azitromycine

naar medicijnen

azitromycine

Belangrijk om te weten over azitromycine

 • Azitromycine remt de groei van bacteriën (antibioticum). Werkt binnen enkele dagen.
 • Bij infecties van longen, luchtpijp, keel, bijholtes, middenoor en huid. En bij geslachtsziekten (gonorroe en chlamydia), de ziekte van Lyme (tekenbeetziekte) en reizigersdiarree.
 • Tabletten: slik door zonder te kauwen.
 • Drank: schud goed om voor gebruik. Meet de hoeveelheid af met een maatlepel of doseerspuit. Bij kleine kinderen kunt u de drank direct in de mond spuiten.
 • Azitromycine kunt u voor, tijdens of na het eten innemen. U kunt misselijk worden en buikpijn of diarree krijgen. Bij maagklachten vlak na het eten innemen.
 • U kunt last krijgen van hoofdpijn, duizeligheid, verwardheid en slaapstoornissen. .
 • De kuur duurt meestal tussen de 1 en 5 dagen. Maak de hele kuur af. Ook als de infectie genezen lijkt, want er kunnen nog bacteriën over zijn.

Wat doet azitromycine en waarbij gebruik ik het?

Azitromycine is een macrolide-antibioticum. Macrolide-antibiotica werken tegen infecties met bacteriën.

Artsen schrijven het voor bij infecties met bacteriën, zoals luchtweginfecties (longontsteking, acute bronchitis, keelpijn, middenoorontsteking, bijholteontsteking), de geslachtsziekte (SOA) chlamydia, huidinfecties, de ziekte van Lyme, bij diarree en de geslachtsziekte gonorroe.

Infecties met bacteriën

 • Bij een infectie

Behandeling
Azitromycine remt de groei van vele soorten bacteriën, doordat het de eiwitaanmaak binnen de bacterie belemmert. Een bacterie kan zonder eiwitten niet verder groeien.

Na inname verspreidt dit middel zich via het bloed in het lichaam en komt vervolgens in de meeste weefsels terecht.

Azitromycine wordt vooral ingezet

 • tegen bacteriën die ongevoelig zijn voor andere antibiotica, zoals penicillines;
 • tegen infecties op plaatsen waar andere antibiotica niet goed door kunnen dringen;
 • bij mensen die overgevoelig zijn voor penicillines.

Effect
De bacterieremmende werking begint twee tot drie uur na inname. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.

Azitromycine wordt onder andere toegepast bij de volgende infecties met bacteriën.

Lees meer over infecties met bacteriën

Luchtweginfecties

 • Bij een infectie

Azitromycine kan worden toegepast bij verschillende soorten luchtweginfecties, zoals keelontsteking, bijholteontsteking (sinusitis), middenoorontsteking, bronchitis en lichte tot matige longontsteking.

Lees meer over luchtweginfecties

Longontsteking

Verschijnselen
Een longontsteking is een infectie van het longweefsel. U voelt zich flink ziek, heeft koorts en moet vaak hoesten. Ook kunt u slijm ophoesten. Het ademen kan pijnlijk zijn en u bent vaak benauwd.

Behandeling
In dat geval kan de arts azitromycine voorschrijven om de bacteriën te bestrijden.

Azitromycine wordt ook gebruikt bij mensen die hiv-positief zijn tegen een longinfectie met de mycobacterium tuberculosis (MAC). Zij gebruiken dit middel dan continu om een infectie te voorkomen.

Hoe azitromycine werkt, kunt u hierboven lezen bij Infecties met bacteriën.

Lees meer over longontsteking

Acute bronchitis

Verschijnselen
Bronchitis is een infectie van de luchtwegen. U moet veel hoesten en hoest soms slijm op. Ook kunt u koorts hebben.

Een acute bronchitis kan worden veroorzaakt door een bacterie of een virus.

Behandeling
Bij ernstige benauwdheid door een infectie met bacteriën kan de arts een antibioticum voorschrijven, zoals azitromycine.

Hoe azitromycine werkt kunt u hierboven lezen bij Infecties met bacteriën.

Lees meer over acute bronchitis

Keelpijn

 • Bij pijn

Verschijnselen
Keelpijn kan ontstaan door irritatie van de keel door verkeerd stemgebruik of sigarettenrook, maar ook door een infectie met virussen of soms met bacteriën.

