doxycycline

naar medicijnen

doxycycline

Belangrijk om te weten over doxycycline

 • Doxycycline doodt bacteriën (antibioticum). Werkt binnen enkele dagen.
 • Bij infecties van longen, luchtpijp, huid of geslachtsorganen. Ook bij ziekte van Lyme, malaria en Q-koorts.
 • Tabletten ('disper'): los eerst op in een glas water. Of slik ze terwijl u rechtop staat of zit, en drink daarna een half glas water. Capsules en gewone tabletten: doorslikken terwijl u rechtop staat of zit en daarna een half glas water drinken. Het water moet u drinken omdat de tabletten en capsules de slokdarm kunnen beschadigen als ze daar blijven kleven.
 • Blijf tijdens het gebruik tussen 10:00 uur en 15:00 uur uit de felle zon en ga niet onder de zonnebank. Doxycycline maakt de huid gevoeliger voor UV-licht (zon).
 • Een kuur duurt meestal 7 tot 14 dagen. Maak de hele kuur af. Ook als de infectie over lijkt. Bij huidaandoeningen, Q-koorts en sommige andere infecties: maanden tot jaren. Bij voorkomen van malaria: tot en met 4 weken na vertrek uit malariagebied.
 • U kunt misselijk worden. U heeft hier minder last van als u doxycycline met wat voedsel inneemt.
 • Andere bijwerkingen: schimmelinfectie van mond, keel, vagina of anus. Raadpleeg uw arts bij ontstoken slijmvliezen.
 • Er zijn veel wisselwerkingen met andere middelen. Laat uw apotheker controleren of u het veilig kunt gebruiken met uw andere medicijnen, ook die u zonder recept heeft gekocht.
 • Niet gebruiken als u zwanger bent. Het is schadelijk voor de botten en tanden van de baby.

Wat doet doxycycline en waarbij gebruik ik het?

Doxycycline behoort tot de tetracycline-antibiotica. Tetracycline-antibiotica werken tegen bacteriële infecties.

Artsen schrijven het voor bij infecties met bacteriën, zoals luchtweginfecties (zoals longontsteking, acute bronchitis, infecties bij cystische fibrose, middenoorontsteking, bijholteontsteking en keelontsteking), blaasontsteking, huidinfecties (bijvoorbeeld acne), infecties van het maagdarmkanaal, geslachtsziekten (chlamydia, gonorroe, syfilis), de ziekte van lyme, malaria en Q-koorts.

Doxycycline wordt in een lage sterkte gebruikt bij rosacea.

Infecties met bacteriën

 • Bij een infectie

Werking
Doxycycline remt de groei van vele soorten bacteriën. Het remt de eiwitaanmaak van de bacterie. Een bacterie die geen eiwit kan aanmaken, kan zich niet meer vermenigvuldigen en sterft af.

Effect
De remmende werking op de bacteriegroei houdt ongeveer 24 uur aan. Na een paar dagen gebruik merkt u dat de klachten die met de infectie gepaard gaan, afnemen.

Lees meer over infecties met bacteriën

Luchtweginfecties

 • Bij een infectie

Doxycycline kan worden toegepast bij verschillende soorten luchtweginfecties, zoals keelontsteking, bijholteontsteking (sinusitis),  middenoorontsteking, infecties bij cystische fibrose, acute bronchitis en longontststeking.

Hoe doxycycline werkt, kunt u hierboven lezen bij Infecties met bacteriën.

Lees meer over luchtweginfecties

Longontsteking

Een longontsteking is een infectie van het longweefsel. U voelt zich flink ziek, heeft koorts en moet vaak hoesten. Ook kunt u slijm ophoesten. Het ademen kan pijnlijk zijn en u bent vaak benauwd.

In dat geval kan de arts doxycycline voorschrijven om de bacteriën te bestrijden.

Hoe doxycycline werkt, kunt u in bovenstaande tekst over Infecties met bacteriën lezen.

Lees meer over longontsteking

Acute bronchitis

Bronchitis is een infectie van de luchtwegen. U moet veel hoesten en hoest soms slijm op. ook kunt u koorts hebben. Acute bronchitis kan worden veroorzaakt door een bacterie of een virus.

Bij ernstige benauwdheid door een infectie met bacteriën kan de arts een antibioticum voorschrijven, zoals doxycycline.

