Endofalk

Werkzame stof: macrogol

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof macrogol.

naar medicijnen

Belangrijk om te weten over macrogol

 • Macrogol houdt water in de darm vast, waardoor de ontlasting zachter wordt. Dit stimuleert de stoelgang.  
 • Bij verstopping en om de darm leeg te maken voor een darmonderzoek of operatie (darmspoeling).
 • Bij verstopping: meng macrogol met een glas water. Roer goed om en drink meteen op. Drink een glas water na. De ontlasting komt na 1 tot 2 dagen op gang. De stoelgang wordt minder pijnlijk.
 • Darmspoeling: begin de avond voor uw behandeling of op de dag van de behandeling. Eet vanaf ten minste 2 uur voor gebruik geen vast voedsel meer. Binnen 1 tot 2 uur komt ontlasting op gang. Zorg dat u 1 tot 4 uur voor het onderzoek de totale hoeveelheid heeft opgedronken.
 • Een vol gevoel in de buik of buikpijn hoort erbij en gaat vanzelf over. Krijgt u plotseling hevige buikpijn? Waarschuw een arts. 

Wat doet macrogol en waarbij gebruik ik het?

Macrogol heeft een laxerende werking. De meeste middelen met macrogol bevatten ook mineralen (elektrolyten), bijvoorbeeld kaliumchloride, natriumchloride of natriumsulfaat. Deze helpen voorkomen dat er te veel vocht wordt uitgescheiden, om uitdroging te voorkomen.

Het is te gebruiken bij verstopping, of om het laatste deel van de darm leeg te maken voor een darmonderzoek of darmoperatie.

Verstopping

 • Bij verstopping
 • Bij verstopping

Verschijnselen
Het ontlastingspatroon verschilt sterk per persoon. U heeft last van verstopping als de ontlasting minder vaak komt dan u gewend bent. Bij verstopping is de ontlasting hard en droog. De ontlasting kan ook pijnlijk verlopen.

Een verstopping kan ontstaan door de ontlasting te lang op te houden, te weinig vezels in de voeding, te weinig drinken, te weinig lichaamsbeweging, stress of spanning en door een aantal geneesmiddelen.

Als u een aantal dagen geen ontlasting heeft gehad, kan de >ontlasting zeer hard en pijnlijk zijn.

Behandeling
De klachten kunnen afnemen als u vezelrijke voeding gebruikt, zoals volkorenbrood, voldoende drinkt, voldoende lichaamsbeweging heeft en stress vermijdt. Als dit onvoldoende helpt, kunt u proberen of macrogol de klachten vermindert.

Werking
Macrogol met elektrolyten worden slecht in het lichaam opgenomen. Ze blijven in de darmen aanwezig en trekken hier water aan. Hierdoor wordt de ontlasting zachter en wordt de darmbeweging van het laatste gedeelte van de dikke darm (colon) bevorderd.

Effect
De werking begint na enkele uren. Het kan echter wel één tot twee dagen duren voor u merkt dat de ontlasting weer op gang komt, zachter wordt en, bijvoorbeeld bij aambeien, minder pijnlijk verloopt.

Andere toepassingen
Dit middel kan ook worden toegepast om de dikke darm en het laatste deel van de darm, het rectum, schoon te maken vlak voor een ingreep of onderzoek.

Werking
Macrogol met elektrolyten worden slecht in het lichaam opgenomen. Ze blijven in de darmen aanwezig en trekken hier water aan. Hierdoor wordt de ontlasting zachter en wordt de darmbeweging van het laatste gedeelte van de dikke darm (colon) bevorderd.

Effect
Door inname van grote hoeveelheden macrogol met elektrolyten wordt de dikke darm ‘schoongespoeld`. De werking begint meteen na inname. De eerste ontlasting komt meestal binnen één tot twee uur op gang.

Lees meer over verstopping

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • De eerste dagen kunt u last krijgen van een opgeblazen gevoel in de bovenbuik, misselijkheid en diarree. Na een paar dagen of na het verlagen van de dosering verdwijnt dit meestal.
 • Buikpijn. Dit is een gevolg van de werking van het product en trekt vanzelf weer weg. Als de buikkrampen lang aanhouden, moet u contact opnemen met uw arts. Als u voordat u dit middel wilt gaan gebruiken al last heeft van een plotseling opkomende hevige buikpijn, gebruik het middel dan niet. Deze hevige buikpijn kan het gevolg zijn van een blindedarmontsteking of een acute darmafsluiting. In deze gevallen kan het gebruik van dit middel de situatie juist verergeren.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid. Dit merkt u aan huiduitslag, jeuk en galbulten. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts. In beide gevallen mag u dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor macrogol. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het niet opnieuw krijgt.
 • Na langdurig gebruik of gebruik van hoge doseringen kan hevige diarree optreden. Raadpleeg uw arts als u hier last van krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