Als de keelpijn plotseling komt opzetten, is meestal sprake van een keelinfectie. U heeft dan een ontstoken, ruwe, rode keel. De keel doet pijn bij het slikken en praten.

Behandeling
Keelpijn gaat meestal binnen een week vanzelf over. De keelpijn kunt u verminderen door te zuigen op een snoepje en veel te drinken.

Bij een ernstige keelontsteking die wordt veroorzaakt door een bacterie kan uw arts azitromycine voorschrijven.

Hoe azitromycine werkt kunt u hierboven lezen bij Infecties met bacteriën.

Uit voorzorg
Dit middel wordt ook wel toegepast bij mensen die een acute reuma-aanval hebben gehad na een keelontsteking door de streptokokbacterie.

Een bijkomend risico daarvan is een ontsteking van het hartzakje, vooral als men al iets aan de hartkleppen heeft. Om een nieuwe acute reuma-aanval en ontsteking van het hartzakje te voorkomen, adviseert men uit voorzorg een antibioticum te gebruiken, zoals azitromycine. Dit geldt voor mensen zonder hartklepgebreken tot vijf jaar na de laatste acute reuma-aanval, bij mensen met hartklepgebreken tot aan het veertigste levensjaar. Het middel van eerste keuze is een penicilline. Indien dit niet mogelijk is vanwege bijvoorbeeld allergie, kan men dagelijks azitromycine gebruiken.

Lees meer over keelpijn

Middenoorontsteking

Verschijnselen
Bij een middenoorontsteking is de binnenkant van het oor ontstoken. Dit is het gedeelte dat zich in het hoofd, achter het trommelvlies bevindt. Bij een ontstoken middenoor kan de doorgang tussen het oor en de keel, de buis van Eustachius, verstopt zijn. Hierdoor loopt het pus niet goed weg naar de keel. Dit geeft een drukkende oorpijn.

Behandeling
Meestal gaat een middenoorontsteking na een paar dagen vanzelf over. Soms schrijft uw arts echter een antibioticum voor, zoals azitromycine.

Hoe azitromycine werkt, kunt u hierboven lezen bij Infecties met bacteriën.

Lees meer over middenoorontsteking

Bijholteontsteking

Verschijnselen
De bijholtes zijn ruimtes in de botten rond de neus, bijvoorbeeld de voorhoofdsholte en de kaakholte. Deze ruimtes staan in verbinding met de neus. Door een neusverkoudheid kan het virus of de bacterie ook één van de bijholtes infecteren. Dit heet sinusitis.

Er ontstaat pus en vocht in de bijholtes. U voelt dan een pijnlijke druk in het voorhoofd of rond de ogen, vooral als u bukt. Ook kunt u pijn bij het kauwen hebben.

Behandeling
Als de bijholteontsteking veroorzaakt wordt door een bacterie kan azitromycine helpen. Hoe azitromycine werkt, kunt u hierboven lezen bij Infecties met bacteriën.

Lees meer over bijholteontsteking

Chlamydia

Verschijnselen
De Chlamydia-infectie is de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening.

Vaak merkt u niet dat u een Chlamydia-infectie heeft. Drie op de tien vrouwen krijgen last van pijn en jeuk aan de vagina, vijf op de tien mannen krijgen last van een ontstoken plasbuis.

Toch kan een Chlamydia-infectie nare gevolgen hebben. Het is een veel voorkomende oorzaak van onvruchtbaarheid, als de infectie zich uitbreidt naar de baarmoeder en eileiders. Bij mannen kunnen de prostaat en de bijballen geïnfecteerd raken.

Voorkomen
Gebruik van condooms is voldoende om een besmetting met Chlamydia te voorkomen. Mocht u zelf besmet zijn, dan is het belangrijk anderen niet te besmetten. Weet u niet zeker of u besmet bent, neem dan contact op met uw huisarts of met de GGD.

Behandeling
Artsen schrijven azitromycine als een eendaagse kuur voor bij Chlamydia-infecties.

Lees meer over chlamydia

Huidinfectie

 • Bij een infectie

Azitromycine wordt gebruikt bij bepaalde huidinfecties met bacteriën, zoals infecties diep in de huid en infecties die zijn ontstaan door bijtwonden.

Hoe azitromycine werkt, kunt u hierboven lezen bij Infecties met bacteriën.