Hoe doxycycline werkt, kunt u hierboven lezen bij Infecties met bacteriën.

Lees meer over acute bronchitis

Cystische fibrose

De klieren van de longen, alvleesklier, lever, darmen, huid en mond maken slijm aan, dat onder meer zorgt voor transport van afvalstoffen. Cystische fibrose (CF), ook wel cystic fibrosis of taaislijmziekte genoemd, is een erfelijke ziekte.

Bij cystische fibrose is het slijm veel taaier dan normaal. Hierdoor is het slijm in de luchtwegen bijvoorbeeld moeilijk op te hoesten. Bacteriën en virussen worden zodoende moeilijker verwijderd uit de longen, waardoor veel luchtweginfecties optreden. Soms wordt hierbij dan doxycycline gebruikt.

Hoe doxycycline werkt bij cystische fibrose, kunt u in bovenstaande tekst over Infecties met bacteriën lezen.

Lees meer over cystische fibrose

Middenoorontsteking

Verschijnselen
Bij een middenoorontsteking is de binnenkant van het oor onstoken. Dit is het gedeelte dat zich in het hoofd, achter het trommelvlies bevindt. Bij een ontstoken middenoor kan de doorgang tussen het oor en de keel, de buis van Eustachius, verstopt zijn. Hierdoor kan het pus niet goed weglopen naar de keel. Dit geeft een drukkende oorpijn.

Behandeling
Meestal gaat een middenoorontsteking na een paar dagen vanzelf over. Soms schrijft uw arts echter een antibioticum voor, zoals doxycyline.

Hoe doxycyline werkt, kunt u in bovenstaande tekst over Infecties met bacteriën lezen.

Lees meer over middenoorontsteking

Bijholteontsteking

Verschijnselen
De bijholtes zijn ruimtes in de botten rond de neus, bijvoorbeeld de voorhoofdsholte en de kaakholte. Deze ruimtes staan in verbinding met de neus. Door een neusverkoudheid kan het virus of de bacterie ook één van de bijholtes infecteren. Dit heet sinusitis.

Er ontstaat pus en vocht in de bijholtes. U voelt dan een pijnlijke druk in het voorhoofd of rond de ogen, vooral als u bukt. Ook kunt u pijn bij het kauwen hebben.

Werking
Als de bijholteontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie, kan doxycyline helpen.

Hoe doxycycline werkt, kunt u in bovenstaande tekst over Infecties met bacteriën lezen.

Lees meer over bijholteontsteking

Keelpijn

 • Bij pijn

Behandeling
Keelpijn gaat meestal binnen een week vanzelf over. De keelpijn kunt u verminderen door te zuigen op een snoepje en veel te drinken.

Bij een ernstige keelontsteking die wordt veroorzaakt door een bacterie, kan uw arts doxycycline voorschrijven.

Werking
Hoe doxycycline werkt, kunt u hierboven lezen bij Infecties met bacteriën.

Lees meer over keelpijn

Blaasontsteking

Bij een urineweginfectie, zoals een blaasontsteking, heeft u klachten als aandrang, vaak en pijnlijke plassen. Doxycycline verspreidt zich via het bloed in het lichaam; het komt ook in de urine terecht.

Hoe doxycycline werkt, kunt u hierboven lezen bij Infecties met bacteriën.

Lees meer over blaasontsteking

Huidinfectie

 • Bij een infectie

Doxycycline wordt gebruikt bij bepaalde huidinfecties met bacteriën, zoals infecties diep in de huid en infecties ontstaan door bijtwonden, maar ook bij acne en rosacea.

Hoe doxycycline werkt, kunt u hierboven lezen bij Infecties met bacteriën.

Lees meer over huidinfectie

Acne

Oorzaak
Acne is een aandoening van de talgklieren in de huid. Deze produceren talg, een soort vet waarmee de huid zichzelf beschermt. Als een porie verstopt raakt, hoopt de talg zich op en ontstaan mee-eters.

Soms raken de poriën geïnfecteerd met de acne-bacterie (Propionibacterium acnes). Hierdoor gaat de plek ontsteken en ontstaan pukkels en puistjes.