 • Bij verstopping: breng de benodigde hoeveelheid in een glas water; goed roeren en direct opdrinken. Drink een glas water na, zodat u voldoende vocht in de darmen heeft voor een goede werking.
 • Bij darmspoeling: eet ten minste 2 uur voor gebruik geen vast voedsel meer. Los de inhoud van een zakje op in 1 liter water. Roer dit goed totdat het poeder helemaal is opgelost. Drink elke 10 tot 15 minuten ongeveer 250 ml van deze oplossing. De oplossing is smakelijker als het koud wordt gebruikt.

Wanneer?

 • Bij verstopping: u kunt dit middel het beste 's ochtends innemen, bijvoorbeeld bij het ontbijt.
 • Bij darmspoeling: neem dit middel de avond voor de dag van de behandeling in of op de ochtend van de behandeling. De gehele hoeveelheid moet dan binnen 2 tot 6 uur worden gebruikt. U kunt deze hoeveelheid ook verdelen over twee porties. Gebruik dan de ene helft de avond van te voren en de andere helft de volgende ochtend. Zorg er dan wel voor dat het laatste glas wordt ingenomen 1 tot 4 uur voor het onderzoek.

Hoe lang?

 • Bij verstopping: u kunt dit middel gebruiken zo lang u klachten van verstopping heeft. Het langdurig gebruik van laxeermiddelen kan in sommige gevallen ongewenst zijn. Indien u dit middel langdurig nodig heeft, overleg dan met uw arts.
 • Bij darmspoeling: gebruik dit middel totdat de gehele voorgeschreven hoeveelheid is ingenomen.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

 • Bij verstopping: als u 1 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Bij darmspoeling: dit is niet van toepassing.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden of alcohol drinken?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
U mag alles eten. Houd er wel rekening mee dat bepaalde voedingsmiddelen uw klachten kunnen verergeren. Veel drinken en een vezelrijk dieet, zoals groente, fruit en volkorenproducten, kunnen juist een gunstig effect hebben.

Mag ik macrogol gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Er zijn wel middelen die verstopping als bijwerking kunnen geven. Dit zijn bijvoorbeeld middelen tegen depressie, psychose, epilepsie, sommige pijnstillers (morfine), codeïne, ijzertabletten, verapamil, plastabletten en laxeermiddelen als u deze langdurig gebruikt.

Als u twijfelt of de verstopping door uw medicijnen komt, raadpleeg dan uw arts of apotheker.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik tijdens de zwangerschap is nog onvoldoende bekend. Bent u zwanger of wilt u binnenkort zwanger worden, meld het dan aan uw arts of apotheker. Mogelijk kunt u een ander middel gebruiken dat wel veilig is.

Borstvoeding
U kunt dit middel veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Ja, in één keer stoppen kan, zonder af te bouwen en zonder na-effecten.

Onder welke namen is macrogol verkrijgbaar?

Heb ik een recept nodig?

Macrogol is sinds 1993 in Nederland op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar onder de merknamen Forlax en Transipeg en op recept verkrijgbaar onder de merknamen Colofort, Endofalk, Forlax Junior, Klean-Prep, Laxtra, Molaxole, Movicolon, Movicolon Junior, Moviprep en als het merkloze Macrogol/Elektrolyten. Het is te verkrijgen als poeder voor drank en als concentraat voor drank.

Deze middelen, behalve Forlax en Forlax Junior, bevatten ook mineralen (elektrolyten), bijvoorbeeld kaliumchloride, natriumchloride of natriumsulfaat. 

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 09-08-2016

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

17 oktober 2016

Ik kreeg na het nemen van de laatste dagdosering 's nachts ernstige buikkrampen, zo erg dat ik een buik had die zo hard was dat ik me zorgen begon te maken...

31 augustus 2016

Na 2 weken constipatie Macrogol geprobeerd. De aanbevolen dosering (2 tot 3 zakjes per dag) werkte nauwelijks. Op aanraden van de arts 6 zakjes in 750 ml w...

26 juli 2016

Ik moest een dubbele dosis nemen om de ontlasting op gang te krijgen. Op de normale dosis reageerde ik niet. Ik gebruik het nu als mijn ontlasting te hard ...

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.