fusidinezuur om in te nemen

naar medicijnen

fusidinezuur om in te nemen

Belangrijk om te weten over fusidinezuur om in te nemen

 • Fusidinezuur remt de groei van bacteriën (antibioticum). Werkt binnen enkele dagen.
 • Bij infecties van longen, luchtpijp, huid en een sepsis.
 • Slik de tabletten heel door. Dan komt fusidinezuur pas in de darmen vrij uit de tablet. Als fusidinezuur al in de maag vrijkomt, kunt u last krijgen van buikpijn, misselijkheid en braken.
 • Andere bijwerkingen: diarree of verstopping.
 • Een kuur duurt meestal 6 tot 10 dagen.
 • Maak de hele kuur af. Ook als de infectie genezen lijkt, want misschien zijn er nog bacteriën over.

Wat doet fusidinezuur om in te nemen en waarbij gebruik ik het?

Fusidinezuur is een antibioticum. Het werkt tegen infecties met bacteriën.

Artsen schrijven het voor bij infecties met bacteriën, zoals luchtweginfecties, longontsteking, huidinfecties en sepsis.

Infecties met bacteriën

 • Bij een infectie
 • Bij een infectie

Werking
Fusidinezuur bestrijdt verschillende soorten bacteriën. Het belemmert bij de bacteriën de aanmaak van eiwitten. Zonder eiwitten kunnen bacteriën niet verder groeien. Het lichaam krijgt hierdoor de tijd om de bacteriën op te ruimen. Sommige bacteriesoorten sterven zelfs af. Na inname verspreidt de werkzame stof zich via het bloed in het lichaam en komt in verschillende weefsels, botten en gewrichten terecht.

Fusidinezuur wordt vooral gebruikt tegen de bacteriesoort `stafylokken` en bij bacteriën die ongevoelig zijn geworden voor andere antibiotica. Het wordt ook gebruikt door mensen die overgevoelig zijn voor andere antibiotica.

Effect
De werking begint binnen enkele uren na inname. Na enkele dagen van gebruik zijn de infectieverschijnselen afgenomen of geheel verdwenen.

Fusidinezuur wordt toegepast bij verschillende infecties met bacteriën, zoals luchtweginfecties, beenmergontsteking, huidinfecties en sepsis.

Lees meer over infecties met bacteriën

Luchtweginfecties

 • Bij een infectie
 • Bij een infectie

Fusidinezuur kan worden toegepast bij verschillende soorten luchtweginfecties, zoals longontsteking en acute bronchitis.

Hoe fusidinezuur werkt, kunt u in bovenstaande tekst over Infecties met bacteriën lezen.

Lees meer over luchtweginfecties

Longontsteking

Een longontsteking is een infectie van het longweefsel. U voelt zich flink ziek, heeft koorts en moet vaak hoesten. Ook kunt u slijm ophoesten. Het ademen kan pijnlijk zijn en u bent vaak benauwd.

Hoe fusidinezuur werkt, kunt u in bovenstaande tekst over Infecties met bacteriën lezen.

Lees meer over longontsteking

Huidinfectie

Verschijnselen
Een huidinfectie kan men merken aan roodheid, pijn of jeuk, zwelling en het ontstaan van pus.

Oorzaak
Door beschadiging van de huid, zoals bij eczeem, doorligwonden, snijwonden en scheerwondjes, kunnen bacteriën de huid binnendringen en een ontsteking veroorzaken.

Behandeling
Bij licht geïnfecteerde schaaf- of snijwonden en blaren is een antibioticum meestal niet nodig. Het is voldoende de aangedane huid goed te reinigen en te ontsmetten. Het lichaam zorgt dan zelf voor het opruimen van de bacterie en het helen van de wond.

Als de infectie dieper ligt of erg uitgebreid is en er bovendien sprake is van koorts, kan de arts kiezen voor een antibioticum om in te nemen. Meestal is dat een penicilline. Is een penicilline niet mogelijk, dan kan de arts bijvoorbeeld fusidinezuur voorschrijven.

Lees meer over huidinfectie

Sepsis

Bij een sepsis probeert uw lichaam een infectie af te weren. Uw lichaam reageert zo heftig op de infectie, dat u ernstige ziekteverschijnselen kunt krijgen. Ook bacteriën in het bloed of bepaalde gifstoffen kunnen zo'n reactie geven.

Verschijnselen
Een sepsis merkt u aan koorts, een snelle ademhaling en een snelle hartslag. Bij een ernstige sepsis kan uw bloeddruk dalen en uw organen, zoals uw nieren, kunnen te weinig bloed krijgen. Dit kan ervoor zorgen dat uw organen het niet meer doen. Dit kan levensbedreigend zijn.

Oorzaak
Een sepsis komt vaak door een infectie met een bacterie, maar kan ook komen door infecties met virussen of schimmels. Allerlei soorten infecties kunnen een sepsis veroorzaken, zoals, griep, een blaasontsteking, longontsteking of hersenvliesontsteking.