Behandeling
Doxycycline bestrijdt de acne-bacteriën. Als een antibioticum nodig is, schrijven artsen meestal een lotion met antibioticum voor. Een enkele keer is een antibioticum om in te nemen nodig, zoals doxycycline.

Lees meer over acne

Infecties van het maagdarmkanaal

Bij een infectie van het maagdarmkanaal heeft u last van diarree en moet u vaak overgeven. Het kan door verschillende ziekteverwekkers veroorzaakt worden. Wanneer de infectie wordt veroorzaakt door bacteriën, zoals bijvoorbeeld cholera, kan uw huisarts doxycycline voorschrijven.

Hoe doxycycline werkt, kunt u hierboven lezen bij Infecties met bacteriën. 

Lees meer over infecties van het maagdarmkanaal

Chlamydia

De Chlamydia-infectie is de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening.

Verschijnselen
Vaak merkt u niet dat u een Chlamydia-infectie heeft. Drie op de tien vrouwen krijgen last van pijn en jeuk aan de vagina, vijf op de tien mannen hebben last van een ontstoken plasbuis.

Toch kan een Chlamydia-infectie nare gevolgen hebben. Het is een veel voorkomende oorzaak van onvruchtbaarheid, doordat de infectie zich uitbreid naar de baarmoeder en eileiders. Bij mannen kunnen de prostaat en de bijballen geïnfecteerd raken.

Voorkomen
Gebruik van condooms is voldoende om een besmetting met Chlamydia te voorkomen. Mocht u zelf besmet zijn, dan is het belangrijk om anderen niet te besmetten. Weet u niet zeker of u besmet bent, neem dan contact op met uw huisarts of met de GGD.

Behandeling
Artsen schrijven doxycycline bij Chlamydia-infecties voor als kuur van een week.

Lees meer over chlamydia

Gonorroe

Verschijnselen
Gonorroe, ook wel druiper genoemd, is een seksueel overdraagbare aandoening. Soms merkt u niet dat u gonorroe hebt. Drie tot zes op de tien vrouwen krijgen last van pijn, een gekleurde afscheiding en pijn bij het plassen. Acht op de tien mannen krijgen last van een ontstoken plasbuis met afscheiding.

Het is een veel voorkomende oorzaak van onvruchtbaarheid, doordat de infectie zich heeft uitgebreid naar de baarmoeder en en eileiders. Bij mannen kunnen de prostaat en de bijballen geïnfecteerd raken.

Voorkomen
Gebruik van condooms is voldoende om een besmetting met gonorroe te voorkomen. Mocht u besmet zijn, dan is het belangrijk om anderen niet te besmetten. Weet u niet zeker of u besmet bent, neem dan contact op met uw huisarts of met de GGD.

Behandeling
Artsen schrijven doxycycline voor bij gonorroe als de eerste-keuzemiddelen niet goed worden verdragen.

Lees meer over gonorroe

Syfilis

Verschijnselen
Syfilis is een seksueel overdraagbare aandoening die wordt veroorzaakt door een bacterie. De ziekte doorloopt verschillende stadia. Twee tot twaalf weken na de besmetting ontstaat een zweer met een harde rand op de geslachtsdelen, anus of lippen. Dit gaat vanzelf weg. Na enkele weken ontstaat huiduitslag, koorts, gezwollen klieren, haaruitval, vermoeidheid, pijn in de gewrichten en spieren en zweertjes op de huid en in de mond.

Als de ziekte niet wordt behandeld, woekert de ziekte voort en kunnen organen worden aangetast. Daarom is het belangrijk de ziekte zo snel mogelijk te behandelen, bijvoorbeeld met doxycycline.

Voorkomen
Gebruik van condooms is voldoende om een besmetting met syfilis te voorkomen. Mocht u zelf besmet zijn, dan is het belangrijk om anderen niet te besmetten. Weet u niet zeker of u besmet bent, neem dan contact op met uw huisarts of met de GGD.

Lees meer over syfilis

Lymeziekte

Oorzaak
De oorzaak van de ziekte van Lyme is de beet van een teek die is geïnfecteerd met een bacterie. De teek komt vooral voor in bossen, struiken en in de duinen. De teek kan zich vastbijten in de huid van de mens. Als de teek is geïnfecteerd met de Lyme-bacterie kan de ziekte door de beet worden overgedragen op de mens. 

