Terra-Cortril + Polymyxine B oordruppels en oorzalf

Werkzame stof: hydrocortison, oxytetracycline en polymyxine B in het oor

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof hydrocortison, oxytetracycline en polymyxine B in het oor.

naar medicijnen

hydrocortison, oxytetracycline en polymyxine B in het oor

Belangrijk om te weten over hydrocortison, oxytetracycline en polymyxine B in het oor

 • Oxytetracycline en polymyxine B doden bacteriën (antibiotica), hydrocortison remt ontstekingen. Werkt binnen enkele dagen.
 • Bij infectie van de uitwendige gehoorgang.
 • Soms heeft de arts een opgerold gaasje in uw oor gedaan waar u op moet druppelen.
 • Druppelen: verwarm het druppelflesje vooraf even in uw handen. Houd uw hoofd opzij en laat de druppels vallen in de gehoorgang of op het gaasje in uw oor. Houd uw hoofd nog 2 minuten schuin of ga op uw zij liggen. Lees ook de instructie op deze site.
 • Oorzalf: houd uw hoofd iets opzij en laat een slier zalf in het oor vallen. Gebruik eventueel een gaasje of watje om het in het oor te verdelen. Lees ook de instructie op deze dite.
 • Verdeel de doseringen zoveel mogelijk over de dag voor een constant effect.
 • Druppels: direct na het druppelen kan het prikkelend of branderig aanvoelen. Dit verdwijnt snel. Houdt u last? Raadpleeg dan uw arts.
 • Een enkele keer komt overgevoeligheid. U merkt dit aan toegenomen jeuk, roodheid en zwelling. Raadpleeg dan uw arts. Meld uw apotheker dat u overgevoelig bent voor dit medicijn.
 • Gebruik het medicijn nooit langer dan 2 weken. Anders kan het trommelvlies kapotgaan.

Wat doet hydrocortison, oxytetracycline en polymyxine B in het oor en waarbij gebruik ik het?

Hydrocortison is een bijnierschorshormoon, ook wel corticosteroïd genoemd. Bijnierschorshormonen verminderen ontstekingsverschijnselen.

Oxytetracycline en polymyxine B zijn antibiotica die verschillende soorten bacteriën bestrijden.

Artsen schrijven deze combinatie voor bij een gehoorgangontsteking.

Gehoorgangontsteking

De gehoorgang loopt van de oorschelp tot aan het trommelvlies. De huid van de gehoorgang maakt oorsmeer aan om zich te beschermen tegen bacteriën, virussen, schimmels, stof en andere indringers.

Verschijnselen
Bij een gehoorgangontsteking is de huid van deze doorgang ontstoken. Verschijnselen kunnen zijn: pijn, jeuk, schilfering, roodheid en zwelling. Soms komt er vocht uit het oor en hoort u minder goed.

Oorzaak
De ontsteking ontstaat meestal door verstoring van de natuurlijke bescherming van de huid met oorsmeer. Bijvoorbeeld door te peuteren in het oor met een wattenstaafje of lucifer of door irriterende stoffen als shampoo, zeep of haarspray. Ook kan het dragen van een gehoorapparaat of oortelefoon de gehoorgang irriteren. Soms is achterblijvend vocht in het oor, bijvoorbeeld na zwemmen, de oorzaak. Bij een smalle gehoorgang kunt u eerder klachten krijgen.

Behandeling
Meestal zal uw arts de gehoorgang schoonmaken. De ontsteking verdwijnt dan meestal na 1 tot 3 weken vanzelf. Maak zelf uw oren nooit van binnen schoon. Gebruik zeker geen wattenstaafjes in de gehoorgang.
Als de ontsteking niet vanzelf over gaat schrijft uw arts meestal eerst zure oordruppels met hydrocortison of triamcinolon of met aluminiumacetotartraat voor. Deze behandeling heeft minder bijwerkingen dan oordruppels met hydrocortison, oxytetracycline en polymyxine B. De arts schrijft soms deze oordruppels voor als de eerste keus-middelen onvoldoende helpen.

Effect
Hydrocortison vermindert ontsteking, zwelling en jeuk. Oxytetracycline en polymyxine B bestrijden bacteriën. Pijn en jeuk verdwijnen binnen enkele dagen. 

Lees meer over gehoorgangontsteking

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Druppels: prikkelend of branderig gevoel direct na het druppelen. Dit trekt snel weer weg. Blijft u last houden? Raadpleeg dan uw arts.
 • Meer kans op een schimmelinfectie. Dit komt door verstoring van het evenwicht van bacteriën en schimmels in de oren. U merkt dit soort infecties minder snel op, omdat bijnierschorshormonen ontstekingsverschijnselen onderdrukken, zoals roodheid, zwelling en jeuk. Overleg met uw arts, als uw klachten verergeren.
 • Dunner worden van het trommelvlies, waardoor het kapot kan gaan. Dit kan vooral optreden na een gebruik van meerdere weken achtereen. Gebruik het daarom nooit langer dan 2 weken.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor één van de antibiotica of voor hydrocortison. U merkt dit aan een toegenomen jeuk, roodheid en zwelling. Neem contact op met uw arts als uw klachten verergeren of als u overgevoeligheid vermoedt. Blijkt u overgevoelig, geef dat dan aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Oordruppels
Als uw arts bij u een opgerold gaasje of oortampon natgemaakt met oordruppeloplossing heeft ingebracht:

 • Houd het gaasje of de oortampon vochtig door regelmatig met de oordruppels te druppelen.
 • Vervang het gaasje of de oortampon na 24 uur.

