Terra-Cortril + Polymyxine B oordruppels en oorzalf

Werkzame stof: hydrocortison, oxytetracycline en polymyxine B in het oor

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof hydrocortison, oxytetracycline en polymyxine B in het oor.

naar medicijnen

hydrocortison, oxytetracycline en polymyxine B in het oor

Wat doet hydrocortison, oxytetracycline en polymyxine B in het oor en waarbij gebruik ik het?

Hydrocortison behoort tot de medicijnen die bijnierschorshormonen of corticosteroïden worden genoemd. Het vermindert ontstekingsverschijnselen. Oxytetracycline en polymyxine B zijn antibiotica die verschillende soorten bacteriën bestrijden.

Artsen schrijven deze combinatie voor bij middenoorontsteking en ontsteking van de uitwendige gehoorgang.

Middenoorontsteking

Oorzaak en verschijnselen
Bij een middenoorontsteking is de binnenkant van het oor ontstoken. Dit is het gedeelte dat zich in het hoofd, achter het trommelvlies bevindt. Boven in de keel is een kleine doorgang naar het middenoor, de buis van Eustachius. Bij een ontstoken middenoor kan deze doorgang opgezwollen zijn, waardoor hij verstopt raakt. Hierdoor kan pus niet goed weglopen naar de keel. Dit geeft een drukkende oorpijn, soms met koorts.

De oorzaak van een middenoorontsteking kan een infectie met een bacterie of een virus zijn. Door aanwezigheid van ‘wild vlees` in het middenoor kan sneller een infectie ontstaan. Een middenoorontsteking heet een loopoor als het pus via een kapot trommelvlies naar buiten stroomt.

Behandeling
Meestal gaat een middenoorontsteking na een paar dagen vanzelf over. In de tussentijd adviseert de arts soms paracetamol tegen de pijn en koorts en neusdruppels met xylometazoline om de zwelling in de buis van Eustachius tegen te gaan.

Duurt de oorontsteking langer dan enkele dagen, dan kan het gehoor door de ontsteking beschadigd raken. Om dat te voorkomen schrijft een arts bij een langer durende middenoorontsteking die veroorzaakt wordt door bacteriën, antibiotica voor. Meestal om in te nemen, maar soms in oordruppels of oorzalf, zoals dit middel. Dit middel is echter schadelijk voor het gehoor als het in het middenoor komt. Daarom is het belangrijk dat een KNO-arts bepaalt of u het veilig kunt gebruiken.

Effect
De antibiotica in dit middel, oxytetracycline en polymyxine B, bestrijden veel bacteriën. Pijn en jeuk verdwijnen binnen enkele dagen. De bacteriën zijn dan nog niet helemaal verdwenen. Daarom moet u dit middel na verdwijnen van de verschijnselen nog verschillende dagen gebruiken.

Bacteriën groeien beter op een beschadigde huid. Daarom is aan deze druppels ook hydrocortison toegevoegd. Dit vermindert de ontsteking, zwelling en eventueel wild vlees van het slijmvlies in het middenoor.

Lees meer over middenoorontsteking

Gehoorgangoorontsteking

De gehoorgang is het deel van het oor dat toegang geeft tot het trommelvlies. Het wordt met oorsmeer beschermd tegen bacteriën, virussen, schimmels, stof en andere indringers.

Verschijnselen en oorzaak
Bij een gehoorgangontsteking is de huid van deze doorgang ontstoken. Verschijnselen kunnen zijn: pijn, jeuk, schilfering, roodheid en zwelling. Soms komt er vocht uit het oor en hoort u minder goed.

De ontsteking ontstaat meestal door verstoring van de natuurlijke bescherming door oorsmeer. Door het oor schoon te maken met een wattenstaafje, beschadigt u bijvoorbeeld de beschermlaag van het oorsmeer. Het kan ook ontstaan door dragen van een gehoorapparaat en door achterblijvend vocht in het oor, bijvoorbeeld na zwemmen.

Behandeling
Meestal zal uw arts de gehoorgang schoonmaken. De ontsteking verdwijnt dan meestal na één tot twee weken vanzelf. Maak zelf uw oren nooit van binnen schoon, gebruik zeker geen wattenstaafjes in de gehoorgang.

Als de ontsteking niet vanzelf over gaat schrijft uw arts meestal oordruppels met aluminiumacetotartraat of zure oordruppels voor. Deze behandeling heeft minder bijwerkingen dan oordruppels met hydrocortison, oxytetracycline en polymyxine B. Oordruppels of oorzalf met hydrocortison, oxytetracycline en polymyxine B zijn daarom geen eerste keus bij gehoorgangontsteking. Ze zijn alleen van nut als de ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën en als er sprake is van ernstige ontstekingsverschijnselen, zoals hevige jeuk of schilfering.

Effect
Deze combinatie werkt tegen bepaalde soorten bacteriën en schimmels en vermindert ontstekingsverschijnselen, zoals pijn, jeuk en zwelling.