Verwijder de teek zo snel mogelijk. Als u een teek binnen 24 uur verwijdert, heeft u weinig risico op de tekenbeetziekte. Let gedurende 3 maanden na de beet op het ontstaan van een ronde, rode kring rondom de plaats van de tekenbeet. Ontstaat dit, of krijgt u andere klachten? Neem dan contact op met uw arts. Als u de teek pas na 24 uur verwijdert, neem dan altijd contact op met uw arts

Verwijder de teek met duim en wijsvinger of een pincet rechtstandig met een licht draaiende beweging zo dicht mogelijk bij de huid. Zorg dat u de teek met kop en al verwijderd. In de apotheek is een speciale tekenpincet verkrijgbaar. Bewerk de teek of de huid niet van tevoren met alcohol of jodium. De kans bestaat dat de teek dan juist besmettelijk speeksel overdraagt. Na het verwijderen is het wel goed om de huid te ontsmetten. Noteer wanneer u de teek hebt verwijderd en waar de beet heeft gezeten. Dit kan van belang zijn als u later toch last mocht krijgen van de beet.

Verschijnselen
Een besmetting met de ziekte van Lyme merkt u aan een ronde, zich uitbreidende, rode ring rond de plaats van de tekenbeet. Uw arts zal u dan een antibioticumkuur voorschrijven. Als de ziekte niet op tijd is behandeld kan de infectie zich uitbreiden naar de gewrichten en het zenuwstelsel. Ook dan is een antibioticumkuur nodig om de ziekte tot staan te brengen.

Behandeling
Hoe doxycycline werkt tegen de Lyme-bacterie kunt u lezen in bovenstaande tekst over Infecties met bacteriën.

Lees meer over lymeziekte

Malaria

Malaria is een infectie met een parasiet. De parasiet wordt door de steek van een mug overgebracht. De mug leeft alleen in bepaalde omstandigheden (vochtig en warm). Als u in de tropen verblijft, moet u rekening houden met malaria.

Ondanks maatregelen, zoals antimalariamiddelen en klamboes, blijkt toch een enkele keer een infectie op te treden.

Verschijnselen
Malaria merkt u aan typische koortspieken met daartussen perioden zonder koorts. Als u echter medicijnen gebruikt om malaria te voorkomen, kan de koorts worden onderdrukt en heeft u soms alleen griepachtige verschijnselen. Raadpleeg dan zo snel mogelijk een arts, ook als u al weken of maanden thuis bent na uw reis naar de tropen.

Behandeling
Uw arts schrijft u dan een middel voor om de parasiet te bestrijden, zoals doxycycline. Ook als u naar een gebied reist waar veel resistente malariaparasieten voorkomen, kan de arts u adviseren doxycycline te gebruiken uit voorzorg, om malaria te voorkomen.

Lees meer over malaria

Q-koorts

Q-koorts is een infectie met een bacterie. De infectie kan van dieren worden overgebracht op mensen. In Nederland zijn dit meestal geiten, en soms schapen.

Als u de lucht met Q-koortsbacteriën inademt, kunt u na 2 tot 6 weken Q-koorts krijgen.

Verschijnselen
Sommige mensen merken niets van een besmetting. Bij mensen die wel ziek worden, zijn de klachten meestal koorts, hoofdpijn en hoesten. De ziekte kan soms na 1 of 2 weken vanzelf weer overgaan. 

In zeldzame gevallen kan de Q-koorts chronisch zijn. Dit betekent dat de ziekte jarenlang kan duren. U kunt dan klachten hebben, zoals vermoeidheid, koorts, benauwdheid, veel zweten en gewichtsverlies.

Behandeling
Als u klachten heeft, kan uw arts doxycycline voorschrijven. Soms samen met een ander medicijn, hydroxychloroquine.

Hoe doxycycline werkt tegen de Q-koorts-bacterie kunt u lezen in bovenstaande tekst over Infecties met bacteriën.

Lees meer over q-koorts

Rosacea

Verschijnselen
Rosacea, officieel acne rosacea genoemd, is een ontsierende huidaandoening in het gezicht. Het opvallendste is de felrode kleur van de wangen, de neuspunt, het midden van het voorhoofd en de kin. De roodheid wordt vaak nog opvallender door verwijding van de bloedvaatjes van de huid in het gezicht. Er kunnen ook puistjes ontstaan.

