Ziekte van Addison

naar klachten & ziektes

Ziekte van Addison

Wat is ziekte van addison?

Bij de ziekte van Addison maken de bijnieren te weinig van verschillende hormonen.

De bijnieren zijn klieren die bovenop uw nieren liggen. De bijnieren maken bijnierschorshormonen, zoals aldosteron, cortisol en geslachtshormoon.

 • Aldosteron: De nieren halen zout uit uw bloed en voeren dit met de urine af. Aldosteron zorgt ervoor dat u via de nieren niet te veel zout verliest. Want daardoor zou uw bloeddruk heel laag worden.
 • Cortisol: Dit speelt een rol bij de afweer (immuunsysteem), bij inspanning en stress. Cortisol is belangrijk voor een goede regeling van uw bloedsuiker (bloedsuikerspiegel).
 • Geslachtshormoon wordt vooral in de eierstokken en in de zaadballen gemaakt, maar ook in de bijnierschors. Geslachtshormoon zorgt bijvoorbeeld voor de menstruatie, borstvorming en lichaamsbeharing.

Meestal ontstaat de ziekte van Addison door een auto-immuunziekte. Dat wil zeggen dat het lichaam afweerstoffen maakt tegen zichzelf. Bij de ziekte van Addison gaat het om antistoffen tegen de bijnieren. Daardoor maken uw bijnieren te weinig hormonen.

De ziekte van Addison is zeer zeldzaam. De ziekte komt twee keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Kijk voor meer informatie over Ziekte van Addison op www.thuisarts.nl

Hoe herken ik ziekte van addison?

De meest opvallende verschijnselen van de ziekte van Addison zijn:

 • een bruine verkleuring van uw gezicht, handlijnen en tandvlees
 • een enorme trek in zout voedsel

Andere klachten zijn:

 • langdurige geestelijke en lichamelijke vermoeidheid
 • grote behoefte aan slaap (u kunt de hele dag wel slapen)
 • algehele zwakte en kans op uitdrogen
 • naast de bruine verkleuring soms juist witte vlekken op de huid (vitiligo)
 • vermagering door minder eetlust en vochtverlies
 • misselijkheid, braken en daarbij kans op uitdrogen
 • soms juist hongeraanvallen met duizeligheid, een wee gevoel in de maag en zweten (door een laag bloedsuiker)
 • hartkloppingen / snelle hartslag
 • spierpijn, spierzwakte, spierkrampen
 • menstruatieveranderingen
 • haaruitval: bij vrouwen vooral uitval van schaam- en okselhaar, bij mannen vooral uitval van hoofdhaar
 • soms depressie of vergeetachtigheid

Addison-crisis

Soms kan het cortisol bij koorts of stress zo laag zijn dat u heel erg ziek wordt. We noemen dat een Addison-crisis. Dit kan bewusteloosheid veroorzaken en levensbedreigend zijn.
Kenmerken van een Addison-crisis zijn: braken, misselijkheid, krampende buikpijn en diarree, hoofdpijn, nekpijn, koorts, koude rillingen, afwezigheid, sufheid, flauwvallen en bewusteloosheid.

Kijk voor meer informatie over Ziekte van Addison op www.thuisarts.nl

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Algemeen

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij pati├źnten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

Welke medicijnen worden gebruikt bij ziekte van addison?

Bijnierschorshormonen
Bijnierschorshormonen, ook wel corticosteroïden genoemd. Het wordt het gebruikt als substitutietherapie bij bijnierziekten. Substitutietherapie betekent dat men een tekort aan een lichaamseigen stof aanvult met een medicijn. Voorbeelden zijn cortison, dexamethason, hydrocortison en prednisolon.

Laatst bijgewerkt NHG: 18-04-2014

Disclaimer

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De onderdelen over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt en over wat de apotheker voor u kan doen, zijn geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Thuisarts.nl

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

Naar thuisarts.nl

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.