Reumatoïde artritis

naar klachten & ziektes

Reumatoïde artritis

Wat is reumatoïde artritis?

Bij reumatoïde artritis gaan gewrichten ontsteken. Meestal begint het bij de vingers en tenen.

Het kraakbeen en het bot in de gewrichten raken beschadigd. Ook pezen en slijmbeurzen die in de buurt van de ontstoken gewrichten zitten, kunnen ontstoken raken.

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat uw lichaam antistoffen maakt tegen het eigen lichaam. In dit geval antistoffen tegen het weefsel aan de binnenkant van het gewricht. Dit veroorzaakt een ontsteking die de gewrichten kan beschadigen.

Waarom iemand reumatoïde artritis krijgt, is niet bekend. Erfelijkheid speelt nauwelijks een rol.

Reumatoïde artritis kan al op jonge leeftijd ontstaan.

Kijk voor meer informatie over Reumatoïde artritis op www.thuisarts.nl

Hoe herken ik reumatoïde artritis?

Bij reumatoïde artritis krijgt u last van pijn, stijfheid, zwelling en warme gewrichten in de handen, polsen, enkels of voeten.

 • Zonder beweging of belasting doet een ontstoken gewricht al pijn.
 • Meestal zijn de verschijnselen zowel links als rechts in dezelfde gewrichten aanwezig.
 • 's Ochtends en na een periode in een houding zitten of liggen, zijn de gewrichten stijf gedurende een half uur of langer. Door bewegen worden de gewrichten geleidelijk weer soepel.

Heeft u deze verschijnselen meer dan vier weken? Dan heeft u waarschijnlijk reumatoïde artritis.

Verder kunt u bij reumatoïde artritis de volgende klachten krijgen:

 • Moeheid.
 • Afwisselend perioden met meer of minder klachten.
 • Reumaknobbeltjes in de huid, meestal aan de elleboog of onderarm.

Wanneer de reumatoïde artritis erg opspeelt, kunt u zich ziek gaan voelen met koorts. U kunt zelfs bloedarmoede krijgen en gaan afvallen. Zonder behandeling kunnen gewrichten op den duur misvormd raken. In de gewrichten van de handen kunnen bijvoorbeeld dikke knobbels ontstaan door botaangroei.

Kijk voor meer informatie over Reumatoïde artritis op www.thuisarts.nl

Kan ik er zelf iets tegen doen?

 • Als u gewrichtsontstekingen heeft, mag u de gewrichten niet te veel en niet te lang belasten.
 • Op een warm gewricht kunt u koude kompressen of ijspakkingen doen (niet langer dan tien minuten per keer). Wikkel het ijs in den theedoek om de huid tegen de kou te beschermen. Op deze manier koelen kan de klachten verminderen.
 • Is de ontsteking rustig (zwelling, warmte en roodheid verdwenen)? Dan is dagelijks bewegen en oefenen juist weer belangrijk om uw gewrichten zo goed mogelijk te kunnen blijven gebruiken. Een gewricht met geoefende spieren eromheen verdraagt meer, doet minder pijn en is minder stijf. Ga bijvoorbeeld een halfuur per dag wandelen, fietsen of zwemmen.
 • Een oefentherapeut (Cesar of Mensendieck) kan u begeleiden. Als het oefenen niet goed lukt, kunt u met warme kompressen de pijn en de stijfheid van de spieren verminderen. Daarna gaat het oefenen vaak beter.
Kijk voor meer informatie over Reumatoïde artritis op www.thuisarts.nl

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Speciaal bij reumatoïde artritis

 • Hulpmiddelen

Kunt u door uw reuma een medicijnverpakking niet openkrijgen? Daar zijn verschillende hulpmiddelen voor ontwikkeld. Uw apotheker kan u adviseren welk hulpmiddel het meest geschikt is voor u. De volgende hulpmiddelen zijn mogelijk verkrijgbaar bij uw apotheek: tablettendrukker, tablettenflacon en een hulpmiddel voor oogdruppelen.

Algemeen

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

Welke medicijnen worden gebruikt bij reumatoïde artritis?