Rosacea lijkt wat op acne, maar komt op latere leeftijd voor, meestal niet voor het dertigste jaar. Vooral vrouwen van middelbare leeftijd hebben er last van.

Oorzaak
De oorzaak is niet bekend, maar de verschijnselen kunnen verergeren door het drinken van alcohol, het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, het klimaat en het gebruik van allerlei crèmes, reiningingslotions en shampoos.

Behandeling
Het is een hardnekkige aandoening, die wel goed is te behandelen.

De huid moet zo min mogelijk worden geïrriteerd. Probeer zo min mogelijk middeltjes op de huid te gebruiken en pas op met alcohol en scherpe kruiden. Een arts kan antibiotica voor op de huid voorschrijven.

Als de klachten ernstig zijn, kan de arts antibiotica om in te nemen voorschrijven, zoals doxycycline. U gebruikt dan een lage sterkte doxycycline. Dit moet u een aantal maanden achter elkaar gebruiken voor een goed resultaat.

Lees meer over rosacea

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven. De kans op deze bijwerkingen hangt af van uw eigen gevoeligheid en de hoeveelheid doxycline die u gebruikt.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, buikpijn, ontstoken tandvlees en zeer zelden gebrek aan eetlust, braken en diarree.
 • Ontstoken slijmvliezen, vooral in de mond, mondhoeken, keelholte, vagina of anus; het betreft meestal een schimmelinfectie (Candida). U merkt dit aan een wit beslag op de slijmvliezen. Neem contact op met uw arts.
 • Huidirritatie.
 • Mensen met de spierziekte myasthenia gravis kunnen extra last van hun aandoening krijgen. Overleg hierover met uw arts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Hoofdpijn en oorsuizen.
 • Spier- en gewrichtspijn.
 • Gevoeligheid van de huid voor UV-licht (zon, zonnebank, UV-lamp). Blootstelling aan zonlicht, zelfs voor korte perioden, kan huiduitslag, jeuk, roodheid en andere verkleuring van de huid of ernstige verbranding door de zon geven. Begint u net met dit geneesmiddel? Blijf dan uit direct zonlicht, met name tussen 10.00 en 15.00 uur, draag beschermende kleding, waaronder hoed en zonnebril, smeer zonnebrandmiddel op met een sunblock van minimaal factor 15, gebruik lippenbalsem met minstens factor 15, ga niet onder de zonnebank. Als u een ernstige reactie op de zon krijgt, staak dan meteen het gebruik en neem contact op met uw arts. U moet dan zo snel mogelijk overstappen op een ander middel.
 • Overgevoeligheidsreacties. U kunt dan huiduitslag of galbulten krijgen. In zeer zeldzame gevallen kan een ernstige huidaandoening ontstaan met blaarvorming. De blaren ontstaan met name op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen. Neem dan direct contact op met uw arts. U mag dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor doxycycline. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt.
 • Leveraandoeningen. U kunt dit merken aan een gevoelige, opgezwollen buik of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid. Waarschuw dan een arts.
 • Irritatie van de slokdarm. Mensen met slokdarmontsteking door opkomend maagzuur, zijn hier extra gevoelig voor. U voorkomt deze bijwerking door dit middel rechtop (zittend of staand) in te nemen met een heel glas water. Het kan dan niet in de slokdarm achterblijven.
 • Heeft u een slokdarmstenose, een vernauwing van de slokdarm? Gebruik liever geen gewone tablet of capsule, maar gebruik een oplostablet ('disper'). De oplostablet geeft minder kans op irritatie van en schade aan de slokdarm. Overleg hierover met uw arts.
 • Ontsteking van de alvleesklier of van de lever en bloedafwijkingen. Bij plotselinge hevige pijn in bovenbuik, geelzucht, onverklaarbare blauwe plekken, extreme vermoeidheid of keelpijn met koorts en blaren in de keel, moet u direct een arts waarschuwen.

Zeer zelden, bij langdurig gebruik

 • Normaal gesproken krijgt u dit middel als kuur voor zeven tot tien dagen. Bij uitzondering kan de arts het voor een langere periode voorschrijven. Bij langdurig gebruik kan een gebrek aan vitamine B optreden. Dit is te merken aan vermoeidheid en tintelende voeten (neem in dat geval contact op met uw arts).