Bij gebruik zonder gaasje of oortampon

 • Houd het druppelflesje enige tijd in uw hand om de vloeistof wat op te warmen.
 • Schud het flesje een paar keer om.
 • Draai het dopje van de druppelaar af en leg het op de zijkant.
 • Ga op uw zij liggen, of houd het hoofd opzij.
 • Trek het oor naar boven en naar achteren.
 • Houd de druppelaar boven de gehoorgang en laat de druppels in het oor vallen. Zorg dat de druppelaar nergens mee in aanraking komt, anders bederven de druppels sneller.
 • Houd het hoofd nog 2 minuten opzij, zodat de druppels alle plekken in de gehoorgang kunnen bereiken.
 • Eventueel kunt u daarna het uitlopen van de vloeistof tegengaan door een watje in uw oor te doen.
 • Draai direct na gebruik de dop weer op het flesje.

Oorzalf

 • Draai het dopje van de tube af en leg het op de zijkant.
 • Houd het hoofd opzij.
 • Trek het oor naar boven en naar achteren.
 • Houd de tube boven de gehoorgang. Zorg dat de tuit van de tube nergens mee in aanraking komt, anders bederft de zalf sneller.
 • Knijp in de tube en laat een sliert zalf van ongeveer 1 cm in het oor vallen.
 • Eventueel kunt u een opgerold gaasje of watje gebruiken om het aan te brengen en in het oor te verdelen.
 • Draai direct na gebruik de dop weer op de tube

Bewaren
Bewaar de oordruppels en oorzalf zoals op de verpakking is aangegeven. De oordruppels en oorzalf zijn houdbaar tot de uiterste gebruiksdatum die op de verpakking staat. Gooi de inhoud na afloop van de kuur weg.

Wanneer?
Verdeel de doseringen zo goed mogelijk over de dag, om een constant effect te verkrijgen.

Hoe lang?
Houd er rekening mee dat dit een kuur is die u niet mag onderbreken en moet voortzetten zolang uw arts het nodig vindt. Ook al zijn de infectieverschijnselen al eerder verdwenen. Dit betekent namelijk nog niet dat alle bacteriën verdwenen zijn.
Een kuur bij oorontsteking duurt maximaal 2 weken.

Merkt u na enkele dagen tot 1 week gebruik nog geen verbetering, of verergeren de klachten juist? Neem dan contact op met uw arts.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Het is belangrijk dit medicijn consequent te gebruiken. Probeer de toediening gelijkmatig over de dag te verdelen. Mocht u toch een keer vergeten zijn:

 • Gebruikt u het medicijn 2 keer per dag? Is er nog minder dan 4 uur voor de volgende toediening, sla hem dan over. De vergeten dosis gebruikt u aan het eind van de kuur. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maak de volledige kuur af!
 • Gebruikt u het medicijn 3 of 4 keer per dag? Is er nog minder dan 2 uur voor de volgende toediening, sla hem dan over. De vergeten dosis gebruikt u aan het eind van de kuur. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maak de volledige kuur af!

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik hydrocortison, oxytetracycline en polymyxine B in het oor gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend om met zekerheid te kunnen stellen dat het veilig is. De kans is echter klein dat de medicijnen uit de oordruppels de baby kunnen bereiken. Overleg hierover met uw arts.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. De kans is echter klein dat de medicijnen uit de oordruppels in de moedermelk terechtkomen.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Het is belangrijk dat u de volledige kuur afmaakt. Als u eerder stopt, bestaat de kans dat niet alle bacteriën verdwenen zijn en dat de infectie blijft bestaan of terugkeert.

Onder welke namen is hydrocortison, oxytetracycline en polymyxine B in het oor verkrijgbaar?

De werkzame stof hydrocortison, oxytetracycline en polymyxine B in het oor zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Hydrocortison is sinds 1952 internationaal in de handel, oxytetracycline sinds 1950 en polymyxine B sinds 1947. De combinatie is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Terra-Cortril + Polymyxine B in oordruppels en oorzalf.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 18-01-2016

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

5 september 2007

doofheid en druk op de oor

5 september 2007

Ik las dat iemand geen manier kon vinden om als alleenstaande de oordruppels in te brengen. Ik vond dat in het begin ook vervelend, maar ik heb een manie...

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.