Act-HIB

Werkzame stof: Hib-vaccin

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof Hib-vaccin.

naar medicijnen

Belangrijk om te weten over Hib-vaccin

 • Hib-vaccin beschermt tegen infecties met de bacterie Haemophilus influenzae type B (Hib). Deze infecties kunnen soms zeer ernstig verlopen, vooral bij jonge kinderen.
 • Om hersenvliesontsteking (meningitis of nekkramp) of bloedvergiftiging door Hib te voorkomen. Het zit in het Rijksvaccinatieprogramma voor jonge kinderen.
 • Kinderen onder de 5 jaar krijgen 4 inentingen. Daarna zijn ze levenslang beschermd.
 • Ook volwassenen met een verminderde afweer of mensen die geen milt meer hebben, kunnen een Hib-vaccinatie nodig hebben. Voor hen is 1 inenting voldoende.
 • De plaats van de injectie kan wat rood, pijnlijk of gezwollen worden. Dit trekt vanzelf weer weg.
 • Andere bijwerkingen: prikkelbaarheid of onrust, koorts en een verminderde eetlust. Dit verdwijnt weer vanzelf.

Wat doet Hib-vaccin en waarbij gebruik ik het?

Hib-vaccin bevat onschadelijk gemaakte onderdelen van de Haemophilus influenzae-bacterie.

Het beschermt tegen een infectie met de Haemophilus influenzae-bacterie en daardoor ook tegen bepaalde vormen van hersenvliesontsteking.

Het wordt gegeven als vaccinatie aan mensen bij wie een dergelijke infectie zeer ernstig kan verlopen.

Vaccinaties

Rijksvaccinatieprogramma
Het vaccin wordt gegeven aan mensen die extra kans lopen op een infectie met Hib-bacteriën, zoals:

 • kinderen onder de 5 jaar. Vandaar dat kinderen worden gevaccineerd als ze 6-9 weken, 3, 4 en 11 maanden zijn. Het consultatiebureau voert de inenting meestal uit in het kader van het Rijksvaccinatieprogramma;
 • mensen die geen milt (meer) hebben, of met een slecht functionerende milt;
 • sommige mensen met een sterk verminderde afweer.

Kinderen die deelnemen aan het Rijksvaccinatieprogramma, zijn vanaf 4 maanden voldoende tegen Hib beschermd. Na de vierde injectie zijn kinderen langdurig beschermd tegen Hib, waarschijnlijk levenslang.

 

Lees meer over vaccinaties

Infecties met bacteriën

Hib
Hib is een afkorting voor een bacterie genaamd Haemophilus influenzae type B.
Deze bacterie kan vrij onschuldige ziektes geven, zoals verkoudheid en keel-, oor- en bijholteontsteking. Het kan echter ook ernstige aandoeningen veroorzaken, zoals hersenvliesontsteking, zwelling van het strotklepje, waardoor kinderen kunnen stikken, bloedvatverstoppingen en bloedvergiftiging.

Vooral bij kinderen tot 6 jaar kunnen deze ernstige infecties ontstaan.
U kunt tegen een Hib-infectie worden gevaccineerd met een injectie.

Werking van het vaccin
Na injectie maakt het lichaam afweerstoffen tegen de bacterie. Als u dan in aanraking komt met levende Hib-bacteriën, kan uw lichaam ze effectief bestrijden. Zover men weet duurt deze bescherming levenslang. Kinderen die tegen Hib zijn ingeënt, kunnen wel nog hersenvliesontsteking krijgen die door een andere bacterie of virus wordt veroorzaakt.

Lees meer over infecties met bacteriën

Hersenvliesontsteking

Dit vaccin wordt gebruikt om hersenvliesontsteking door Hib te voorkomen. Hersenvliesontsteking wordt ook wel meningitis of nekkramp genoemd.

Verschijnselen
Verschijnselen van hersenvliesontsteking zijn koorts, spierpijn, koude rillingen, hoofdpijn, misselijkheid, verwardheid, overgevoeligheid voor licht en geluid, en lusteloosheid. Vaak ontstaat nekstijfheid, u kunt de kin dan niet meer op de borst doen. Kleine baby’s zien er vaak ziek en grauw uit, huilen veel, vooral bij het wisselen van de luier (luierpijn), kreunen, willen niet drinken en zijn moeilijk wakker te krijgen.

Oorzaak
Hersenvliesontsteking is een ontsteking van de vliezen rond de hersenen door bepaalde virussen of bacteriën. Het wordt door verschillende soorten bacteriën veroorzaakt, zoals Haemophilus influenzae B (Hib), meningokokken groep B en groep C en pneumokokken. Bij baby’s en kinderen onder de 5 jaar wordt hersenvliesontsteking vaak veroorzaakt door Hib-bacteriën. Deze leven in neus en keel en kunnen zich door bijvoorbeeld hoesten of niezen, verspreiden van mens tot mens. Ook kunnen ze worden overgedragen door zoenen. Gelukkig wordt slechts een klein deel van de besmette personen ziek.