Behandeling
Bij een milde sepsis kan uw huisarts antibiotica voorschrijven. Er zijn verschillende soorten antibiotica. De keuze van het antibioticum bij sepsis hangt af van welke bacterie de sepsis veroorzaakt en voor welke antibiotica deze bacterie gevoelig is. 
Een ernstige sepsis wordt behandeld in het ziekenhuis.

Hoe fusidinezuur werkt, kunt u in bovenstaande tekst over Infecties met bacteriën lezen.

Lees meer over sepsis

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals buikpijn, misselijkheid, braken, diarree of verstopping. Om uw maag te beschermen, zijn de tabletten voorzien van een beschermend laagje, dat pas oplost in de darmen.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Moeheid en slaperigheid.
 • Overgevoeligheidsreacties. U kunt dan huiduitslag, galbulten of jeuk krijgen. Stop dan het gebruik en raadpleeg uw arts. U mag dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor fusidinezuur. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt.
 • Leveraandoeningen, onder andere te merken aan een gele verkleuring van de huid en het oogwit. Raadpleeg in dat geval uw arts. Als u een verminderde leverwerking heeft, zal uw arts zal, indien nodig, de dosering aanpassen en de werking van uw lever vaker controleren.
 • Bloedafwijkingen. Het gevolg is bloedarmoede (te merken aan extreme vermoeidheid), meer kans op bloedingen, zoals bloedneuzen, en een verminderde afweer tegen infecties. Raadpleeg uw arts als u dit merkt. Krijgt u last van erge keelpijn in combinatie met koorts, regelmatig een bloedneus en snel blauwe plekken, neem dan direct contact op met uw arts. U zult dan (tijdelijk) moeten stoppen met dit medicijn. Hierdoor verdwijnt deze bijwerking weer.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
De tabletten heel doorslikken, NIET stukkauwen. Ze zijn omhuld met een speciale laag die ervoor zorgt dat de tablet niet in maag oplost, maar pas in de darm. Deze laag beschermt het maagslijmvlies tegen fusidinezuur, dat de maag kan aantasten.

Wanneer?
Verdeel de doses zo goed mogelijk over de dag. Zo zorgt u voor een constante hoeveelheid werkzame stof in het lichaam; dit is nodig voor een optimaal resultaat.

Hoe lang?
Uw arts bepaalt de duur aan de hand van het soort infectie en de ernst van de infectie. Normaal gesproken duurt een kuur zes tot tien dagen. Houd er rekening mee dat dit een kuur is die u niet mag onderbreken en geheel moet afmaken. Ook al merkt u van de infectie al vóór afloop van de kuur niets meer; dit betekent nog niet dat alle bacteriën zijn verdwenen.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

De vergeten dosis moet u alsnog zo snel mogelijk innemen. Duurt het echter minder dan 2 uur voor u de volgende dosis hoort in te nemen? Sla de vergeten dosis dan over en hervat uw normale schema. De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maakt u wel de volledige kuur af, anders heeft u kans dat de klachten terugkeren.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.
 

Mag ik fusidinezuur om in te nemen gebruiken met andere medicijnen?

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • De bloedverdunners acenocoumarol en fenprocoumon. Fusidinezuur kan de werking van de bloedverdunner versterken. Vertel de trombosedienst dat u een antibioticum gebruikt of heeft gebruikt.
 • Het buiktyfusvaccin maakt dit middel onwerkzaam. Dit is geen probleem wanneer er drie dagen tussen toediening van de verschillende middelen zit. Zit er minder dan drie dagen tussen beide middelen, neem dan contact op met uw arts. Het is mogelijk het vaccin via een injectie te krijgen. De wisselwerking treedt dan niet op.
 • De cholesterolverlagende middelen atorvastatine, rosuvastatine en simvastatine. De bijwerkingen van deze middelen kunnen worden versterkt door fusidinezuur. Waarschuw uw arts of apotheker bij onverklaarbare hevige spierpijn, spierzwakte, minder plassen en donkere, bruine urine. Mogelijk kan uw arts een andere cholesterolverlager voorschrijven. Of misschien moet u tijdelijk stoppen met de cholesterolverlager.
 • Sommige medicijnen tegen hiv en hepatitis C. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik dit middel NIET tijdens de zwangerschap. Over het gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend.

Als u dit middel gebruikt en u denkt erover om zwanger te worden, overleg dan met uw arts. Zo mogelijk kunt u tijdelijk overstappen op een ander middel.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Dit middel komt in de moedermelk terecht. Het is niet bekend of dit schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u een ander middel voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Nee, u moet de kuur afmaken. Als u de kuur afbreekt, is de bacterie waarschijnlijk nog niet volledig verdwenen en kunt u opnieuw klachten krijgen.

Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.

Onder welke namen is fusidinezuur om in te nemen verkrijgbaar?

De werkzame stof fusidinezuur om in te nemen zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Fusidinezuur is sinds 1962 internationaal op de markt. In tabletten is het op recept verkrijgbaar onder de merknaam Fucidin.

Het is ook te verkrijgen in oogzalf, huidgel, zalf en crème. Deze tekst gaat alleen over de tabletten.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 21-01-2016

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.