Dalacin-T

Werkzame stof: clindamycine op de huid

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof clindamycine op de huid.

naar medicijnen

clindamycine op de huid

Belangrijk om te weten over clindamycine op de huid

 • Clindamycine remt groei van bacteriën (antibioticum). Werkt binnen een paar dagen.
 • Bij acne en de huidaandoening hidradenitis suppurativa (acne inversa).
 • Reinig eerst de huid met lauw water, zonder zeep. Breng het medicijn dan dun aan op de pukkels en op de plaatsen waar u vaak last heeft van mee-eters, pukkels en puisten.
 • Lotion: gebruik voor de lotion een depper. Sommige lotions zijn brandbaar. Blijf daarom uit de buurt van open vuur zoals een sigaret.
 • Gel aanbrengen met de vingertoppen. Niet inmasseren.
 • Vermijd contact met ogen, neus, mond of wondjes. Want dat geeft irritatie. Gebeurt dit toch, spoel dan direct met veel water.
 • Uw huid kan droog en geïrriteerd aanvoelen (meestal bij lotion op alcoholbasis). Vet daarom geregeld in met een neutrale crème.
 • Uw huid kan reageren met galbulten (jeukende zwellingen). Raadpleeg dan uw arts.

Wat doet clindamycine op de huid en waarbij gebruik ik het?

Clindamycine is een antibioticum van de lincomycinegroep. Het remt de groei van sommige bacteriën.

Artsen schrijven clindamycine op de huid voor bij acne en overige huidaandoeningen.

Acne

Verschijnselen
Bij acne zitten er puistjes, pukkels en mee-eters in het gezicht, de rug, schouders of borst. Hoewel vooral pubers en jong-volwassenen er last van hebben, kan acne op elke leeftijd voorkomen.

Oorzaak
Bij acne zijn de poriën in de huid van het gezicht, de rug, schouders of borst verstopt. Deze poriën zijn de openingen van talgkliertjes die in de huid zitten. Deze talgklieren produceren talg, een vet waarmee de huid zichzelf beschermt.

Hormoonveranderingen, zoals in de puberteit, laten de buitenlaag van de huid sterker groeien en zorgen dat er meer talg wordt geproduceerd. Hierdoor kunnen poriën verstopt raken, hoopt de talg zich op en ontstaan mee-eters. Door infectie van de porie met de acnebacterie ontstaan ontstekingen. Dit merkt u aan puistjes en pukkels.

Behandeling
Meestal schrijft de arts eerst benzoylperoxide of tretinoïne op de huid voor. Als dit onvoldoende werkt, kan uw arts bovendien een antibioticum op de huid voorschrijven, zoals clindamycine.

Werking
Clindamycine remt de groei van de acnebacterie en werkt vooral tegen de pukkels en puistjes. Dit effect merkt u binnen enkele dagen, maar het kan 4 weken duren voordat het effect maximaal is.

Lees meer over acne

Overige huidaandoeningen

Clindamycine op de huid wordt gebruikt bij acne inversa. Andere namen voor deze aandoening zijn hidradenitis suppurativa en acne ectopica.

Verschijnselen
Hoewel de aandoening acne inversa of acne ectopia heet, is het niet hetzelfde als acne (jeugdpuistjes). Bij deze aandoening is sprake van zeer pijnlijke, schrijnende rode zwellingen. De zwellingen kunnen met pus zijn gevuld (cystes). De cystes kunnen barsten, zodat de pus er uitkomt.

De aandoening komt vooral voor in lichaamsplooien, zoals in de oksels en liezen. In veel gevallen komen de ontstekingen steeds terug.

Oorzaak
De zwellingen ontstaan waarschijnlijk in de haarzakjes, waarin ook talgklieren uitmonden. Talg is een vet waarmee de huid zichzelf beschermt. Als de uitgangen van de haarzakjes verstopt raken met talg en huidschilfers kunnen bacteriën er makkelijker in groeien.

Er lijkt meer kans op de ontstekingen te zijn bij roken, stress, transpireren, dragen van strakke, schurende kleding en bij wrijving tussen huidplooien zoals kan voorkomen bij overgewicht. Bovendien spelen hormoonveranderingen spelen een belangrijke rol.

Behandeling
Stoppen met roken en afvallen helpen in veel gevallen om de ernst en frequentie van de klachten te verminderen. Tegen de pijn kunt u paracetamol gebruiken. De cystes worden meestal behandeld met ‘deroofing’. Hierbij verwijdert de arts de bovenste laag van de cyste, Om te voorkomen dat de haarzakjes verstopt raken schrijven artsen een zalf of gel voor die het bovenste laagje van de huid losweken, waardoor de uitgangen van de haarzakjes weer vrij komen te liggen. Om te voorkomen dat bacteriën de haarzakjes infecteren schrijven artsen soms clindamycine voor om op de huid aan te brengen.

Werking
Clindamycine remt de groei van veel soorten bacteriën die op de huid kunnen voorkomen.

