Broxil

Werkzame stof: feneticilline

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof feneticilline.

naar medicijnen

feneticilline

Belangrijk om te weten over feneticilline

 • Feneticilline doodt bacteriën (antibioticum). Werkt binnen enkele dagen.
 • Bij infecties van de luchtwegen (keelinfecties) en huid (zoals krentenbaard).
 • Capsules: neem in met een glas water.
 • Drank: goed omschudden voor gebruik. Meet de hoeveelheid af met een maatbeker of maatlepel.
 • Feneticilline werkt het best als u het op een lege maag inneemt. Dat is 1 uur voor of 2 uur na een maaltijd. Het lichaam neemt dit middel met voedsel namelijk minder goed op. Verdeel de innames bovendien gelijkmatig over de dag.
 • U kunt misselijk worden of gaan braken. Ook kunt u last krijgen van lichte buikkrampen of diarree. Dit gaat vanzelf weer over.
 • Huiduitslag komt voor. Een enkele keer komt dit door allergie. Ook kunt u door allergie benauwd worden, koorts krijgen of flauwvallen. Als u allergisch bent, mag u dit medicijn niet meer gebruiken. Geef door aan uw apotheker dat u allergisch bent voor feneticilline.
 • Een kuur duurt meestal 5 tot 10 dagen. Maak de hele kuur af. Ook als de infectie genezen lijkt, want misschien zijn er nog bacteriën over.

Wat doet feneticilline en waarbij gebruik ik het?

Feneticilline behoort tot de groep geneesmiddelen die penicilline-antibiotica worden genoemd. Penicilline-antibiotica werken tegen infecties met bacteriën.

Artsen schrijven het voor bij infecties met bacteriën, zoals luchtweginfecties (keelinfecties) en huidinfecties, zoals krentenbaard.

Infecties met bacteriën

 • Bij een infectie

Werking
Feneticilline doodt enkele soorten bacteriën. Het werkt vooral goed tegen bacteriën van de streptokokkensoort. Na inname verspreidt het zich via het bloed in het lichaam.

Effect
De bacteriedodende werking begint ongeveer 1 uur na inname. Eén dosis werkt 6 tot 8 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.

Uit voorzorg
Dit middel wordt ook wel uit voorzorg toepast bij mensen die geen milt of geen functionerende milt hebben en bij mensen met een specifieke aandoening aan de rode bloedlichamen (sikkelcelziekte). Deze mensen zijn extra vatbaar voor een infectie met bepaalde bacteriën. Om deze infecties te voorkomen, kan feneticilline voor langere tijd worden voorgeschreven.

Feneticilline wordt onder andere toegepast bij de volgende infecties met bacteriën.

Lees meer over infecties met bacteriën

Keelpijn

 • Bij pijn

Oorzaak
Keelpijn kan ontstaan door irritatie van de keel door verkeerd stemgebruik of sigarettenrook, maar ook door een infectie met virussen of soms met bacteriën.

Als de keelpijn plotseling komt opzetten, is meestal sprake van een keelinfectie. U heeft dan een ontstoken, ruwe, rode keel. De keel doet pijn bij het slikken en praten.

Behandeling
Keelpijn gaat meestal binnen een week vanzelf over. De keelpijn kunt u verminderen door te zuigen op een snoepje en veel te drinken.

Bij een ernstige keelontsteking die wordt veroorzaakt door een bacterie, kan uw arts feneticilline voorschrijven.

Uit voorzorg
Dit middel wordt ook wel toegepast bij mensen die een acute reuma-aanval hebben gehad na een keelontsteking door de streptokokbacterie. Een bijkomend risico daarvan is een ontsteking van het hartzakje, vooral als men al iets aan de hartkleppen heeft.

Om een nieuwe acute reuma-aanval en ontsteking van het hartzakje te voorkomen, adviseert men om uit voorzorg penicilline te gebruiken, zoals feneticilline. Dit geldt voor mensen met hartklepgebreken tot aan het veertigste levensjaar of soms levenslang. Bij mensen zonder hartklepgebreken kan het varieren: tot vijf jaar na de laatste acute reuma-aanval, of tot en met het 18e-25e levensjaar.

Het eerste-keuzemiddel is een penicilline-injectie, omdat deze maar een keer per maand hoeft te worden toegediend. Indien dit niet mogelijk is, kan men dagelijks feneticilline gebruiken.

