Itraconazolum

Werkzame stof: itraconazol

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof itraconazol.

naar medicijnen

itraconazol

Belangrijk om te weten over itraconazol

 • Itraconazol doodt schimmels en gisten, zoals de Candida-gist.
 • Bij schimmelinfecties van de huid (zoals voetschimmel), nagels, vagina, mond en keel (spruw), longen en andere organen.
 • Een vaginale schimmelinfectie kan in enkele dagen over zijn. Bij andere infecties is een kuur nodig van 2 weken tot 6 maanden.
 • Maak de hele kuur af. Ook als uw klachten al verdwenen zijn.
 • U kunt wat last krijgen van maagdarmklachten, hoofdpijn, duizeligheid of huiduitslag. Dit trekt vanzelf weg. Blijft u last houden? Raadpleeg dan uw arts.
 • Veel wisselwerkingen met andere middelen. Laat uw apotheker controleren of u itraconazol veilig kunt gebruiken met uw andere medicijnen, ook medicijnen die u zonder recept heeft gekocht. 

Wat doet itraconazol en waarbij gebruik ik het?

Itraconazol is een antischimmelmiddel.

Artsen schrijven het voor bij veel verschillende soorten schimmel- en gistinfecties, zoals infecties van de huid (ernstige vormen van voetschimmel en pityriasis versicolor) of nagels (schimmelnagels), infecties in de mond (spruw), vaginale schimmelinfectie (vaginale Candidiasis), longinfecties en infecties van andere organen.

Schimmel- en gistinfecties

De Candida is een veel voorkomende soort gist, die van nature op de huid en slijmvliezen voorkomt. Een schimmel of gist kan een infectie in weefsels en organen veroorzaken bij mensen met een verminderde weerstand, zoals HIV- of aidspatiënten, verzwakte ouderen of kankerpatiënten.

Behandeling
Itraconazol bestrijdt dergelijke schimmelinfecties. Het beschadigt de celwand van de schimmel, waardoor de schimmel afsterft.

Itraconazol wordt ook gebruikt om dergelijke infecties te voorkomen bij mensen die hier een grote kans op hebben.

Effect
Bij infecties merkt u na enkele dagen dat de verschijnselen minder worden. De genezing kan echter veel langer duren. Het is daarom belangrijk de kuur volledig af te maken.

Lees meer over schimmel- en gistinfecties

Schimmelinfecties van de huid

Huidschimmels zijn schimmels die leven van huid, nagels of haren van mensen of dieren. Schimmels en gisten verspreiden 'sporen'. Deze kunnen lang zonder voedsel en dan onder gunstige omstandigheden weer voor een nieuwe schimmelinfectie zorgen.

Huidschimmels en hun sporen zijn overal, iedereen komt ermee in aanraking. Ook huisdieren kunnen bepaalde schimmelziektes verspreiden.

Schimmels groeien vooral als de huid vochtig en warm is. Strakke, schurende kleding en veel wassen met zeep kan de huid irriteren en de groei van de schimmels bevorderen.

Ook kunnen schimmelsoorten groeien ten koste van andere, als het evenwicht tussen bacteriën, schimmels en gisten op de huid is verstoord.

Verschijnselen
Op de huid ontstaan rode plekken met schilferige randen. De plekken kunnen jeuken en een branderig gevoel geven. Ook kunnen er blaasjes en puistjes ontstaan.

Soms groeit de schimmel in een kring, waarbinnen de huid alweer geneest. Deze vorm heet ringworm.

Bij een Candida-infectie is de verwekker de gistachtige schimmel Candida albicans.

Behandeling
Dit middel bestrijdt schimmelinfecties van de huid en nagels, zoals Candida-infecties, schimmelnagels, ringworm en vele andere soorten schimmels. Het beschadigt de celwand van de schimmel, waardoor de schimmel afsterft.

Itraconazol om in te nemen wordt gebruikt, als toepassing van crème met antischimmelmiddel onvoldoende de plaats van de infectie bereikt, zoals in nagels of op de behaarde hoofdhuid.

Werking
Na inname van de capsule verspreidt het middel zich in het lichaam en hoopt zich uiteindelijk op in nieuwe huidcellen en groeiende nagels. Zo bestrijdt het de schimmelgroei van binnenuit.

Na stoppen van het gebruik werkt het middel nog lange tijd door, omdat het nog een tijd achterblijft in de huid en nagels.

