Copaxone

Werkzame stof: glatirameer

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof glatirameer.

naar medicijnen

glatirameer

Belangrijk om te weten over glatirameer

 • Glatirameer onderdrukt de lichaamsafweer en remt ontstekingen.
 • Bij multiple sclerose (MS). Bij deze ziekte valt de lichaamsafweer de eigen zenuwcellen aan, waardoor deze ontstoken raken.
 • Het kan enkele maanden duren voordat uw klachten minder worden.
 • U kunt de injectie zelf toedienen. Daarvoor krijgt u instructie van de arts of verpleegkundige.
 • U gebruikt de injectie 1 keer per dag. Kies hiervoor een vast tijdstip. Dan vergeet u minder snel een dosis.
 • U kunt last krijgen van roodheid, jeuk en zwelling op de plaats van de injectie. Kies daarom steeds een andere injectieplaats, bijvoorbeeld in de dij, de buik, heup of achterkant van de bovenarm.
 • Verder kunt u binnen enkele minuten na de injectie last krijgen van blozen, pijn op de borst, hartkloppingen en benauwdheid. Verdwijnen deze bijwerkingen niet binnen een half uur? Raadpleeg dan uw arts.
 • Andere bijwerkingen: misselijkheid, psychische klachten (angst, depressie), pijn in de gewrichten, hoofdpijn, slap gevoel, griepverschijnselen, zweten en huiduitslag.
 • U kunt vaker een infectie krijgen. Meld het bij uw arts als u koorts, keelpijn of griep heeft of als u een koortslip, gordelroos of een schimmelinfectie krijgt. 

Wat doet glatirameer en waarbij gebruik ik het?

Glatirameer behoort tot de medicijnen tegen afweerreacties. Het remt de ontsteking en beschadiging van het bedekkende omhulsel van de zenuwen.

Artsen schrijven het voor bij Multiple Sclerose (MS).

Multiple Sclerose (MS)

Multiple Sclerose (MS) is een ziekte van het centrale zenuwstelsel. Hierbij ontstaat schade aan het isolatiemateriaal (myeline) dat rondom de zenuwen in de hersenen en het ruggemerg zit. Wat de oorzaak van die schade precies is, is nog niet helemaal bekend. Wel is bekend dat het afweersysteem (immuunsysteem) in elk geval een rol speelt.

Afhankelijk van de plaats in het zenuwstelsel waar de schade optreedt, kunnen zeer uiteenlopende klachten ontstaan. Voorbeelden van klachten zijn oogklachten, verlammingsverschijnselen van armen en/of benen, gevoelsstoornissen en moeheid.

Bij sommige mensen gaan de klachten op en neer, bij anderen nemen ze langzaam maar zeker toe. Het verloop van de ziekte verschilt sterk: sommige patiënten hebben uiteindelijk een rolstoel nodig, maar anderen niet.

Behandeling
Er bestaat nog geen behandeling om MS te genezen. Met een behandeling van MS wordt geprobeerd klachten te verminderen en achteruitgang van de ziekte zo veel mogelijk te voorkomen.

Behandeling van MS vindt plaats onder begeleiding van een specialist. Uw specialist kan glatirameer voorschrijven wanneer u in de afgelopen twee jaar ten minste twee keer een verslechtering van de ziekte hebt gehad.

Werking
Glatirameer lijkt op het natuurlijke myeline. Hoe het precies werkt, is nog niet bekend. Wel is bekend dat het de ontsteking en beschadiging van het zenuwomhulsel remt.

Het effect is pas na een aantal maanden merkbaar. Er treden minder vaak verslechteringen van de ziekte op.