Lees meer over overige huidaandoeningen

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Droge en geïrriteerde huid: u heeft dan last van roodheid, branderig gevoel, jeuk, uitdroging, schilfering en kloven. Meestal komt deze bijwerking voor bij de lotion op alcoholbasis. Breng geregeld een neutrale crème aan om uw huid te beschermen.
 • Galbulten.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Vette huid.
 • Diarree, misselijkheid, buikpijn of braken. Dit kan gebeuren als veel clindamycine via de huid in het lichaam is opgenomen. Bijvoorbeeld als u het op grote stukken beschadigde huid aanbrengt. De soort diarree door clindamycine kan gevaarlijk zijn. Krijgt u last van ernstige diarree, ook al is het enige tijd na het gebruik van dit medicijn? Raadpleeg dan direct uw arts.
 • Infectie van de huid met bacteriën die niet gevoelig zijn voor clindamycine. Dit ontstaat omdat clindamycine de andere bacteriën bestrijdt. De bacteriën die niet gevoelig zijn voor clindamycine hebben dan meer gelegenheid te groeien. Raadpleeg uw arts als de huid roder wordt of gaat jeuken.
 • Overgevoeligheid. Dit merkt u aan erge jeuk, roodheid en uitslag op de huid. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor clindamycine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of soortgelijke medicijnen niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van een van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?

 • Sommige lotions zijn brandbaar. Zorg daarom dat er geen open vuur in de buurt is, zoals de geiser of een brandende sigaret.
 • Maak de huid schoon met lauw water, zonder zeep.
 • Breng het medicijn daarna dun aan. Niet alleen op de pukkels, maar op alle huiddelen waar u vaak last heeft van mee-eters, pukkels en puisten.
 • Breng de lotion aan met een depper.
 • Breng de gel aan met de vingertoppen, masseer de gel NIET in.
 • Breng alleen aan op onbeschadigde huid. Dus niet op wondjes, schaafwonden, door de zon verbrande huid of eczeem.
 • Zorg dat de lotion of de gel niet in de ogen, de neus, de mond of in een wondje komt, want dat geeft irritatie en een branderig gevoel. Gebeurt dit toch, spoel dan direct en grondig met veel water.

Wanneer?
Het maakt niet uit op welk tijdstip u dit medicijn aanbrengt. Bij twee keer per dag 's ochtends en 's avonds na het wassen.

Hoe lang?

 • Bij acne (jeugdpuistjes). Als dit medicijn goed bij u werkt, zult u het minstens 6 weken moeten gebruiken. Raadpleeg uw arts als u na een maand nog geen duidelijke verbetering ziet. Mogelijk is de bacterie die bij u de ontstekingen veroorzaakt, ongevoelig voor clindamycine.
  De arts zal meestal ook benzoylperoxidegel voorschrijven. Dit kunt u na dat halfjaar blijven gebruiken zolang u nog last heeft van acne.
 • Bij acne inversa. U zult dit medicijn in de meeste gevallen gedurende 3 maanden moeten gebruiken.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Breng dit middel dan alsnog aan, tenzij het alweer bijna tijd is voor de volgende behandeling. Het heeft geen zin een dubbele hoeveelheid te smeren. Eventueel kunt u uw schema iets verschuiven, maar zorg daarbij voor een gelijkmatige verdeling over de dag.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik clindamycine op de huid gebruiken met andere medicijnen?

U kunt meer last krijgen van huidirritatie als u ook andere huidmiddelen gebruikt die irriterend op de huid werken. Soms schrijft de arts voor om het ene medicijn 's ochtends en het andere 's avonds te gebruiken.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik dit medicijn alleen na overleg met uw arts. Als u zwanger bent of binnenkort wilt worden, kunt u namelijk beter een ander medicijn gebruiken, zoals erytromycine. Met dit medicijn is namelijk meer ervaring bij gebruik tijdens zwangerschap.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die borstvoeding geven, zonder problemen voor het kind.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

Onder welke namen is clindamycine op de huid verkrijgbaar?

Heb ik een recept nodig?

Clindamycine is sinds 1968 in internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Dalacin-T lotion en als het merkloze Clindamycine(hydrochloride) lotion (of oplossing) FNA en Clindamycine(hydrochloride) gel FNA.

Clindamycine is ook verkrijgbaar in crème voor gebruik in de vagina. Deze tekst gaat alleen over de lotion of gel voor gebruik op de huid.

Clindamycine wordt ook gebruikt in combinatie met andere werkzame stoffen, onder de merknamen Duac Acne en Treclinac.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 18-05-2015

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

17 februari 2017

Helaas heeft dit niet gewerkt, en moet ik helaas wel 35 euro betalen voor een tube clindamycine gel.

10 februari 2015

Is de werkzame stof ook verkrijgbaar in een creme? Ik vind het met de lotion erg lastig om te bepalen of er genoeg is aangebracht op de te behandelen plek.

16 juni 2009

Gebruiksaanwijzing depperdop niet beschreven in bijsluiter.

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.