Werking
Hoe feneticilline werkt bij een keelontsteking kunt u hierboven lezen bij Infecties met bacteriën.

Lees meer over keelpijn

Huidinfectie

 • Bij een infectie

Verschijnselen
Een huidinfectie kan men merken aan roodheid, pijn of jeuk, zwelling en het ontstaan van pus.

Oorzaak
Door beschadiging van de huid, zoals bij eczeem, doorligwonden, snijwonden en scheerwondjes, kunnen bacteriën de huid binnendringen en een ontsteking veroorzaken.

Behandeling
Bij licht geïnfecteerde schaaf­- of snijwonden en blaren is een antibioticum meestal niet nodig. Het is voldoende de aangedane huid goed te reinigen en te ontsmetten. Het lichaam zorgt dan zelf voor het opruimen van de bacterie en het helen van de wond.

Als de infectie dieper ligt of erg uitgebreid is en er bovendien sprake is van koorts, kan de arts kiezen voor een antibioticum om in te nemen, zoals feneticilline.

Feneticilline kan worden toegepast bij een aantal huidinfecties, zoals wondroos (een vorm van cellulitis).

Hoe feneticilline werkt bij een huidinfectie kunt u hierboven lezen bij Infecties met bacteriën.

Lees meer over huidinfectie

Krentenbaard

Deze aandoening komt vooral voor bij kinderen rond de leeftijd van 5 tot 7 jaar, maar ook volwassenen kunnen het krijgen. Het wordt ook wel impetigo genoemd. Krentenbaard is zeer besmettelijk.

Verschijnselen
Bij krentenbaard infecteren bacteriën de huid rond mond en neus, soms ook op armen en benen. Er vormen zich jeukende rode blaasjes met gele korsten. Indien u veel plekken heeft, kunt u ook koorts en opgezette klieren in de hals, oksels of liezen krijgen.

Behandeling
Artsen schrijven vaak in eerste instantie fusidinezuurcrème voor. Wanneer de infectie erg uitgebreid is en u koorts heeft, kan de arts een antibioticum om in te nemen voorschrijven, zoals feneticilline.

Werking
Hoe feneticilline werkt bij besmettingen met bacteriën leest u hierboven. Na een paar dagen merkt u dat de infectieverschijnselen afnemen.

Lees meer over krentenbaard

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals diarree of slappe ontlasting, lichte buikkrampen.
 • Misselijkheid en braken.
 • Huiduitslag en jeuk. Dit kan ook nog enkele dagen na afloop van de kuur beginnen. Dit is meestal onschuldig, maar kan ook wijzen op allergie voor dit middel. Raadpleeg uw arts, zodat deze kan bepalen of het allergie betreft.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Allergie, te merken aan huiduitslag en jeuk. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts om te bepalen of u allergisch bent voor dit middel. In dat geval bent u ook allergisch voor andere penicillines. De kans bestaat dat u ook allergisch bent voor een andere groep antibiotica, de cefalosporines. Geef aan de apotheek door dat u allergisch bent voor penicillines. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel of andere penicillines niet opnieuw krijgt. Weet u al of vermoedt u dat u allergisch bent voor penicillines, raadpleeg dan uw arts voor u met de kuur begint.
 • Mensen met de spierziekte myasthenia gravis kunnen extra last van hun aandoening krijgen. Overleg hierover met uw arts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Ernstige diarree en darmontsteking. Als dit optreedt is het meestal binnen zes dagen na begin van de behandeling. Raadpleeg uw arts als u last krijgt van ernstige diarree met zware buikrampen.
 • Ernstige allergie, met als verschijnselen onder andere benauwdheid, zwelling van mond, keel of strottenhoofd en bewusteloosheid. Krijgt u last van benauwdheid, zwelling van mond, tong, keel of strottenhoofd, ernstige huiduitslag of galbulten, staak dan meteen het gebruik en neem contact op met uw arts.
 • Bloedafwijkingen, namelijk een tekort aan witte bloedlichaampjes. Deze bijwerking is zeer zeldzaam, maar wel ernstig. Als u ineens koorts, keelpijn, blaasjes in de mond of neusbloedingen krijgt, moet u direct contact opnemen met uw arts.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

 • Capsules: innemen met een glas water.
 • Drank: schud de fles voor gebruik. Meet de juiste hoeveelheid af met het maatbekertje of de maatlepel en neem dat in. Spoel het maatbekertje of de lepel na met wat water en neem dat ook in.