Lees meer over multiple sclerose (ms)

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerkingen zijn blozen, pijn op de borst, hartkloppingen, zweten, misselijkheid en pijn en irritatie van de injectieplaats.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Meteen na de injectie kunt u last krijgen van klachten, zoals blozen, pijn op de borst, hartkloppingen en benauwdheid. Deze bijwerkingen verdwijnen vanzelf na ongeveer een half uur. Blijft u hier last van houden, raadpleeg dan uw arts.
 • Pijn en irritatie van de injectieplaats. Dit kunt u voorkomen door elke dag een andere injectieplaats te kiezen op buik, arm, heup of dijbeen. Raadpleeg uw arts bij zwellingen op de huid.
 • Maagdarmklachten, zoals diarree, misselijkheid of verstopping. Overleg met uw arts als u hier te veel last van heeft.
 • Griepachtige verschijnselen, zoals malaise, gevoel van zwakte, hoofdpijn, koorts, duizeligheid, spierpijn of zweten. Blijft u er ook na enige dagen last van houden? Neem dan contact op met uw arts.
 • Gewrichtspijn en rugpijn.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Psychische klachten zoals angst of depressie. Als u deze bijwerkingen opmerkt, neem dan contact op met uw arts of apotheker.
 • Vasthouden van vocht (dikke enkels en voeten). U merkt dit ook aan een toename van uw lichaamsgewicht.
 • Moeilijk kunnen plassen. Neem contact op met uw arts als u dit merkt. Mogelijk is een ander medicijn geschikter voor u.
 • U kunt vaker last krijgen van infecties, zoals een koortslip of van vaginale schimmelinfecties. Dit komt omdat de lichaamseigen afweer is verminderd. Heeft u hier veel last van raadpleeg dan uw arts. Raadpleeg uw arts bij verschijnselen als koorts, opgezette lymfeklieren en griep.
 • Trillen en wazig zien.
 • Slaperigheid, geheugen- en spraakstoornissen.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid, een opgezwollen gezicht of flauwvallen. Ga dan onmiddellijk naar een arts. Als u dit middel in de toekomst niet meer mag gebruiken, geef dan aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor glatirameer. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

 • U zult in het begin van de behandeling leren hoe u uzelf onderhuids moet injecteren. Uw arts zal u de eerste paar keer begeleiden tijdens het toedienen van glatirameer.
 • Lees ook de instructies in de bijsluiter.
 • Kies elke dag een andere injectieplaats, dat verkleint de kans op pijn en irritatie van de injectieplaats.

Wanneer?
Gebruik dit middel elke dag op een vast tijdstip. Dan vergeet u minder snel een dosis.

Hoe lang?
Het kan een aantal maanden duren voordat u iets van de werking van glatirameer merkt. Heeft dit middel bij u voldoende effect, dan zult u het waarschijnlijk langdurig blijven gebruiken.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Het is belangrijk dit middel consequent te gebruiken. Mocht u toch een dosis vergeten zijn en duurt het nog meer dan acht uur voordat u de volgende dosis gebruikt? Gebruik de dosis dan alsnog. Duurt het nog minder dan acht uur voordat u de volgende dosis gebruikt? Sla de vergeten dosis dan over. Gebruik nooit een dubbele dosis.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik glatirameer gebruiken met andere medicijnen?

Van dit middel zijn geen wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens zwangerschap is nog te weinig bekend om met zekerheid te kunnen stellen dat het veilig is. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of dit binnenkort wilt worden.

Borstvoeding
Overleg met uw arts. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terecht komt en of het schadelijk is voor de baby. De kans dat het in de moedermelk komt is echter klein.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Nee, u kunt beter niet zomaar stoppen met dit middel. De kans is groot dat de klachten van MS verergeren. Stop daarom alleen in overleg met uw arts!

Onder welke namen is glatirameer verkrijgbaar?

De werkzame stof glatirameer zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Glatirameer is sinds 1997 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Copaxone in injecties.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 25-08-2016

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

17 juli 2015

Ik heb het idee dat het goed de MS remt. Weinig last van prikplekken. Tevreden dus.

21 januari 2014

Mijn haar groeit juist heel goed. wel algehele malaise, stijfheid, spasme, slecht/wazig zien etc.

30 juli 2007

ik heb last van reacties op de injectieplaats. De plekken waar ik spuit gaan misvormen. Dit is ook de reden dat velen stoppen met Copaxone en overstappen o...

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.