Effect
U merkt na enkele dagen behandeling dat de jeuk en roodheid minder worden. De genezing duurt echter veel langer. Bij eenvoudige huidinfecties kan het twee tot drie weken duren. Het is daarom belangrijk de kuur volledig af te maken.

Lees meer over schimmelinfecties van de huid

Vaginale schimmelinfectie

De Candida albicans is een veel voorkomende soort gist, die meestal geen klachten veroorzaakt. Soms kan de gist echter een infectie en klachten veroorzaken, zoals hevige jeuk, rode huid rond de vagina en versterkte afscheiding (witte vloed).

Deze infectie kan ontstaan bij voor de gist gunstige omstandigheden, zoals tijdens de menstruatie, bij stress en vermoeidheid, tijdens het gebruik van bepaalde antibiotica, de anticonceptiepil of andere medicijnen, bij een te rigoureus gebruik van zeep of juist door onvoldoende hygiëne. Sommige vrouwen hebben regelmatig terugkerende infecties.

Een Candida-infectie loopt u meestal niet op via seksueel contact, maar de infectie kan wel seksueel worden overgedragen. Bij de man kan de eikel van de penis er rood en schilferig uitzien en erg jeuken. Alleen als de man ook klachten heeft, moet hij worden meebehandeld.

Behandeling
Een behandeling is alleen nodig bij klachten, zoals jeuk.

Meestal schrijven artsen een behandeling voor met schimmeldodende vaginaalcrème of vaginazetpillen (ovula). Als de infectie meer dan drie of vier keer per jaar terugkomt, kan het gebruik van itraconazol capsules zinvol zijn. Vrouwen die erg gevoelig zijn voor de infectie kunnen soms uit voorzorg direct na de menstruatie een korte kuur gebruiken.

Een Candida-infectie is meestal snel genezen. U merkt na een dag of twee al dat de verschijnselen als jeuk en een rode huid verdwijnen. Bij gebruik uit voorzorg direct na de menstruatie is een korte kuur van een dag voldoende.

Lees meer over vaginale schimmelinfectie

Voetschimmel

Voetschimmel wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd. Iedereen komt met voetschimmel in aanraking. Vooral de vloeren van zwembaden en sportruimtes zijn een bron van schimmels.

Voetschimmel kan meestal geen kwaad, maar de pijn en jeuk zijn wel hinderlijk. Op de voeten en vooral tussen de tenen ziet u roodheid, velletjes en kloofjes.

Behandeling
Voetschimmel is meestal goed te behandeling met een plaatselijke aan te brengen antischimmelmiddel. Bij ernstige of steeds terugkerende infecties is een middel om in te nemen nodig, zoals itraconazol.

Effect
Binnen enkele dagen zullen de verschijnselen verminderen. De schimmelsporen zijn dan nog wel in de huid, daarom moet u het middel doorgebruiken tot de gehele huid is vernieuwd. Dat duurt na het verdwijnen van de verschijnselen nog een tot twee weken.

Lees meer over voetschimmel

Pityriasis versicolor

Bij Pityriasis versicolor tast een gist de bovenste huidlaag aan. Dit verstoort de vorming van pigment, waardoor kleine verkleurde vlekken op de huid ontstaan. De vlekken zien er donkerder uit op een witte huid, en lichter op een gebruinde huid. Vaak zijn er ook fijne huidschilfers te zien. De aangedane plekken zitten vooral op hals, borst en rug, maar vaak ook op armen en benen en in het gezicht.

 

Hoe itraconazol werkt bij Pityriasis versicolor, kunt u lezen in bovenstaande tekst over ‘Schimmelinfecties'.

Lees meer over pityriasis versicolor

Schimmelnagels

Beschadigde nagels kunnen geïnfecteerd raken met schimmels, bijvoorbeeld afkomstig van voetschimmel. Er ontstaan dan dikke, gele nagels die makkelijk afbreken.

Behandeling
Een behandeling is meestal niet nodig. Een schimmelnagel geeft in het algemeen geen klachten.

Soms is er wel een reden te behandelen. Dan is een middel om in te nemen nodig, zoals itraconazol.

Effect
Genezing kan drie tot vier maanden duren, soms langer. Dit is mede afhankelijk van de groeisnelheid van de nagel.

