metronidazol om in te nemen bij kinderen

naar medicijnen

metronidazol om in te nemen bij kinderen

Waar is dit medicijn voor?

Metronidazol werkt tegen bepaalde bacteriën, amoeben en andere eencellige parasieten. Artsen schrijven metronidazol voor bij kinderen met:

 • infecties met parasieten, zoals:
  • giardiasis;
  • trichomonas;
 • infecties met amoeben;
 • infecties met bacteriën, bijvoorbeeld;
  • bacteriële vaginose;
  • maag- en darmzweer;
 • een stofwisselingsziekte.

Infecties met parasieten

Parasieten zijn kleine ziekteverwekkers, die een ander levend wezen nodig hebben voor hun ontwikkeling. Zij voeden zich ten koste van hun gastheer. Voorbeelden van infecties door parasieten zijn giardiasis, trichomoniasis en amoebiasis.

Giardiasis
Giardiasis is een infectie met de parasiet Giardia lamblia. Deze parasiet komt vooral voor in de tropen onder primitieve omstandigheden, maar komt in de zomermaanden ook wel eens in Nederland voor. Kinderen kunnen besmet worden door besmet voedsel of water. Vooral kinderen tussen 5 en 14 jaar kunnen geïnfecteerd raken.

De parasiet vermenigvuldigt zich in de darmen. De darm raakt beschadigd, waardoor ernstige diarree ontstaat. De parasieten komen in de ontlasting terecht, wat anderen kan besmetten. Ook dieren kunnen de giardia bij zich dragen.  

Besmetting voorkomen
U kunt een infectie met giardia bij uw kind voorkomen door in gebieden waar giardia heerst steeds mineraalwater van hoge kwaliteit te gebruiken en te letten op de hygiëne. Laat uw kinderen in de tropen geen ijs, rauwe bladgroenten of ongeschild fruit eten. Bij kinderen is het belangrijk goed op de hygiëne te letten na toiletbezoek, en de nagels kort te houden. 

Behandeling
Bij infecties met Giardia in de darm is metronidazol een eerste-keusmiddel. Artsen schrijven het voor als een kuur van minstens 3 tot maximaal 10 dagen.

Lees meer over infecties met parasieten

Trichomonas-infectie

Verschijnselen
De Trichomonas-infectie is een veel voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (SOA), veroorzaakt door een parasiet. Vaak merkt u niet dat u een trichomonas-infectie hebt en kan de infectie soms jarenlang geen klachten geven.

Bij meisjes kan de vagina rood, gezwollen en pijnlijk zijn en gaan jeuken. Er is meer afscheiding dan normaal en de afscheiding is bovendien anders van geur en kleur (geelgroenig). Plassen kan pijnlijk zijn.

Jongens merken vrijwel niets van een infectie. Sommigen krijgen last van een ontstoken plasbuis.

Besmetting voorkomen
Gebruik van condooms is voldoende om een besmetting met Trichomonas te voorkomen. Mocht uw kind besmet zijn, dan is het belangrijk anderen niet te besmetten. Weet uw kind niet zeker of hij besmet bent, laat uw kind dan contact opnemen met de huisarts of met de GGD.

Behandeling
Artsen schrijven metronidazol voor bij trichomonas-infecties. Meestal schrijven ze voor één dosis van een aantal tabletten tegelijk te gebruiken. De partner krijgt dezelfde dosis, ook als deze geen klachten heeft.

De arts kan ook een kuur voorschrijven van 7 of 10 dagen.
Er bestaan ook metronidazol vaginaalzetpillen (ovules). Deze zijn minder effectief dan de tabletten. Als uw dochter de tabletten niet verdraagt, schrijven artsen soms de vaginaalzetpillen voor.

Lees meer over trichomonas-infectie

Infecties met amoeben

Een infectie met amoeben wordt ook wel amoebiasis genoemd. Amoeben zijn ziekteverwekkers die vooral in de tropen voorkomen. Kinderen kunnen een infectie oplopen door besmet water of voedsel. In Nederland is een dergelijke infectie een zeldzaamheid. Door reizen naar tropische gebieden waar primitieve omstandigheden heersen, is de kans op een infectie groter.

Verschijnselen
Na besmetting nestelen de amoeben zich in de darm. Ze kunnen dan hevige diarree met bloed en slijm veroorzaken, de amoebendysenterie. Soms breidt de infectie zich uit naar de lever en ontstaat lever-amoebiasis. In dat geval ontstaat in de lever ontstaat een abces met veel amoeben erin. Het kind krijgt dan hoge koorts, koude rillingen, gewichtsverlies en buikpijn.

Besmetting voorkomen
U kunt infecties met amoeben bij uw kind voorkomen door op reis mineraalwater van hoge kwaliteit te gebruiken en te letten op de hygiëne. Laat uw kind in de tropen geen ijs, rauwe bladgroenten of ongeschild fruit eten.

Behandeling
Bij infecties met amoeben in de darm en in de lever kan de arts metronidazol voorschrijven. Het wordt vaak gecombineerd met andere middelen tegen amoeben. Artsen schrijven het vaak voor als een kuur van minstens 5 tot maximaal 10 dagen.

Lees meer over infecties met amoeben

Infecties met bacteriën

Artsen schrijven metronidazol voor bij bepaalde infecties door bacteriën, bijvoorbeeld infecties van de baarmoeder, de darmen, de huid en bij ernstige infecties van de mond, keel of kaak, zoals ontsteking van het tandvlees (gingivitis), de wortels van tanden en kiezen (parodontitis) of van de gehele mond (ziekte van Plaut-Vincent).

Verder wordt het gebruikt bij bepaalde infecties bij kinderen met de chronische darmontsteking ziekte van Crohn. Bij deze infecties schrijven artsen metronidazol soms voor samen met andere antibiotica.

Metronidazol kan ook worden voorgeschreven om een infectie te voorkomen na een ingreep, bijvoorbeeld bij een aambeioperatie, een operatie aan de baarmoeder of een darmoperatie.

Lees meer over infecties met bacteriën

Bacteriële vaginose

Verschijnselen
Door een verstoord evenwicht tussen bacteriën, schimmels en gisten in de vagina kunnen bepaalde bacteriesoorten ten koste van andere gaan groeien. Uw dochter kan dat merken aan meer afscheiding, een andere geur of kleur van de afscheiding en jeukende vagina en schaamlippen.

Besmetting voorkomen
Uw dochter kan een verstoring van het evenwicht proberen te voorkomen door de vagina niet met zeep te wassen. Gewoon afspoelen met water onder de douche is voldoende. De binnenkant van de vagina reinigt zichzelf. Gebruik geen vaginale spoelingen of vaginaaldouches. Deze irriteren de vagina alleen maar.

Behandeling
Als uw dochter veel last heeft van de infectie, schrijft de arts meestal metronidazol voor. Het betreft dan een kuur van 7 dagen. Een eendaagse kuur is ook mogelijk.

Lees meer over bacteriële vaginose

Maagzweer en darmzweer

In combinatie met andere medicijnen, wordt metronidazol ook gebruikt om een maag- of darmzweer te behandelen. De bacterie Helicobacter pylori speelt namelijk vaak een rol bij een maag- of darmzweer.

Lees meer over maagzweer en darmzweer

Stofwisselingsziekte

Bij bepaalde aangeboren stofwisselingsziekten ontstaan te veel afbraakproducten met zogenaamde organische zuren. Normaal gesproken ruimt het lichaam deze afbraakproducten zelf op, maar bij kinderen met deze stofwisselingsziekten gebeurt dat niet. Zij missen de enzymen om dat goed te doen. Men noemt het ook wel het 'organisch zuur-syndroom'. Een baby met deze stofwisselingsziekte is na de geboorte slaperig of suf, heeft een snelle ademhaling en moet vaak overgegeven.

Behandeling
Met een heel strikt dieet kunnen de verschijnselen verminderen. Maar de ziekte valt niet te genezen. Meestal zal de arts levocarnitine of glycine voorschrijven. Dit helpt de organische zuren uit het bloed te verwijderen.

Soms schrijft de arts ook metronidazol voor.

Lees meer over stofwisselingsziekte

Ervaring bij kinderen

In de bijsluiter kunt u terugvinden dat metronidazol wordt gebruikt bij:

 • kinderen vanaf 1 jaar met giardiasis;
 • kinderen met trichomonas;
 • kinderen vanaf 1 jaar met infecties met amoeben;
 • kinderen met infecties met bacteriën;
 • kinderen vanaf 12 jaar met bacteriële vaginose.

Metronidazol is bij deze aandoeningen en leeftijden officieel geregistreerd. Registratie betekent dat de fabrikant metronidazol bij kinderen uitgebreid heeft onderzocht. De overheid heeft vervolgens goedgekeurd dat het medicijn verkrijgbaar is. Uit het onderzoek van de fabrikant blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is.

Er is ook onderzoek gedaan naar metronidazol bij:

 • kinderen vanaf 1 maand met giardiasis;
 • kinderen met een maag- of darmzweer door een infectie met de bacterie Helicobacter pylori;
 • kinderen met een stofwisselingsziekte;
 • kinderen vanaf 1 maand met microspordiosis (parasiet);
 • kinderen vanaf 1 maand met blastocystosis (parasiet);
 • kinderen vanaf 1 maand met dientamoebiasis (amoebe).

Deze aandoeningen en leeftijden staan niet in de bijsluiter. Maar ook in deze gevallen blijkt metronidazol te werken en is het veilig. Daarom schrijft de arts metronidazol ook voor bij kinderen met deze aandoeningen en van deze leeftijden. Dit wordt off-label-gebruik genoemd.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

Metronidazol doodt bepaalde bacteriën, amoeben en andere eencellige parasieten.

Metronidazol, in zeer lage dosis, vermindert ook het aantal bacteriën in de darm. Deze bacteriën scheiden ook organische zuren af die in het lichaam terecht kunnen komen. Metronidazol vermindert hierdoor de hoeveelheid organisch zuur in het bloed bij stofwisselingsziekte.

Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt?

 • Tabletten: metronidazol bereikt 1 tot 3 uur na inname zijn maximale hoeveelheid in het bloed. De remmende werking op de bacteriegroei houdt ongeveer 8 tot 12 uur aan. Na een paar dagen merkt uw kind dat de ziekteverschijnselen afnemen.
 • Drank: metronidazol bereikt 6 uur na inname zijn maximale hoeveelheid in het bloed. De remmende werking op de bacteriegroei houdt ongeveer 8 tot 12 uur aan. Na een paar dagen merkt uw kind dat de ziekteverschijnselen afnemen.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Hieronder vindt u per toedieningsvorm hoe uw kind het medicijn het beste kan innemen.

 • Tabletten: laat uw kind deze in het geheel doorslikken zonder te kauwen met een half glas water. In plaats van water kan uw kind de tabletten ook innemen met bijvoorbeeld melk of vruchtensap, of met zacht voedsel zoals appelmoes, jam of yoghurt. Vraag na bij de apotheker wat de mogelijkheden zijn.
  • Heeft uw kind moeite met het heel doorslikken van een tablet? Bekijk dan het instructiefilmpje 'Slikken van medicijnen'. Hierin kunt u zien hoe een kind de tablet het beste kan innemen.
  • Heeft dat onvoldoende effect? Neem dan contact op met de apotheker. Sommige tabletten mag u fijnstampen. Maar let op: er zijn ook tabletten die u niet mag fijnstampen omdat het medicijn dan minder goed of zelfs niet meer werkt. Soms kan door het fijnmaken het medicijn vies smaken. Of uw kind krijgt eerder last van bijwerkingen, zoals maagklachten. Vraag dit dus eerst aan de apotheker.
  • Blijft uw kind problemen houden met het innemen van het medicijn? Vraag dan aan de arts of apotheker of er een andere toedieningsvorm is die uw kind gemakkelijker kan innemen.
 • Drank: schud de fles voor het gebruik en meet de juiste hoeveelheid af met de bijgeleverde maatlepel of maatbeker. Laat uw kind het maatbekertje leegdrinken en het bekertje omspoelen. Heeft u voor uw baby een doseerspuit gekregen? Trek de juiste hoeveelheid drank op in een doseerspuit. Spuit de vloeistof dan voorzichtig in de wangzak van uw baby.
 • Infuus: deze wordt toegediend door een arts of verpleegkundige.

Wanneer?

Laat uw kind dit medicijn innemen bij een maaltijd of net na een maaltijd. Uw kind heeft dan minder kans op maagklachten.

Hoe lang?

Metronidazol kan als een meerdaagse kuur of als een eenmalige dosis worden voorgeschreven. Een kuur duurt meestal 3 tot 7 dagen, maximaal 10 dagen. De arts bepaalt de duur van de kuur aan de hand van het type infectie.

Houd er rekening mee dat dit een kuur is die uw kind niet mag onderbreken en helemaal moet afmaken. Ook al merkt het kind al vóór afloop van de kuur niets meer van de infectie: dit betekent nog niet dat alle bacteriën zijn verdwenen.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over metronidazol bij volwassenen.

Bijwerkingen waarvan bekend is dat ze bij kinderen kunnen voorkomen, zijn:

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, diarree en buikpijn. U kunt proberen misselijkheid te voorkomen door het medicijn met wat voedsel in te nemen. Zeer zelden komt ernstige diarree voor. Uw kind heeft dan last van waterdunne diarree, buikpijn, buikkramp en soms koorts. Dit wijst op een ernstige ontsteking van de dikke darm. Waarschuw dan direct een arts.
 • Hinderlijke metaalsmaak.
 • Minder eetlust.
 • Hoofdpijn.
 • Duizeligheid, coördinatieproblemen.
 • Wazig zien of dubbelzien. Het is niet bekend hoe vaak dit voorkomt.
 • Normaal gesproken krijgt uw kind dit medicijn als korte kuur tot maximaal 10 dagen. Bij uitzondering kan de arts het voor een langere periode voorschrijven. Uw kind kan dan last krijgen van stoornissen in zenuwen. Uw kind merkt dit onder andere aan een doof of tintelend gevoel in de armen of benen of aan coördinatieproblemen met bijvoorbeeld zwalkend lopen. Waarschuw dan een arts.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

Metronidazol is voor kinderen te verkrijgen in:

 • tabletten;
 • drank;
 • infuusvloeistof.

Metronidazol is ook te verkrijgen in vaginaalzetpillen. Zie hiervoor de tekst metronidazol voor toepassing in de vagina bij kinderen.

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij metronidazol bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

 • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
 • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
 • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 20-08-2015

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.