Hersenvliesontsteking door Hib voorkomen

 

Bij sommige mensen kan een hersenvliesontsteking zeer ernstig verlopen. Vandaar dat die mensen gevaccineerd worden tegen Hib. Sinds 1993 worden kinderen ingeënt tegen Hib, sinds 2002 tegen meningokokken C en sinds 2006 ook tegen pneumokokken. Meningokokken B komen het meest voor in Nederland, maar daar bestaat nog geen vaccin tegen.

Lees meer over hersenvliesontsteking

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. Deze ontstaan vooral doordat uw afweersysteem denkt dat er sprake is van een echte infectie. De bijwerkingen zijn dus een signaal dat het vaccin aanslaat.

De meest voorkomende bijwerkingen zijn de volgende.

Soms

 • Pijn op de plaats van de injectie, soms met roodheid, zwelling of harde plek onder de huid.
 • Prikkelbaarheid of onrust.
 • Koorts.
 • Verminderde eetlust.

 

 

 

 

Zelden

 • Flauwvallen. Meestal gebeurt dit vlak voor, tijdens of na de vaccinatie. Dit komt meestal doordat het zenuwstelsel gevoelig reageert op prikkels van buitenaf. Meld het in elk geval bij een volgende vaccinatie, zodat u die zittend of liggend kunt krijgen.
 • Huilerigheid en abnormaal huilen bij kleine kinderen. Dit gaat vanzelf over.
 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken en diarree.

Zeer zelden

 • Huiduitslag. Neem bij ernstige jeukende huiduitslag contact op met de arts. Er kan dan sprake zijn van overgevoeligheid voor het vaccin.
 • Overgevoeligheid. U merkt dat aan huiduitslag, galbulten of jeuk.
  In zeldzame gevallen ontstaat er koorts, benauwdheid, opgezwollen lippen, tong of gezicht, flauwvallen of een ernstige huidafwijking. Waarschuw dan meteen uw arts. In beide gevallen mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor dit vaccin. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit vaccin niet opnieuw krijgt.

Zeer zelden, bij kinderen onder de vijf jaar

 • Stokkende ademhaling, waardoor het kind blauw kan aanlopen en flauwvallen. Dit kan er heel beangstigend uitzien. Maar het is niet ernstig omdat het kind vanzelf weer gaat ademen op het moment dat het flauwvalt.
 • Stuipen, soms met koorts. Waarschuw dan uw arts.
 • Blauw-rode verkleuring van de benen, enkele uren na de injectie. Dit gaat vanzelf over.

 

 

 

 

Sommige ouders zijn bang dat vaccinaties kans geven op ernstige ziekte, autisme, of zelfs overlijden. Hier is onderzoek naar gedaan en het blijkt dat deze ziektes niet vaker voorkomen bij gevaccineerde kinderen dan bij kinderen die niet gevaccineerd zijn. Wel heeft een kind dat niet is gevaccineerd een veel grotere kans op blijvende schade of overlijden als het de ziekte krijgt waartegen het vaccin beschermt.

Raadpleeg uw arts als uw kind veel last heeft van bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?
De arts of verpleegkundige geeft de injectie in de spier van de bovenarm of dijbeen.

Wanneer?
Kinderen jonger dan 1 jaar krijgen in het kader van het Rijksvaccinatieprogramma in totaal vier inentingen. Gebruikelijk is met 6-9 weken, 3, 4 en 11 maanden. Ze worden gelijk, in 1 prik, gegeven met het DKTP-vaccin en het hepatitis B-vaccin.

De prik moet het eerste jaar zo vaak worden herhaald, omdat bij jonge kinderen het afweersysteem nog niet optimaal is ontwikkeld.

Bij kinderen vanaf 1 jaar en bij volwassenen is 1 prik voldoende voor langdurige bescherming.

De overige vaccinaties in het Rijksvaccinatieprogramma zijn terug te vinden in het volledige inentingsschema.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Laat de inenting dan alsnog zo snel mogelijk uitvoeren.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik Hib-vaccin gebruiken met andere medicijnen?

Van dit vaccin zijn geen belangrijke wisselwerkingen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap en bij borstvoeding is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts als u zwanger bent of als u borstvoeding geeft.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Als u of uw kind de kuur niet helemaal afmaakt, beschermt het vaccin niet voldoende tegen de Hib-bacterie. Vooral voor kinderen onder de 5 jaar is deze bescherming erg belangrijk.

Onder welke namen is Hib-vaccin verkrijgbaar?

De werkzame stof Hib-vaccin zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Het Hib-vaccin (haemophilus influenzae B-vaccin) is sinds 1990 internationaal op de markt. Injecties met dit vaccin zijn op recept verkrijgbaar onder de merknaam Act-HIB en zit in het Rijksvaccinatieprogramma onder de naam Hiberix. Men noemt het ook wel de 'Hib-prik'.

In combinatie met DKTP-vaccin is het verkrijgbaar onder de merknamen Infanrix-IPV Hib en Pediacel. In combinatie met DKTP-vaccin en hepatitis-B-vaccin is het verkrijgbaar onder de merknaam Infanrix Hexa.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 18-06-2015

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.