Lees meer over schimmelnagels

Spruw (Candida-infectie in de mond)

Spruw is een infectie in de mond en in de keel die door de Candida-gist wordt veroorzaakt. U ziet dan veel witte vlekjes op de slijmvliezen van tong, de binnenkant van de wangen en het gehemelte. Het geeft verder vrijwel geen klachten.

De Candida is een veel voorkomende soort gist, die van nature in de mondholte voorkomt. Bij mensen met een verminderde weerstand, zoals HIV- of aidspatiënten, verzwakte ouderen of kankerpatiënten kan de gist een infectie veroorzaken.

Ook het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals antibiotica en bijnierschorshormonen (corticosteroïden), kunnen de weerstand tegen een Candida-infectie verminderen.

Behandeling
Spruw gaat vaak vanzelf weer over. Een goede mondhygiëne is van belang. Maak een kunstgebit regelmatig schoon, desinfecteer het, en laat het zo nodig weer goed passend maken.

Mocht de infectie vaak terugkomen, dan kan de arts itraconazol voorschrijven. Afhankelijk van de uitgebreidheid van de infectie is een kuur van één tot vier weken voldoende om spruw te genezen.

Het kan ook uit voorzorg worden toegepast bij mensen die een transplantatie ondergaan of die cytostatica bij kanker moeten gebruiken.

Lees meer over spruw (candida-infectie in de mond)

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden

 • Maagdarmklachten (zoals misselijkheid, braken, buikpijn, zuurbranden, winderigheid, diarree of verstopping). Deze klachten gaan meestal na verloop van tijd over.
 • Hoofdpijn en duizeligheid.
 • Overgevoeligheid: huiduitslag, jeuk, galbulten. Zeer zelden ontstaat een ernstige overgevoeligheidsreactie met benauwdheid en/of een opgezet gezicht, tong, lippen en keel. Of een ernstige huidreactie, met blaren. Stop dan met het gebruik en waarschuw direct een arts. Blijkt u inderdaad overgevoelig te zijn voor dit middel, meld dat dan altijd aan uw apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit (of een verwant) middel niet opnieuw krijgt.

Zeer zelden

 • Wazig of dubbel zien.
 • Vermoeidheid, vocht vasthouden (dikke enkels) en benauwdheid. Dit zijn verschijnselen van hartfalen. Raadpleeg uw arts als u hier last van krijgt.
 • Haarverlies (dit herstelt zich na afloop van de kuur).
 • Ontsteking van de alvleesklier of leveraandoeningen. Dit kunt u ook krijgen nadat u gestopt bent met dit medicijn. Bij plotselinge hevige pijn in bovenbuik, geelzucht, onverklaarbare blauwe plekken, opgezwollen enkels en benen, donkere urine, bleke ontslasting of extreme vermoeidheid moet u direct een arts waarschuwen. 
 • Te hoge hoeveelheid bloedglucose. De kenmerken van een te hoog bloedglucosegehalte zijn: vaak plassen, veel drinken, dorst, droge tong, vermoeidheid en slaperigheid.
 • Tintelend gevoel in armen en benen. Waarschuw in dat geval uw arts.
 • Gehoorverlies. Neem contact op met uw arts als u hier last van heeft. Soms verwijnt dit als u stopt met dit medicijn. 
 • Hartritmestoornissen. U merkt dit soms alleen aan plotselinge duizelingen of als u even wegraakt. Vooral mensen met de aangeboren vorm van de hartritmestoornis verlengd QT-interval hebben hier meer kans op. Gebruik dit medicijn NIET als u deze aangeboren hartritmestoornis heeft.
 • Verminderde aanmaak witte bloedcellen en van bloedplaatjes. Hierdoor ontstaan een verminderde afweer tegen infecties en een verhoogde kans op bloedingen, zoals bloedneuzen.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

 • Capsules: kauw de capsules niet stuk, maar slik ze heel door met een half glas water. Heeft u moeite met slikken, dan kunt u de capsules openen en de inhoud vermengen met een lepel yoghurt, appelmoes of vla.
 • Drank (bij infecties van mond en slokdarm): houd de drank ongeveer twintig tellen in de mond voordat u doorslikt. Spoel de mond niet na.
 • Infuus: dit wordt in het ziekenhuis aangelegd door de verpleegkundige.

Wanneer?