Ontstekingsremmende pijnstillers
Ontstekingsremmende pijnstillers, ook wel NSAID's genoemd. Deze middelen werken pijnstillend en ontstekingsremmend. Hierdoor verminderen de roodheid, zwelling en pijn in en rond de gewrichten. Voorbeelden zijn aceclofenac, acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, celecoxib, diclofenac, etoricoxib, flurbiprofen, ibuprofen, indometacine, meloxicam, nabumeton, naproxen, piroxicam en tiaprofeenzuur.

DMARD's (Disease-Modifying Antirheumatic Drugs)
DMARD's zijn middelen die ontstekingen afremmen. Ze worden onder andere gebruikt om bij reuma de gewrichtsonteking op de lange termijn te verminderen. Hierdoor heeft u minder last van pijn en kunt u zich beter bewegen. Het duurt een aantal maanden voordat deze middelen effect hebben. Hoe de werking precies tot stand komt is nog niet bekend. Hieronder kunt u lezen hoe de verschillende DMARD's werken.

 • Methotrexaat remt in lage dosering, van 7,5 tot 30 mg per week, gewrichtsontstekingen bij reuma.
 • Sommige antimalariamiddelen remmen in hoge doseringen enigszins de gewrichtsontstekingen bij reuma. Vanwege de bijwerkingen bij deze hoge doses, worden deze middelen alleen voorgeschreven als andere middelen tegen reuma onvoldoende effect hebben. Voorbeelden zijn chloroquine en hydroxychloroquine.
 • Sulfasalazine wordt in de darm gesplitst in mesalazine en sulfapyridine. Sulfapyridine werkt ontstekingsremmend bij gewrichtsklachten.
 • Goudverbindingen. De werking van goud bij reuma is lang geleden al opgemerkt. De ontsteking vermindert en de reumatoïde artritis wordt afgeremd. Hoe goudpreparaten precies werken bij reuma is echter niet bekend. Voorbeeld is aurothiomalaat.
 • TNF-alfa-remmers. Deze middelen remmen een stof, TNF-alfa, die betrokken is bij ontstekingsreacties. Voorbeelden zijn infliximab en etanercept.
 • Abatacept remt de werking van bepaalde witte bloedcellen die een rol spelen bij de ontstekingen in gewrichten. Hierdoor vermindert de gewrichtsontsteking.
 • Middelen die interleukines remmen. Deze middelen remmen eiwitten, interleukines, die een rol spelen bij ontstekingen. Voorbeeld is anakinra.
 • Azathioprine onderdrukt ontstekingsreacties in het lichaam, door cellen te remmen die afweerstoffen aanmaken.
 • Leflunomide remt de afweercellen van het lichaam die een rol spelen bij de ontstekingen in gewrichten. Hierdoor vermindert de ontsteking.
 • Ciclosporine onderdrukt de afweer en remt ontstekingen. Hierdoor wordt de verergering van de ziekte afgeremd. Het vermindert de gewrichtsontsteking op de lange termijn.

Bijnierschorshormonen
Bijnierschorshormonen, ook wel corticosteroïden genoemd. Dit kunnen tabletten zijn, maar ook injecties die de arts in een gewricht kan geven. Bij de tabletten is het meestal een behandeling van enkele dagen tot weken bij een tijdelijke verergering van reuma. Soms is het echter nodig langdurig corticosteroïden te gebruiken, als andere middelen tegen reuma onvoldoende effect hebben. Voorbeelden zijn dexamethason, prednison, prednisolon en triamcinolon (-acetonide).

Capsaïcine crème
Capsaïcine crème maakt de huid plaatselijk gevoelloos en verlicht de pijn. Pijn bij reuma wordt meestal behandeld met een pijnstiller. Een enkele keer zal de arts dit middel voorschrijven.

Laatst bijgewerkt KNMP: 16-11-2015
Laatst bijgewerkt NHG: 12-02-2015

Disclaimer

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De onderdelen over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt en over wat de apotheker voor u kan doen, zijn geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Thuisarts.nl

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

Naar thuisarts.nl

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.