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

 • Gewone tabletten slikt u in hun geheel door, met een flinke hoeveelheid water (ten minste een half glas), in staande of zittende houding. Dan blijft het middel niet in de slokdarm hangen en voorkomt u irritatie van de slokdarm.
 • Oplostabletten ('dispers') laat u in een glas water onder goed roeren uiteenvallen. Na het leegdrinken van het glas doet u nogmaals water in het glas om ook de achtergebleven resten in te nemen.
 • Capsules met vertraagde afgifte (MGA) slikt u in hun geheel door, met een flinke hoeveelheid water (ten minste een half glas), in staande of zittende houding. Dan blijft het middel niet in de slokdarm hangen en voorkomt u irritatie van de slokdarm. Neem het NIET in met melk of melkproducten. Het wordt minder werkzaam door kalk.
 • Injecties worden meestal toegediend door een arts of een verpleegkundige.

Wanneer?
Neem dit middel in bij of net na het eten. U heeft dan minder kans op maagklachten.

Hoe lang?
Doxycycline gebruikt u vaak als een kuur. Een kuur duurt meestal 7 tot 10 dagen. Uw arts bepaalt de duur van de kuur aan de hand van het type infectie. Bij Q-koorts duurt de behandeling meestal langer, ongeveer 2 tot 3 weken. Bij chronische Q-koorts zelfs 1.5 jaar of langer.

De eerste kuurdag begint u meestal met een dubbele dosis, zodat er snel een hoge concentratie doxycycline in het bloed aanwezig is. Houd er rekening mee dat u de kuur niet mag onderbreken en geheel moet afmaken. Ook al zijn de infectieverschijnselen al vóór afloop van de kuur verdwenen; dit betekent nog niet dat alle bacteriën zijn verdwenen.

Gebruikt u doxycycline voor acne of rosacea? Meestal gebruikt u dit medicijn een aantal maanden. Als het medicijn na 6 tot 8 weken geen effect heeft, is het waarschijnlijk niet zinvol ermee door te gaan.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

De vergeten dosis moet u alsnog zo snel mogelijk innemen. Tenzij het echter minder dan 6 uur is voordat u de volgende dosis moet innemen? Sla dan de vergeten dosis over en hervat uw normale schema.

Bij een kuur neemt u de vergeten dosis aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maakt u wel de volledige kuur af, anders bestaat de kans dat klachten terugkeren.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden en alcohol drinken?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
U mag alles eten.

Gebruikt u de capsules met vertraagde afgifte (MGA)? Gebruik dan tot 3 uur na inname geen melk of melkproducten, zoals kaas of yoghurt. Doxycycline wordt minder werkzaam door de kalk in deze producten.

Mag ik doxycycline gebruiken met andere medicijnen?

Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in de bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Enkele middelen tegen huidklachten, namelijk isotretinoïne en acitretine en het medicijn tegen leukemie tretinoïne. Door de combinatie met doxycycline kunnen ernstige bijwerkingen ontstaan. Neem contact op met uw arts als u beide middelen voorgeschreven heeft gekregen.
 • Maagzuurbindende middelen. Dit zijn Antagel, Rennies, Regla PH en vele andere zonder recept verkrijgbare middelen. Bij gelijktijdig innemen vermindert de opname van doxycycline in het bloed. Gescheiden innemen verkleint het risico hierop. Misschien kunt u tijdelijk stoppen met het maagzuurbindend middel. U kunt ook doxycycline ten minste 2 uur vóór het maagzuurbindende middel innemen of 4 uur na het maagzuurbindende middel. Vraag bij aanschaf van maagmiddelen zonder recept altijd uw apotheek of deze de werking van doxycycline kunnen beïnvloeden.
 • Didanosine drank. Deze drank bevat ook een maagzuurneutraliserend middel. Neem doxycycline ten minste 2 uur vóór de drank in of 4 uur na de drank. Dit advies geldt niet voor de didanosine capsule.
 • Calciumproducten verminderen de opname van doxycycline in het lichaam. Neem doxycycline ten minste 2 uur vóór of 4 uur na het calciumproduct in.
 • IJzerproducten (ferrichloride, ferrochloride, ferrofumaraat, ferrogluconaat, ferrosulfaat) mag u niet op hetzelfde tijdstip innemen als doxycycline. Deze middelen belemmeren namelijk de opname van doxycycline in het lichaam. Vaak is het mogelijk tijdens de antibioticakuur een paar dagen geen ijzer te slikken. Is dat niet mogelijk, dan zal de arts een ander antibioticum voorschrijven.
 • Medicijnen die magnesium of zink bevatten belemmeren de opname van doxycycline. Neem doxycycline minimaal 2 uur voor of 4 uur na het medicijn met magnesium of zink.
 • Bismut, gebruikt bij ontstekingen en zweren van maag en darmen. Bismut vermindert de werking van doxycycline. Neem doxycycline minstens 2 uur voor of 4 uur na bismut.
 • Sommige antibiotica, namelijk van de groep penicillines (zoals amoxicilline, feneticilline en fenoxymethylpenicilline) en cefalosporines (zoals cefalexine, cefuroxim, ceftibuten en cefaclor). Deze middelen en doxycycline kunnen elkaar tegenwerken. Onder sommige omstandigheden mogen ze wel samen gebruikt worden. Overleg met uw arts of apotheker als u deze combinatie voorgeschreven heeft gekregen.
 • De bloedverdunners acenocoumarol en fenprocoumon. Tetracycline kan de werking van de bloedverdunner versterken. Vertel de trombosedienst dat u een antibioticum gebruikt of heeft gebruikt.