 • Capsules: neem deze tijdens of vlak na het eten in. Dit bevordert de opname in het lichaam.
 • Drank (bij infecties van mond en slokdarm): neem de drank in op de nuchtere maag, dus 1 uur vóór of 2 tot 3 uur ná het eten.

Hoe lang?
Houd er rekening mee dat dit een kuur is die u niet mag onderbreken en die u geheel moet afmaken. Ook al zijn de infectieverschijnselen al vóór afloop van de kuur verdwenen; dit betekent nog niet dat alle schimmels en schimmelsporen verdwenen zijn. Hoe lang de kuur precies duurt, hangt af van de ernst en plaats van de infectie.

 • Schimmelinfecties van de huid: de kuur duurt meestal 2 tot 6 weken.
 • Schimmelinfecties aan de vingernagels of de teennagels: de kuur duurt meestal 3 maanden.
 • Andere schimmelinfecties: de behandeling kan variëren van enkele weken tot een aantal maanden.
 • Pityriasis versicolor: meestal 1 week.

Let op: bij nagelinfecties hanteert men vaak een speciaal kuurschema: één week gebruik, gevolgd door drie medicatievrije weken; dit wordt tweemaal herhaald.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

 • Als u dit middel 1 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Als u dit middel 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over.

Verleng de kuur aan het eind met de vergeten dosis. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maak de volledige kuur af!

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken of alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik itraconazol gebruiken met andere medicijnen?

Dit middel heeft een wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

Alleen bij de capsules

Middelen tegen overmatig maagzuur. Itraconazol in capsules heeft een zure maag nodig om in de bloedbaan opgenomen te kunnen worden. Maagzuurbinders of maagzuurremmers verminderen juist de hoeveelheid zuur in de maag, waardoor te weinig itraconazol uit de capsule in het bloed komt. Bij itraconazol in drank treedt deze wisselwerking niet op.

 • Gebruikt u een maagzuurbinder (antacidum)? Dit zijn meestal zonder recept verkrijgbare middelen, met bijvoorbeeld  algeldraat, calciumcarbonaat of magnesiumhydroxide als werkzame stof. Deze medicijnen verminderen de opname van itraconazol. Overleg hierover met uw arts. Misschien kunt u tijdelijk stoppen met de maagzuurbinder. U kunt ook itraconazol nemen minstens 2 uur voor de maagzuurbinder of vier uur na de maagzuurbinder.
 • Let op, het medicijn tegen hiv, didanosine-drank bevat behalve het anti-hiv-medicijn ook een maagzuurbinder. Neem itraconazol daarom ook minstens 2 uur voor de didanosine-drank of vier uur na de didanosine-drank. Dit advies geldt niet voor de didanosine-capsules.
 • Gebruikt u een maagzuurremmer (H2-blokker, zoals ranitidine, cimetidine of famotidine, of een protonpompremmer, zoals omeprazol, pantoprazol of lansoprazol. Neem itraconazolcapsules in met cola of een andere koolzuurhoudende frisdrank. Door het koolzuur zijn deze dranken sterk zuur en kan de itraconazol beter worden opgenomen.
 • Lanthaancarbonaat, een medicijn dat wordt toegepast bij nierdialysepatiënten. Dit medicijn vermindert de opname van itraconazol in het lichaam. Neem itraconazol minimaal 2 uur voor lanthaancarbonaat of vier uur na lanthaancarbonaat.

Bij de capsules, de drank en de infusen

 • De antistollingsmiddelen fenprocoumon en acenocoumarol. Itraconazol versterkt het effect van deze middelen. Waarschuw de trombosedienst als u begint of als u stopt met itraconazol of als de dosering verandert. De trombosedienst moet dan de stolling meten.
 • Hart- en vaatmiddelen van de groep calciumblokkers, namelijk amlodipine, barnidipine, felodipine, isradipine, lacidipine, lercanidipine, nicardipine, nifedipine, nimodipine en nitrendipine. Deze middelen kunnen in combinatie met itraconazol meer bijwerkingen geven, zoals opgezwollen enkels of onderbenen, hoofdpijn, blozen en duizeligheid. Neem in dat geval contact op met uw arts.
 • De hart- en vaatmiddelen diltiazem en verapamil. Deze medicijnen kunnen in combinatie met itraconazol meer bijwerkingen geven, zoals een te sterke daling van de hartslag en bloeddruk. Overleg hierover met uw arts. Mogelijk kan uw arts een ander antischimmelmiddel voorschrijven of de dosering van diltiazem of verapamil verlagen.   
 • Sommige medicijnen tegen hiv en hepatitis C. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.