Lees meer over gehoorgangoorontsteking

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden

 • Druppels: prikkelend of branderig gevoel direct na het druppelen.
 • Behalve de bacterie-infectie of na genezing hiervan kan een schimmelinfectie ontstaan. Dit komt door verstoring van het evenwicht van bacteriën en schimmels in de oren. Bovendien vermindert dit middel de roodheid, zwelling en jeuk die meestal bij een infectie optreden. U merkt de nieuwe infectie dan minder snel op.
 • Overgevoeligheid voor één van de antibiotica of voor hydrocortison. U kunt dit merken aan een toegenomen jeuk, roodheid en zwelling. Neem contact op met uw arts als uw klachten verergeren of als u overgevoeligheid vermoedt. Blijkt u overgevoelig, geef dat dan aan de apotheek door. Het apotheekteam kan er op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.
 • Dunner worden van het trommelvlies, waardoor het kapot kan gaan. Dit dunner worden kan optreden na een gebruik van meerdere weken. Gebruik het daarom nooit langdurig.

Raadpleeg uw arts als u andere bijwerkingen opmerkt waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

Oordruppels
Als uw arts bij u een opgerold gaasje of oortampon doordrenkt met oordruppel oplossing heeft ingebracht

 • Houd het gaasje of de oortampon vochtig door regelmatig met de oordruppels te druppelen.
 • Het gaasje of de oortampon wordt meestal na één tot twee dagen verwisseld.

Bij gebruik zonder gaasje of oortampon

 • Houd het druppelflesje enige tijd in uw hand om de vloeistof wat op te warmen.
 • Schud het flesje een paar keer om.
 • Draai het dopje van de druppelaar af en leg het op de zijkant.
 • Ga op uw zij liggen, of houd het hoofd opzij.
 • Trek het oor naar boven en naar achteren.
 • Houd de druppelaar boven de gehoorgang en laat de druppels in het oor vallen. Zorg dat de druppelaar nergens mee in aanraking komt, anders bederven de druppels sneller.
 • Houd het hoofd nog twee minuten opzij, zodat de druppels alle plekken in de gehoorgang kunnen bereiken.
 • Eventueel kunt u daarna het uitlopen van de vloeistof tegengaan door een watje in uw oor te doen.
 • Draai direct na gebruik de dop weer op het flesje.

Bewaar de oordruppels zoals op het etiket is aangegeven. De meeste flesjes met oordruppels zijn na openen nog één maand houdbaar. Een kuur duurt echter meestal korter. Gooi de inhoud na afloop van de kuur weg.

Oorzalf
Breng de zalf in de gehoorgang aan. Eventueel kunt u een opgerold gaasje of watje gebruiken om het aan te brengen en in het oor te verdelen. Zorg dat de opening van de tube nergens mee in aanraking komt, anders bederft de zalf sneller.

Wanneer?
Verdeel de doseringen zo goed mogelijk over de dag, om een constant effect te verkrijgen.

Hoe lang?
Houd er rekening mee dat dit een kuur is die u niet mag onderbreken en moet voortzetten zolang uw arts het nodig vindt, ook al zijn de infectieverschijnselen al eerder verdwenen. Dit betekent namelijk nog niet dat alle bacteriën verdwenen zijn.

Een kuur bij oorontsteking duurt maximaal twee weken. Merkt u na drie dagen gebruik nog geen verbetering, of verergeren de klachten juist? Neem dan contact op met uw arts.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Het is belangrijk dit middel consequent te gebruiken. Mocht u toch een keer vergeten zijn: dien de vergeten dosis dan alsnog toe. Probeer wel de toediening gelijkmatig over de dag te verdelen. Is er nog minder dan twee uur voor de volgende toediening, sla hem dan over. De vergeten dosis gebruikt u aan het eind van de kuur. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maak dus de volledige kuur af!

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik hydrocortison, oxytetracycline en polymyxine B in het oor gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap en borstvoeding
Over het gebruik van dit oormiddel tijdens de zwangerschap of borstvoeding is nog te weinig bekend om met zekerheid te kunnen stellen dat het veilig is.

Bent u zwanger, wilt u tijdens de kuur zwanger worden of geeft u borstvoeding, overleg dan met uw arts.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Nee, stop alleen als u de kuur heeft afgemaakt. Als u eerder stopt, bestaat de kans dat niet alle bacteriën verdwenen zijn en dat de infectie blijft bestaan of terugkeert.

Onder welke namen is hydrocortison, oxytetracycline en polymyxine B in het oor verkrijgbaar?

De werkzame stof hydrocortison, oxytetracycline en polymyxine B in het oor zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Hydrocortison is sinds 1952 internationaal in de handel, oxytetracycline sinds 1950 en polymyxine B sinds 1947. De combinatie is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Terra-Cortril + Polymyxine B in oordruppels en oorzalf.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 26-10-2015

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.