Door de volgende middelen kan doxycycline sneller uit het lichaam verdwijnen. Het is dan niet meer werkzaam. Neem contact op met uw arts als u één van de volgende middelen gebruikt.

 • Veel middelen tegen epilepsie: fenytoïne, carbamazepine, fenobarbital en primidon;
 • middelen tegen tuberculose, zoals rifabutine, rifampicine;
 • Het orale buiktyfusvaccin wordt door dit middel onwerkzaam gemaakt. Dit is geen probleem wanneer er drie dagen tussen toediening van de verschillende middelen zit. Zit er minder dan drie dagen tussen beide middelen, neem dan contact op met uw arts. Het is mogelijk het vaccin via een injectie te krijgen. De wisselwerking treedt dan niet op.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik dit medicijn NIET vanaf week 16 van de zwangerschap. Dit medicijn is dan schadelijk voor de groei van de botten en de ontwikkeling van de tanden van de baby.

Overleg met uw arts aan het begin van de zwangerschap (tot en met week 15) en als u zwanger wilt worden. Ook dan kunt u dit medicijn beter NIET gebruiken. Er zijn andere antibiotica die tijdens de hele zwangerschap veilig zijn. Mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn

Borstvoeding
Kortdurend gebruik (3 weken of korter)
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u het kortdurend gebruikt. Het medicijn komt in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht, maar is niet schadelijk voor het kind.

Langdurig gebruik (langer dan 3 weken)
Als u het langer dan 3 weken moet gebruiken, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of langdurig gebruik schadelijk is voor het kind. Misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Nee, u moet de kuur afmaken. Als u de kuur niet afmaakt, is de bacterie waarschijnlijk nog niet verdwenen en kunt u opnieuw klachten krijgen.
Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen met de kuur. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.

Bij rosacea mag u wel in één keer stoppen met het gebruik van dit medicijn.

Onder welke namen is doxycycline verkrijgbaar?

De werkzame stof doxycycline zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Doxycycline is sinds 1966 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknamen Doxy Disp en Vibramycin en als het merkloze Doxycycline. Bij rosacea wordt een lage sterkte doxycycline gebruikt. De lage sterkte is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Efracea.

Het is te verkrijgen in gewone tabletten, capsules met vertraagde afgifte (mga), oplostabletten ('dispers') en injecties.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 29-03-2016

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

18 juni 2017

Kuur van zes oplosbare tabletten. Een dag na de laatste tablet enorm duizelig gelijk met opstaan 's ochtends. Verder gehele dag duizelig en onevenwichtig e...

29 mei 2017

Ik kreeg een kuur van 2 weken in 4 doosjes zodat de prijs kon worden opgedreven. Het had me minder geld gekost als de apotheek 1 groot doosje gegeven had.

17 mei 2017

Extreem moe!!! Geen energie. Hoofdpijn na inname. Constipatie.

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.