen, zijn geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Thuisarts.nl

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

Naar thuisarts.nl

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.