Wanneer?
U kunt dit middel het beste op een lege maag innemen. Dat is 1 uur voor of 2 uur na de maaltijd. Voedsel vermindert namelijk de opname van dit middel. Verdeel de doses zo goed mogelijk over 24 uur. Zo zorgt u voor een constante hoeveelheid werkzame stof in het lichaam; dit is nodig voor een optimaal resultaat.

Hoe lang?
Uw arts bepaalt de duur aan de hand van het soort infectie en de ernst van de infectie. Normaal gesproken duurt een kuur 5 tot 10 dagen. Een kuur uit voorzorg om een verergering van keelontsteking tegen te gaan duurt meestal tien dagen. Als dit medicijn wordt voorgeschreven omdat u geen (functionerende) milt of sikkelcelziekte heeft, moet u het langdurig gebruiken. 

Houd er rekening mee dat dit een kuur is die u niet mag onderbreken en geheel moet afmaken. Ook al merkt u van de infectie al vóór afloop van de kuur niets meer; dit betekent nog niet dat alle bacteriën verdwenen zijn.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

De vergeten dosis moet u alsnog zo snel mogelijk innemen. Tenzij het alweer bijna tijd is voor de volgende dosis.

 • Als u dit medicijn 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 4 uur voordat u de volgende dosis moet innemen? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duur het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over en hervat uw normale schema.
 • Als u dit medicijn 3 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 2 uur voordat u de volgende dosis moet innemen? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duur het nog minder dan 2 uur? Sla de vergeten dosis dan over en hervat uw normale schema.
 • Als u dit medicijn 4 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 1 uur voordat u de volgende dosis moet innemen? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duur het nog minder dan 1 uur? Sla de vergeten dosis dan over en hervat uw normale schema.

De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maakt u wel de volledige kuur af, anders heeft u kans dat de klachten terugkeren!

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik feneticilline gebruiken met andere medicijnen?

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn sommige bloedverdunners, antibiotica en het buiktyfusvaccin.

 • De bloedverdunners acenocoumarol en fenprocoumon. Als u een antibioticum moet gebruiken, is dit een teken dat de instelling op de bloedverdunner ontregeld kan zijn. Vertel de trombosedienst dat u een antibioticum gebruikt of heeft gebruikt.
 • Antibiotica van het tetracycline-type (dit zijn doxycycline, minocycline en tetracycline). Deze middelen en feneticilline kunnen elkaars werking teniet doen. Onder sommige omstandigheden mogen ze wel samen gebruikt worden. Dan moet feneticilline enkele uren vóór het tetracycline-antibioticum worden ingenomen. Overleg met uw arts of apotheker als u deze combinatie voorgeschreven heeft gekregen.
 • Dit middel maakt het buiktyfusvaccin onwerkzaam. Dit is geen probleem wanneer er drie dagen tussen toediening van het vaccin en feneticilline zit. Zit er minder dan drie dagen tussen beide middelen, neem dan contact op met uw arts. Het is mogelijk het vaccin via een injectie te krijgen. De wisselwerking treedt dan niet op.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken als zwanger bent, binnenkort wilt worden of als u borstvoeding geeft.
Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die zwanger willen worden, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder problemen met de vruchtbaarheid, voor de zwangerschap of voor het kind.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Nee, maak de kuur af. Als u de kuur niet afmaakt, is de bacterie waarschijnlijk nog niet verdwenen en kunt u opnieuw klachten krijgen.

Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen met de kuur. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.

Onder welke namen is feneticilline verkrijgbaar?

De werkzame stof feneticilline zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Feneticilline is sinds 1960 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Broxil in capsules en drank.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 28-09-2015

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

17 februari 2017

Dinsdag 14 februari de nacht doorgeworsteld met een dikke keelonsteking. 's Ochtends maar naar de huisarts en kreeg direct Broxil voorgeschreven (3 x daags...

14 februari 2017

Sinds vrijdag 10 febr de klos met een fikse keelontsteking. 40 graden koorts, hoofd niet eens meer kunnen draaien van de opgezette klieren in mijn hals en ...

30 januari 2017

Toen ik met hoge koorts (>40 graden) vanwege een wondroosinfectie bij de HAP kwam kreeg ik 3x daags 500 mg Broxil voorgeschreven. Het enige effect dat ik h...

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.