Bij veel andere medicijnen kan itraconazol de bijwerkingen versterken. Gebruikt u een van onderstaande geneesmiddelen? Overleg vóór gebruik met uw apotheek of arts, als u één van onderstaande medicijnen gebruikt.

 • De afweeronderdrukkende middelen ciclosporine, everolimus, sirolimus en tacrolimus.
 • De hartmiddelen digoxine, disopyramide en kinidine.
 • Aliskiren, een medicijn tegen hoge bloeddruk.
 • De middelen tegen epilepsie en bepaalde zenuwpijnen: carbamazepine en fenytoïne.
 • Ivacaftor, een medicijn gebruikt bij cystische fibrose.
 • De cholesterolverlagende middelen simvastatine en atorvastatine.
 • Lomitapide, een cholesterolverlagend medicijn.
 • De middelen tegen angstgevoelens en gespannenheid alprazolam, buspiron en midazolam.
 • Het antibioticum vooral gebruikt bij tuberculose rifabutine.
 • De middelen tegen psychoses aripiprazol, lurasidon, pimozide en quetiapine.
 • Een middel tegen een te sterk werkende bijschildklier cinacalcet.
 • De erectiemiddelen avanafil, sildenafil, tadalafil en vardenafil. Gebruik niet meer dan 25 mg sildenafil per 24 uur als u itraconazol gebruikt. 
 • Ivabradine, een middel tegen pijn op de borst dat de hartslag vertraagt. De hoeveelheid van dit middel in het bloed kan stijgen door itraconazol, waardoor de hartslag extra wordt vertraagd. Overleg met uw arts. Mogelijk krijft u een ander antischimmelmiddel voorgeschreven. 
 • Darifenacine, een middel tegen urine-incontinentie.
 • Tolvaptan, een medicijn gebruikt bij nierziekte.
 • Sommige medicijnen gebruikt bij verschillende vormen van kanker. Vraag aan uw apotheker om welke antikankermiddelen dit gaat.
 • Colchicine, een middel tegen jicht.
 • Ergotamine, een middelen tegen migraine.
 • Ticagrelor, een antistollingsmiddel.
 • Dabigatran, een antistollingsmiddel. De hoeveelheid dabigatran in uw bloed kan stijgen. Hierdoor heeft u meer kans op bloedingen. Overleg hierover met uw arts.
 • De corticosteroïden fluticason voor inhalatie en in de neus en budesonide. U kunt klachten krijgen van het syndroom van Cushing. Dit merkt u bijvoorbeeld aan moeheid, opzwelling van uw gezicht of schommelingen in uw bloedglucose. Of u kunt maagklachten krijgen door een maag- of darmzweer.

Sommige medicijnen kunnen de werking van itraconazol verminderen. Overleg met uw arts als u een van de volgende middelen gebruikt.

 • De middelen tegen epilepsie en bepaalde zenuwpijnen carbamazepine en fenytoïne. 
 • De antibiotica vooral gebruikt bij tuberculose rifampicine en rifabutine.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. 
Daarom is niet zeker wat de risico’s van dit medicijn zijn voor zwangere vrouwen en hun kind. Mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Dit medicijn komt in een kleine hoeveelheid in de moedermelk. Het is niet bekend of dit schadelijk voor de baby is. Misschien kunt u tijdelijk overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Nee, u moet de kuur afmaken. Als u de kuur afbreekt, is de schimmel of gist waarschijnlijk nog niet volledig verdwenen en kunt u opnieuw klachten krijgen.

Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.

Onder welke namen is itraconazol verkrijgbaar?

De werkzame stof itraconazol zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Itraconazol is sinds 1988 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Trisporal en als het merkloze Itraconazol en Itraconazolum. Het is te verkrijgen in capsules, drank en infusen.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 26-04-2016

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

30 januari 2016

Na afloop van kuur van 1 week al resultaat. Rode plekken weg, jeuk weg op aangedane plekken. Geen enkele bijwerking.

13 augustus 2015

Doet wat het moet doen, geen bijwerkingen.

15 januari 2015

Geen last van bijwerkingen. Gekregen voor een huidinfectie met schimmel. O.a. op hoofdhuid. De jeuk hield na 4 dagen na start kuur op. Plekken trekken lang...

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.