kamille

naar medicijnen

kamille

Wat doet kamille en waarbij gebruik ik het?

Kamille werkt licht ontstekingremmend en ontsmettend en heeft een licht ontspannend effect op maag en darmen, heeft een beschermend effect op het maagslijmvlies en vermindert spierkrampen.

Het wordt wel eens gebruikt bij keelpijn, hoest, verkoudheid, nervositeit, mondinfecties, maag- en darmklachten en huidklachten, zoals ontstoken of slecht genezende wonden, luiereczeem en sommige kleine huidinfecties.

Keelpijn

Kamillethee of mondspoeling wordt soms gebruikt bij keelpijn.

Lees meer over keelpijn

Hoest

Hoest ontstaat door een prikkeling aan de luchtwegen. Die prikkel kan worden veroorzaakt door een virusinfectie, astma, roken, of bijvoorbeeld een geneesmiddel met hoest als bijwerking.

Hoesten heeft in principe een beschermende werking: het zorgt ervoor dat vreemde deeltjes uit de luchtwegen worden verwijderd. Heeft u last van slijm bij het hoesten, dan kunt u het ophoesten van slijm vergemakkelijken door te stomen met heet water, waaraan eventueel kamille is toegevoegd.

Lees meer over hoest

Angstgevoelens en gespannenheid

Kamillethee of kamilledruppels worden soms gebruikt bij nervositeit.

Lees meer over angstgevoelens en gespannenheid

Verkoudheid

De ademhaling door uw neus kunt u verbeteren door te stomen met heet water, eventueel met een heet aftreksel van kamille. Stomen is niet geschikt voor kinderen omdat zij zich makkelijk aan de hete vloeistof kunnen branden.

Lees meer over verkoudheid

Infecties in de mond

Kamille wordt soms gebruikt bij kleine ontstekingen in de mond. Het werkt licht ontsmettend. Men gebruikt voor deze toepassing kamillethee of mondspoeling.

Lees meer over infecties in de mond

Maagklachten

Kamillethee wordt soms gebruikt bij een maag die van streek is.

Lees meer over maagklachten

Huidinfectie

Kamille wordt soms gebruikt bij kleine ontstekingen van de huid. Het werkt licht ontsmettend. Men gebruikt dan kamille in een crème, zalf of als oplossing. Raadpleeg bij ernstige ontstekingen uw arts.

Lees meer over huidinfectie

Luieruitslag

Kamille wordt soms gebruikt bij luiereczeem. Het werkt licht ontsmettend. Men gebruikt dan kamille in een crème, zalf of als oplossing.

Lees meer over luieruitslag

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven. Dit komt bijna nooit voor.

De belangrijkste bijwerking is de volgende.

Zeer zelden

  • Overgevoeligheid, te merken aan huiduitslag en jeuk. Meestal wordt die niet veroorzaakt door de kamille zelf, maar door vervuilingen in het gebruikte preparaat.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering in de bijsluiter.

Thee van kamillebloemen
Zet van de kamillebloemen thee. De thee kunt u op verschillende manieren gebruiken.

  • Opdrinken. Zet hiervoor thee van 2 gram kamille op 150 ml kokend water (ongeveer één beker).
  • Spoelen. Zet hiervoor thee van 10 gram kamille op 150 ml kokend water (ongeveer één beker). Spoel of gorgel meermalen per dag. Na het spoelen of gorgelen de thee uitspugen.
  • Stomen. Zet hiervoor thee van 10 gram kamille op 150 ml kokend water. Giet de thee in een kom, houdt uw hoofd hierboven en adem rustig in stoom met een doek over uw hoofd. Er bestaan ook speciale stoombadjes met neus/mondstuk. Stomen is niet geschikt voor kinderen vanwege het gevaar voor verbranding.
  • Op de huid. Bereid een thee van kamille en laat dit afkoelen. Gebruik dit om een verband te bevochtigen. Ook kunt u een wond met het afgekoelde aftreksel spoelen. Zorg altijd voor een vers bereide oplossing!

 

KamilleoplossingKijk voor de juiste dosering in de bijsluiter. U kunt een kamilleoplossing maken door druppels toe te voegen aan water.

Kamille-crème of -zalf
De aangedane huid dun insmeren.

 

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Er zijn voor dit middel geen beperkingen bekend.

Mag ik kamille gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

In een normale hoeveelheid kunt u dit middel veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen.

Onder welke namen is kamille verkrijgbaar?

De werkzame stof kamille zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Kamille wordt in het algemeen gebruikt als naam voor de gedroogde bloemetjes van de kamilleplant. Meestal zijn de bloemetjes niet meer te herkennen en is het een grof poeder. Kamille is al eeuwenlang in gebruik als kruidenmiddel.

Het is zonder recept verkrijgbaar als gedroogd kruid, als olie of als gedroogd aftreksel (extract). Er zijn verschillende variëteiten van kamilleplanten, waardoor de producten niet altijd precies dezelfde samenstelling of werkzaamheid hebben.

Kamille is onder andere op de markt onder de merknaam Kamillosan en onder de namen Chamomilla recutita, Chamomillae vulgaris flos en Matricariae flos.

Kamille is verwerkt in veel verschillende producten, zoals theezakjes, lippenbalsem, keeltabletten, crème, zalf, oplossing, mondspray en zeep.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 12-06-2012

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.