Lees meer over huidinfectie

Lymeziekte

Oorzaak
De oorzaak van de ziekte van Lyme (tekenbeetziekte) is de beet van een teek die is geïnfecteerd met de Lyme-bacterie. De teek komt vooral voor in bossen, struiken en in de duinen. De teek laat zich vallen op de huid en bijt zich hierin vast.

Als de teek is geïnfecteerd met de Lyme-bacterie kan de ziekte door de beet worden overgedragen op de mens. Het duurt meer dan 24 uur voordat de teek de ziekte overdraagt.

Voorkomen
Als u een teek binnen 24 uur verwijdert, heeft u weinig kans op de tekenbeetziekte. Verwijder de teek met duim en wijsvinger of een pincet rechtstandig met een licht draaiende beweging zo dicht mogelijk bij de huid. Zorg dat u de teek met kop en al verwijdert. In de apotheek is een speciale tekenpincet verkrijgbaar.

Bewerk de teek of de huid NIET van tevoren met alcohol of jodium. De kans bestaat dat de teek dan juist besmettelijk speeksel overdraagt. Na het verwijderen, is het wel goed de huid te ontsmetten. Noteer wanneer u de teek hebt verwijderd en waar de beet heeft gezeten. Dit kan van belang zijn als u later toch last mocht krijgen van de beet.

Verschijnselen
Een besmetting met de ziekte van Lyme merkt u vaak aan een ronde, zich uitbreidende, rode ring rond de plaats van de tekenbeet. Uw arts zal u dan een antibioticumkuur voorschrijven.

Als de ziekte niet op tijd is behandeld, kan de infectie zich uitbreiden naar de gewrichten en het zenuwstelsel. Ook dan is een antibioticumkuur nodig om de ziekte tot staan te brengen.

Behandeling
Artsen schrijven een kuur met azitromycine voor, als de middelen van eerste keuze doxycycline en penicilline niet kunnen worden gebruikt, bijvoorbeeld door allergie.

Lees meer over lymeziekte

Diarree

 • Bij diarree

Oorzaak
Diarree kan ontstaan door voedsel of drinken dat met bacteriën is besmet, bijvoorbeeld op reis in een warm land, de zogenaamde reizigersdiarree.

Als de diarree gepaard gaat met bloed en slijm in de ontlasting en hoge koorts, kan dit wijzen op een ernstige darminfectie, zoals dysenterie of een infectie met Salmonella.

Behandeling
Meestal gaat 'reizigersdiarree' na korte tijd vanzelf weer over. Wel moet u voor uitdroging waken door veel te drinken, eventueel een glucose-zoutoplossing (ORS). Dit is speciaal van belang bij kinderen en ouderen, omdat zij gevoeliger zijn voor uitdroging.

U kunt het ongemak door de diarree beperken door loperamide capsules in te nemen, gedurende maximaal enkele dagen. Dit zorgt ervoor dat de darminhoud langer in de darmen blijft en compacter wordt, maar het geneest de infectie niet.

Bij dysenterie of Salmonella-infectie mag u niet zomaar loperamide gebruiken, maar moet u uw arts raadplegen.

Werking
Azitromycine bestrijdt de bacteriën die darminfecties veroorzaken. Als u onder primitieve omstandigheden moet verblijven in een land waarvan bekend is dat dysenterie veel voorkomt, schrijven artsen wel eens een kuur op voorhand voor die u kunt meenemen. Ook kan de arts op voorhand een kuur meegeven aan mensen met een hoog gezondheidsrisico, zoals mensen met diabetes (suikerziekte), chronische nierziekten en een verminderde weerstand (bijvoorbeeld bij bepaalde darmaandoeningen en bij mensen met hiv).

Gebruik deze kuur alleen als u erg ziek bent met hevig braken en waterdunne diarree, koorts en bloed bij de ontlasting.

Lees meer over diarree

Gonorroe

Verschijnselen
Gonorroe, ook wel druiper genoemd, is een seksueel overdraagbare aandoening. Soms merkt u niet dat u gonorroe hebt. Ongeveer de helft van de vrouwen met gonorroe krijgt last van pijn, een gekleurde afscheiding en pijn bij het plassen. Negen op de tien mannen met gonorroe krijgen last van een ontstoken plasbuis met afscheiding.

