Klachten & ZiektesOntstoken ogen door andere oorzaken

Ontstoken ogen door andere oorzaken

Klachten & ZiektesOntstoken ogen door andere oorzaken

Ontstoken ogen door andere oorzaken

Wat zijn Ontstoken ogen door andere oorzaken?Hoe herken ik Ontstoken ogen door andere oorzaken?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij Ontstoken ogen door andere oorzaken?
  • Welke ziekten kunnen ontstoken ogen geven?

    Het oog is een gevoelig orgaan waardoor gemakkelijk ontstekingen of infecties kunnen optreden.

    Soms ontstaat een oogontsteking door een (auto-immuun)ziekte. Afweer zorgt voor bescherming tegen ziektes. Bij een auto-immuunziekte werkt uw afweer tegen uw eigen lichaam, in dit geval een deel van het oog (bijvoorbeeld het hoornvlies of de iris).

    Een oog kan ontstoken raken als gevolg van ziekten als psoriasis, sarcoidose, ontstekingsziekten van de darmen en gewrichtsontstekingen.

    • De verschijnselen zijn meestal vergelijkbaar met de klachten die ontstaan door andere oorzaken: roodheid, pijn, slechter zien en tranenvloed.

      • Ga zorgvuldig om met contactlenzen: was uw handen bij het inbrengen en verwijderen, gebruik schone bewaarvloeistoffen. Draag geen contactlenzen totdat de ontsteking verdwenen is. Meestal moet de achterliggende oorzaak behandeld worden; soms kunnen oogdruppels verlichting geven.

        Neem contact op met uw huisarts wanneer u:

        • pijn heeft in het oog
        • of slechter ziet
        • u licht niet kan verdragen

        Kijk voor meer informatie over andere oorzaken van ontstoken ogen naar Bindvliesontsteking door contactallergie, Episcleritis en Ontsteking van de ooglidrand.

            • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

              • Receptcontrole

              De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

              • Overzicht van uw medicijnen

              Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

              • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

              Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

              • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

              Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

              • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

              De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

              • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

              Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

              • Medicatiebeoordeling

              Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

              • Zelfzorg

              Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

              • Bezorgservice

              Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

            • Atropine
              Atropine oogdruppels ontspannen de spieren van de iris. De iris komt daardoor tot rust en kan beter genezen. Bovendien voorkomt u zo dat er vergroeiingen en verklevingen in het oog ontstaan.

              Cyclopentolaat
              Cyclopentolaat-oogdruppels ontspannen de spieren van de iris. Hierdoor komt de iris tot rust en kan die sneller beter worden. Cyclopentolaat voorkomt dat verschillende delen in het oog gaan samengroeien.

              Bijnierschorshormonen
              Bijnierschorshormomen worden toegepast bij verschillende soorten ontstekingen van het oog. Als de oorzaak van de oogontsteking een infectie is met een bacterie worden ze gebruikt in combinatie met een antibioticum, zoals gentamycine en tobramycine of framycetine en gramicidine.

              Bijnierschorshormonen werken ontstekingsremmend. Ze verminderen de ontstekingsverschijnselen, zoals roodheid, zwelling, pijn en jeuk. Voorbeelden zijn dexamethason, fluormetholon, hydrocortison, methylprednisolon, prednisolon en prednison.

              Chlooramfenicol in het oog
              Chlooramfenicol kan worden gebruikt om een oogonsteking te voorkomen, bijvoorbeeld na een operatie. Chlooramfenicol remt de groei van vele soorten bacteriën. Het remt de eiwitaanmaak van de bacterie. Een bacterie die geen eiwit kan aanmaken, kan zich niet meer vermenigvuldigen en sterft af.

              NSAID's in oogdruppels
              NSAID's in oogdruppels worden gebruikt na een staaroperatie aan het oog. Ze werken pijnstillend en ontstekingsremmend. Ze voorkomen en bestrijden zwelling van het oog na de staaroperatie. Voorbeelden zijn broomfenac, diclofenac, ketorolac en nepafenac.

              Ciclosporine
              Ciclosporine vermindert de afweerreactie tegen eigen cellen en remt ontstekingen.

              Adalimimab, infliximab
              Adalimumab en infliximab worden gebruikt bij uveïtis. Uveïtis is de verzamelnaam voor ontstekingen binnenin het oog. Deze medicijnen remmen de ontsteking.

              Laatst bijgewerkt KNMP: 03-01-2023

              Laatst bijgewerkt NHG: 20-11-2014

              Disclaimer

              Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

              Vond u deze informatie nuttig?

              Thuisarts.nl

              De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

              Thuisarts.nl

              Vraag het de webapotheker

              Vraag het de webapotheker

              Vraag het de webapotheker

              Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
              Informatie wordt bijgewerkt: