Melatonine

Werkzame stof: melatonine

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof melatonine.

naar medicijnen

Wat doet melatonine en waarbij gebruik ik het?

Melatonine is een hormoon. Het wordt door de pijnappelklier in de hersenen gemaakt.

Artsen schrijven producten met melatonine voor bij bepaalde vormen van slapeloosheid.

Slapeloosheid

 • Slaapmiddel

Verschijnselen
Melatonine is een hormoon dat door de pijnappelklier in de hersenen wordt gemaakt. De afgifte komt 's avonds op gang. Onder invloed van licht wordt de melatonineafgifte weer minder. Men denkt dat melatonine iets met het bioritme van de mens heeft te maken.

Vooral jonge kinderen hebben in het donker een duidelijke melatonineafgifte. Bij ouderen neemt dit geleidelijk af. Men denkt dat de inslaapstoornissen bij ouderen daar mogelijk mee hebben te maken. Ook blinde mensen kunnen slaapproblemen hebben door het niet 'gelijk lopen' van hun biologische klok met de werkelijke tijd. Mogelijk is een verstoorde melatonineafgifte hiervan de oorzaak.

Werking
Melatonine wordt gebruikt bij inslaapstoornissen bij:

 • mensen met een verstoord dag- en nachtritme, zoals kan optreden bij reizen (jetlag) of ploegendienst;
 • ouderen;
 • blinde mensen.

Als melatonine wordt ingenomen op het moment dat de natuurlijke melatonineafgifte nog niet op gang is, kan het de tijd tot het in slaap vallen verkorten.

Melatonine wordt ook gebruikt als slaapmiddel om de kwaliteit van het slapen te verbeteren.

Lees meer over slapeloosheid

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit middel ook bijwerkingen geven. 

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid. Dit merkt u aan huiduitslag en jeuk. Raadpleeg uw arts als u last heeft van deze klachten. Geef ook aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor melatonine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt.
 • Hoofdpijn, duizeligheid, slaperigheid en slapeloosheid. Deze bijwerkingen treden vooral in het begin van de behandeling op. Blijft u er ook na enige dagen last van houden? Neem dan contact op met uw arts.
 • Buikpijn en verstopping. deze bijwerkingen gaan meestal over als uw lichaam aan het middel gewend is. Gebruik, als dat mogelijk is, vezelrijke voeding en drink veel. Raadpleeg uw arts als u last krijgt van verstopping en als u na enige tijd hiervan nog steeds last heeft.
 • Droge mond. Hierdoor kunnen zich eerder gaatjes in uw gebit ontwikkelen. Poets en flos daarom extra goed als u merkt dat u last heeft van een droge mond. Laat eventueel de tandarts vaker uw gebit controleren als u dit middel gedurende verschillende weken gebruikt.
 • Gewichtstoename. Let daarom goed op wat en hoeveel u eet. Vraag uw huisarts om een verwijzing naar een dietist als u te veel aankomt.
 • Hartkloppingen, pijn op de borst en een verhoogde bloeddruk. Als u last heeft van één van deze bijwerkingen, neem dan contact op met uw arts.
 • Vaak en veel moeten plassen, 's nachts moeten plassen en bloed in de urine. Als u hier veel last van heeft, overleg dan met uw arts.
 • Irritatie, nervositeit, rusteloosheid, abnormale dromen, nachtmerries hyperactiviteit, zweten en gevoel van zwakte. Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft.

Er zijn nog onvoldoende gegevens over de veiligheid bij het gebruik bij mensen met problemen met de leverfunctie en bij mensen met epilepsie.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van een van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Wanneer?

 • Gebruikt u dit middel als slaapmiddel bij slaapstoornis met slechte kwaliteit van de slaap, neem het middel 1 of 2 uur voor het slapengaan in, na wat eten.
 • Gebruikt u dit middel bij jetlag: neem het middel op de dag van vertrek voor het slapengaan in.
 • Mensen die altijd laat in slaap vallen en laat (of moeilijk) wakker worden ('delayed sleep phase'-syndroom): uw arts geeft aan wanneer u het middel moet innemen.
 • Bij andere inslaapstoornissen: neem dit middel dan aan het eind van de middag of het begin van de avond in.

Hoe lang?

 • Gebruikt u dit middel als slaapmiddel bij slaapstoornis met slechte kwaliteit van de slaap, dan gebruikt u het maximaal 13 weken.
 • Gebruikt u dit middel bij jetlag: gebruik dit middel zo lang u klachten van jetlag heeft. Dit is meestal 2 tot 5 dagen na aankomst.
 • Mensen die altijd laat in slaap vallen en laat (of moeilijk) wakker worden ('delayed sleep phase'-syndroom): gebruik dit middel zo lang uw arts het middel voorschrijft.
 • Bij andere inslaapstoornissen: gebruik dit middel zo lang u klachten heeft, of zo lang uw arts het middel voorschrijft.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Als u 's nachts niet kunt slapen, dan kunt u alsnog melatonine innemen. 's Nachts innemen werkt in het algemeen minder goed dan innemen 's avonds voor het slapengaan.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Bij dit medicijn zien hiervoor geen beperkingen.

alcohol drinken?
Alcohol vermindert de werking van dit medicijn.

alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik melatonine gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Dit medicijn komt in de moedermelk. Het is niet bekend of dit schadelijk voor de baby is. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. Of misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt in één keer met dit middel stoppen. Er treden dan in het algemeen geen ontwenningsverschijnselen op.
 

Onder welke namen is melatonine verkrijgbaar?

De werkzame stof melatonine zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Melatonine is in Nederland in de handel. Het is op recept verkrijgbaar in tabletten met verlengde afgifte onder de merknaam Circadin en in de apotheek bereide capsules onder de merkloze naam Melatonine.

Het is ook als voedingssupplement zonder recept verkrijgbaar onder diverse namen. Deze producten bevatten zeer lage doseringen melatonine.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 08-07-2016

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.