Gonorroe heeft soms ernstige gevolgen. Bij vrouwen kan de infectie zich uitbreiden naar de baarmoeder en eierstokken. Daardoor kunnen vrouwen onvruchtbaar worden. Bij mannen kunnen de prostaat en de zaadballen geïnfecteerd raken.

Oorzaak
Gonorroe wordt veroorzaakt door een bacterie. Met deze bacterie kunt u besmet raken door seksueel contact.

Voorkomen
Gebruik van condooms is voldoende om een besmetting met gonorroe te voorkomen. Mocht u zelf besmet zijn, dan is het belangrijk anderen niet te besmetten. Weet u niet zeker of u besmet bent, neem dan contact op met uw huisarts of met de GGD.

Behandeling
Artsen schrijven azitromycine voor bij gonorroe als u het eerste-keusmiddel ceftriaxon niet verdraagt.

Lees meer over gonorroe

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, buikpijn, diarree en winderigheid. Zelden of zeer zelden braken, minder eetlust, buikpijn en verstopping.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Hoofdpijn, duizeligheid, verwardheid en slaapstoornissen.

Zelden, vooral bij gebruik gedurende verschillende weken

 • Schimmel- of gistinfecties van de slijmvliezen, zoals mond of vagina. Dit komt doordat het antibioticum het natuurlijke evenwicht tussen schimmels, gisten en bacteriën kan verstoren. De schimmels en gisten kunnen dan tijdelijk de overhand krijgen. Raadpleeg uw arts als u last krijgt van wit beslag in de mond of jeuk en witte vloed in de vagina of schaamlippen.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan huiduitslag, jeuk en overgevoeligheid voor zonlicht. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Er bestaat een kans dat u ook overgevoelig bent voor soortgelijke antibiotica (macrolide-antibiotica) Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor azitromycine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit, of soortgelijke middelen niet opnieuw krijgt. Reageerde u ooit allergisch op een eerder gebruik van een macrolide-antibioticum (zoals een middel met als werkzame stof erytromycine, claritromycine of roxitromycine), begin dan niet meteen met de kuur, maar raadpleeg eerst uw arts. De kans bestaat dat u ook overgevoelig bent voor azitromycine. In een heel enkel geval ontstaat een ernstige allergische reactie, met benauwdheid en bewusteloosheid. Krijgt u last van benauwdheid, zwelling van mond, tong, keel of strottenhoofd, ernstige huiduitslag of galbulten, staak dan meteen het gebruik en neem contact op met uw arts.
 • Leverafwijkingen. U merkt dit aan een gele verkleuring van het oogwit. Neem dan contact op met uw arts.
 • Verstoring van de smaak, hartkloppingen en gewrichtspijn. Deze bijwerkingen verdwijnen weer na stoppen van de behandeling.
 • Bij hoge doseringen (meer dan 600 mg per dag) kan het gehoor tijdelijk worden aangetast. Dit verdwijnt weer na stoppen van de behandeling.
 • Ernstige diarree en darmontsteking. Als dit optreedt, is het meestal binnen 6 dagen na begin van de behandeling. Raadpleeg uw arts als u last krijgt van ernstige diarree met zware buikkrampen.
 • Een verhoogd risico op hartritmestoornissen. U kunt last krijgen van plotselinge duizelingen of kortdurend buiten bewustzijn raken. Dit is vooral van belang voor mensen met een bepaalde hartritmestoornis, namelijk het aangeboren verlengde QT-interval. Gebruik dit middel NIET als u deze hartritmestoornis heeft. Overleg met uw arts. Mogelijk kunt u overstappen op een ander middel.
 • Mensen met de spierziekte myasthenia gravis kunnen extra last van hun aandoening krijgen. Overleg hierover met uw arts.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
De manier van inname hangt af van de toedieningsvorm die u gebruikt.

 • Tabletten: slik deze in het geheel door, zonder te kauwen.
 • Drank: schud de flacon voor gebruik en meet de juiste hoeveelheid af met de meegeleverde maatlepel of doseerspuit.

Wanneer?
De tabletten en de drank kunt u zowel voor, tijdens als na het eten innemen. Voedsel heeft geen invloed op de opname vanuit de tabletten in het lichaam. Als u maagdarmklachten krijgt van azitromycine, kunt u de tabletten of drank het beste vlak na het eten innemen.

