Spruw (Candida-infectie in de mond)

naar klachten & ziektes

Spruw (Candida-infectie in de mond)

Wat is spruw (candida-infectie in de mond)?

Spruw is een infectie van het mondslijmvlies door een gist (Candida albicans). 

Spruw komt bij ongeveer 4% van de zuigelingen voor, meestal bij kinderen jonger dan 6 weken.

Spruw gaat vaak vanzelf weer over. Als uw kind met spruw niet goed drinkt, de tepel steeds loslaat, of veel huilt, dan moet de spruw met een medicijn worden behandeld.

Spruw wordt veroorzaakt door een gist (een soort schimmel). De gist heet Candida albicans. Veel volwassenen dragen de gist bij zich zonder dat ze daar klachten van hebben.

We denken dat Candida albicans op de volgende manieren bij een baby terecht kan komen en daar soms spruw kan veroorzaken:

 • Tijdens de geboorte, wanneer de moeder een vaginale candida-infectie heeft (dit hoeft bij de moeder geen klachten te geven)
 • Via de tepel van de moeder als daar Candida op zit. (andersom kan een gist ook via de mond van de baby op de tepel van de moeder terecht komen)
 • Via een speen of vinger van iemand die Candida bij zich draagt.

Het lijkt erop dat moedermelk een goede voedingsbodem voor een candida-infectie kan zijn.

Spruw komt veel voor en gaat vaak vanzelf weer over. Wanneer uw baby met spruw goed drinkt en er geen last van heeft, hoeft het niet behandeld te worden.

Als de baby de tepel steeds loslaat bij het voeden of veel huilt, dan moet u de spruw behandelen. Ga dan naar de huisarts. 

Kijk voor meer informatie over Spruw (Candida-infectie in de mond) op www.thuisarts.nl

Hoe herken ik spruw (candida-infectie in de mond)?

Verschijnselen van spruw zijn:

 • Witte plekjes in de mond van de baby kunnen wijzen op spruw. De plekjes zitten meestal tegen de wangen, op de tong en het gehemelte en kunnen moeilijk worden weggeveegd.
 • Soms kunnen er ook wel wat blaasjes in de mond zitten.
 • Baby’s met spruw hebben soms opvallend glanzende lippen.
 • Meestal heeft een baby met spruw nergens last van, maar soms drinkt uw kind onrustig en laat vaak de tepel los.

De Candida die de spruw veroorzaakt kan ook op de billen van uw baby zitten en daar rode luieruitslag veroorzaken.

Bij 16 van de 100 (16%) zogende moeders met tepelpijn zit er ook Candida op de tepels.

Kijk voor meer informatie over Spruw (Candida-infectie in de mond) op www.thuisarts.nl

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Als u denkt dat uw baby spruw heeft, is hygiëne extra belangrijk:

 • Bij borstvoeding wast u uw handen voor de voeding en maakt u uw tepels schoon met lauw water.
 • Na de borstvoeding maakt u uw tepels weer schoon met lauw water. Laat ze rustig drogen voordat u uw bh aantrekt.
 • Spenen van flesjes kunt u het beste elke dag uitkoken. Bewaar ze op een droge en schone plaats.
 • Was uw handen na toiletbezoek en na het verschonen van de luier. Was uw handen eventueel een keer extra als u de baby gaat voeden.
Kijk voor meer informatie over Spruw (Candida-infectie in de mond) op www.thuisarts.nl

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Neem contact op met uw huisarts:

 • Als uw kind spruw heeft en het is na 2 tot 3 weken nog niet weg.
 • Als uw kind spruw heeft en u merkt dat het tijdens de voeding erg onrustig is
 • Als uw baby rode uitslag op de billen heeft waarbij de huid stuk gaat.
 • Voor eventuele medicijnen tegen spruw.
Kijk voor meer informatie over Spruw (Candida-infectie in de mond) op www.thuisarts.nl

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Algemeen

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

Welke medicijnen worden gebruikt bij spruw (candida-infectie in de mond)?

Antischimmelmiddelen om in te nemen
Zelden ontstaat spruw bij volwassenen door een verlaagde weerstand of medicijnen die de afweer aantasten. Dan kunnen antischimmelmiddelen voorgeschreven worden.

Antischimmelmiddelen beschadigen de celwand van de gist, waardoor de gist afsterft. Voorbeelden zijn fluconazol en itraconazol.

Laatst bijgewerkt KNMP: 17-06-2015
Laatst bijgewerkt NHG: 26-01-2013

Disclaimer

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De onderdelen over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt en over wat de apotheker voor u kan doen, zijn geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Thuisarts.nl

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

Naar thuisarts.nl

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.