anijs, salmiak en zoethout

naar medicijnen

anijs, salmiak en zoethout

Wat doet anijs, salmiak en zoethout en waarbij gebruik ik het?

De bestanddelen stimuleren de aanmaak van slijm. Hierdoor kunt u slijm makkelijker ophoesten. Bovendien zorgen anijs en zoethout voor een aangename smaak van de hoestdrank.

Drank met anijs, salmiak en zoethout wordt gebruikt bij hoest.

Hoest

Oorzaken
Hoest is een reflex op vreemde deeltjes in de keel en longen. Als u slijm ophoest of als het slijm nog vastzit, spreekt men van productieve hoest of 'slijmhoest'. Het slijm prikkelt de luchtwegen. Hoesten zorgt er dan voor dat het slijm los komt.

Behandeling
De hoest verdwijnt meestal als het slijm is losgekomen. Wel kan de keel door veel hoesten geïrriteerd raken, wat weer een hoestreflex oproept.

Als u veel last van uw keel heeft, kunt u een verzachtende hoestdrank voor de keel gebruiken. Om de keel te verzachten, kunt u ook een lepel honing of een dropje nemen. Door veel te drinken, vooral warme dranken, verzacht u ook de keel.

Werking
Drank met anijs, salmiak en zoethout wordt gebruikt bij hoest door slijm. Het stimuleert de aanmaak van slijm zodat u dit makkelijker kunt ophoesten.

Behandeling van hoest is meestal niet nodig, omdat hoesten het slijm juist verwijdert. Dit middel en andere middelen bij hoest door slijm versnellen dit effect nauwelijks.

Lees meer over hoest

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerkingen zijn misselijkheid, verhoogde bloeddruk en vasthouden van vocht.

Zelden

  • Misselijkheid. Dit treedt vooral op aan het begin van de behandeling. Meestal helpt het als u het middel met wat voedsel inneemt. Blijft u er ook na enige dagen last van houden? Neem dan contact op met uw arts.

Bij langdurig gebruik van grote hoeveelheden, zelden

  • Verhoging van de bloeddruk en vasthouden van vocht (dikke enkels, kortademigheid). Dit komt door de zoethout in het preparaat. Mensen met een te hoge bloeddruk kunnen beter niet te veel van dit middel gebruiken. Ook bij mensen met een normale bloeddruk kan een verhoging optreden als ze meer dan drie gram zoethout per dag gebruiken. 

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket of in de bijsluiter.

Hoe?
Voor elk gebruik de fles enkele keren omschudden.

Wanneer?
Neem bij voorkeur in met wat voedsel. Hiermee voorkomt u misselijkheid.

Hoe lang?
Dit middel is meestal maar enkele dagen nodig. Gebruik het tot de klachten verdwenen zijn.

Een normale hoest hoort binnen twee weken over te zijn. Is dat bij u niet het geval, raadpleeg dan uw arts. Mogelijk is er een oorzaak voor uw hoest waar uw arts een oplossing voor weet.

De hoestdrank is, na openen, maar een beperkt aantal dagen houdbaar. Kijk op het etiket!

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Heeft u het middel nog nodig, neem de dosis dan alsnog in.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik anijs, salmiak en zoethout gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

In de normale dosering en gedurende enkele dagen kunt u dit middel veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Wanneer u zwanger bent en hoge bloeddruk hebt, kunt u beter eerst met uw arts overleggen.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen.

Onder welke namen is anijs, salmiak en zoethout verkrijgbaar?

De werkzame stof anijs, salmiak en zoethout zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Zoethout is de wortel en uitlopers van de plant Glycyrrhiza glabra, Glycyrrhiza inflata en/of Glycyrrhiza uralensis. Salmiak is de gewone naam voor ammoniumchloride. Anijs is de olie afkomstig van steranijszaadjes.

Deze combinatie is zonder recept verkrijgbaar als drank onder de namen Hoestdrank FNA, Mixtura Resolvens en Dropdrank.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 12-02-2010

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.