Hoe lang?
Normaal gesproken duurt een kuur 1 dag (bij Chlamydia-infecties) tot 5 dagen. Soms kan ook een langdurige kuur worden voorgeschreven. Uw arts bepaalt de duur aan de hand van de soort infectie.

Houd er rekening mee dat dit een kuur is die u niet mag onderbreken en geheel moet afmaken. Ook al zijn de infectieverschijnselen al vóór afloop van de kuur verdwenen; dit betekent nog niet dat alle bacteriën zijn verdwenen.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Als u dit medicijn 1 keer per dag gebruikt: de vergeten dosis moet u alsnog zo snel mogelijk innemen, tenzij het minder dan 8 uur duurt voordat u de volgende dosis moet innemen. Sla dan de vergeten dosis over en hervat uw normale schema. De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maakt u wel de volledige kuur af, anders bestaat de kans dat de klachten terugkeren.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik azitromycine gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Bij combinatie van azitromycine met een van de volgende medicijnen heeft u een verhoogd risico op hartritmestoornissen. U kunt last krijgen van plotselinge duizelingen of kortdurend buiten bewustzijn raken. Gebruik de volgende medicijnen NIET samen met azitromycine: amiodaron, anagrelide, arseentrioxide, chloorpromazine, chloroquine, citalopram, claritromycine, disopyramide, domperidon, droperidol, erytromycine, escitalopram, flecaïnide, haloperidol, ibutilide, ketanserine, kinidine, methadon, moxifloxacine, ondansetron, pentamidine, pimozide, sevofluraan, sotalol, sulpiride en vandetanib. Overleg met uw arts. Mogelijk kan hij een ander medicijn voorschrijven.
 • Bepaalde middelen tegen migraine, namelijk ergotamine en methysergide. Gebruik deze middelen niet samen met azitromycine. Azitromycine kan de bijwerkingen van deze middelen namelijk versterken.
 • Dit middel maakt het buiktyfusvaccin onwerkzaam. Dit is geen probleem wanneer er drie dagen tussen toediening van het vaccin en het antibioticum zit. Zit er minder dan drie dagen tussen beide middelen, neem dan contact op met uw arts. Het is mogelijk het vaccin via een injectie te krijgen. De wisselwerking treedt dan niet op.
 • Digoxine, een middel tegen hartfalen en hartritmestoornissen. Azitromycine kan de bijwerkingen van digoxine versterken. Overleg hierover met uw arts. Misschien kan deze u een ander antibioticum voorschrijven.
 • De bloedverdunners acenocoumarol en fenprocoumon. Als u een antibioticum moet gebruiken, kan de instelling op de bloedverdunner ontregeld worden. Vertel de trombosedienst dat u een antibioticum gebruikt of heeft gebruikt.
 • Het afweeronderdrukkende medicijn ciclosporine. De hoeveelheid ciclosporine in het bloed neemt toe. Overleg hierover met uw arts.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap

Eenmalige dosis
U kunt de eenmalige dosis veilig gebruiken als zwanger bent of binnenkort wilt worden. Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die zwanger zijn of willen worden zonder problemen met de vruchtbaarheid, voor de zwangerschap of voor het kind.

Meerdaagse kuur
Overleg met uw arts. U kunt de meerdaagse kuur beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker wat de risico's van dit medicijn zijn voor zwangere vrouwen en hun kind. Mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Dit medicijn komt in een kleine hoeveelheid in de moedermelk, maar is niet schadelijk voor het kind.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Nee, u moet de kuur afmaken. Als u de kuur afbreekt, is de bacterie waarschijnlijk nog niet volledig verdwenen en kunt u opnieuw klachten krijgen.

Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.

Onder welke namen is azitromycine verkrijgbaar?

De werkzame stof azitromycine zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Azitromycine is sinds 1991 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Zithromax en als het merkloze Azitromycine. Het is te verkrijgen in tabletten, drank en oogdruppels. Deze tekst gaat alleen over de tabletten en de drank.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 14-12-2016

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

20 maart 2017

diarree

5 maart 2017

Ik had een tweezijdige middenoor ontsteking. Ik had vooral last van een vol gevoel in het oor en gehoorverlies. Vooral dat laatste was heel lastig. Eerst i...

11 februari 2017

Voorgeschreven gekregen voor langdurige hoest/ griepklachten, met verhoogde ontstekingswaarden in mijn bloed. Na inname voelde ik me draaierig, maar dit gi...

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.