minocycline

naar medicijnen

minocycline

Wat doet minocycline en waarbij gebruik ik het?

Minocycline behoort tot de tetracycline-antibiotica. Tetracycline-antibiotica werken tegen bacteriële infecties.

Artsen schrijven het voor bij infecties met bacteriën, zoals luchtweginfecties, (longontsteking, acute bronchitis, infecties bij cystische fibrose, middenoorontsteking, bijholteontsteking en keelontsteking), blaasontsteking, huidinfecties (acne en rosacea), infecties van het maagdarmkanaal, geslachtsziekten (gonorroe en syfillis).

Infecties met bacteriën

 • Bij een infectie

Werking
Minocycline remt de groei van vele soorten bacteriën. Het remt de eiwitaanmaak van de bacterie. Een bacterie die geen eiwit kan aanmaken kan zich niet meer vermenigvuldigen en sterft af.

Effect
De remmende werking op de bacteriegroei houdt ongeveer 24 uur aan. Na een paar dagen gebruik merkt u dat de klachten die met de infectie gepaard gaan, afnemen.

Lees meer over infecties met bacteriën

Luchtweginfecties

 • Bij een infectie

Minocycline kan worden toegepast bij verschillende soorten luchtweginfecties, zoals keelontsteking, bijholteontsteking (sinusitis), middenoorontsteking, infecties bij cystische fibrose, acute bronchitis en longontsteking.

Hoe minocycline werkt, kunt u hierboven lezen bij Infecties met bacteriën.

Lees meer over luchtweginfecties

Longontsteking

Een longontsteking is een infectie van het longweefsel. U voelt zich flink ziek, heeft koorts en moet vaak hoesten. Ook kunt u slijm ophoesten. Het ademen kan pijnlijk zijn en u bent vaak benauwd. In dat geval kan de arts minocycline voorschrijven om de bacteriën te bestrijden.

Hoe minocycline werkt, kunt u hierboven lezen bij Infecties met bacteriën.

Lees meer over longontsteking

Acute bronchitis

Bronchitis is een infectie van de luchtwegen. U moet veel hoesten en hoest soms slijm op. Ook kunt u koorts hebben. Een acute bronchitis kan veroorzaakt worden door een bacterie of een virus. Bij ernstige benauwdheid door een infectie met bacteriën kan de arts een antibioticum voorschrijven, zoals minocycline.

Hoe minocycline werkt, kunt u hierboven lezen bij Infecties met bacteriën.

Lees meer over acute bronchitis

Cystische fibrose

De klieren van de longen, alvleesklier, lever, darmen, huid en mond maken slijm aan, dat onder meer zorgt voor transport van afvalstoffen. Cystische fibrose (CF), ook wel cystic fibrosis of taaislijmziekte genoemd, is een erfelijke ziekte.

Bij cystische fibrose is het slijm veel taaier dan normaal. Hierdoor is het slijm in de luchtwegen bijvoorbeeld moeilijk op te hoesten. Bacteriën en virussen worden zodoende moeilijker verwijderd uit de longen, waardoor veel luchtweginfecties optreden. Soms wordt hierbij dan minocycline gebruikt.

Hoe minocycline werkt bij cystische fibrose, kunt u in bovenstaande tekst over Infecties met bacteriën lezen.

Lees meer over cystische fibrose

Middenoorontsteking

Verschijnselen
Bij een middenoorontsteking is de binnenkant van het oor ontstoken. Dit is het gedeelte dat zich in het hoofd, achter het trommelvlies bevindt. Bij een ontstoken middenoor kan de doorgang tussen het oor en de keel, de buis van Eustachius, verstopt zijn. Hierdoor kan het pus niet goed weglopen naar de keel. Dit geeft een drukkende oorpijn.

Behandeling
Meestal gaat een middenoorontsteking na een paar dagen vanzelf over. Soms schrijft uw arts echter een antibioticum voor, zoals minocycline.

Hoe minocycline werkt, kunt u hierboven lezen bij Infecties met bacteriën.

Lees meer over middenoorontsteking

Bijholteontsteking

Verschijnselen
De bijholtes zijn ruimtes in de botten rond de neus, bijvoorbeeld de voorhoofdsholte en de kaakholte. Deze ruimtes in verbinding met de neus. Door een neusverkoudheid kan het virus of de bacterie ook één van de bijholtes infecteren. Dit heet sinusitis.

Er ontstaat pus en vocht in de bijholtes. U voelt dan een pijnlijke druk in het voorhoofd of rond de ogen, vooral als u bukt. Ook kunt u pijn hebben bij het kauwen.

Werking
Als de bijholteontsteking veroorzaakt wordt door een bacterie kan minocycline helpen.

Hoe minocycline werkt, kunt u hierboven lezen bij Infecties met bacteriën.

Lees meer over bijholteontsteking

Keelpijn

 • Bij pijn

Behandeling
Keelpijn gaat meestal binnen een week vanzelf over. De keelpijn kunt u verminderen door te zuigen op een snoepje en veel te drinken.

Bij een ernstige keelontsteking die wordt veroorzaakt door een bacterie kan uw arts minocycline voorschrijven.

Werking
Hoe minocycline werkt, kunt u hierboven lezen bij Infecties met bacteriën.

Lees meer over keelpijn

Blaasontsteking

Bij een urineweginfectie, zoals een blaasontsteking, heeft u klachten als aandrang, vaak en pijnlijk plassen. Minocycline verspreidt zich via het bloed in het lichaam; het komt ook in de urine terecht.

Hoe minocycline werkt, kunt u hierboven lezen bij Infecties met bacteriën.

Lees meer over blaasontsteking

Huidinfectie

 • Bij een infectie

Minocycline wordt gebruikt bij bepaalde huidinfecties met bacteriën, zoals infecties diep in de huid en infecties ontstaan door bijtwonden, maar ook bij acne en rosacea.

Hoe minocycline werkt, kunt u hierboven lezen bij Infecties met bacteriën.

Lees meer over huidinfectie

Acne

Oorzaak
Acne is een aandoening van de talgklieren in de huid. Deze produceren talg, een soort vet waarmee de huid zichzelf beschermt. Als een porie verstopt raakt, hoopt de talg zich op en ontstaan mee-eters.

Soms raken de poriën geïnfecteerd met de acne-bacterie (Propionibacterium acnes). Hierdoor gaat de plek ontsteken en ontstaan pukkels en puistjes.

Behandeling
Minocycline bestrijdt de acne-bacteriën. Als een antibioticum nodig is, schrijven artsen meestal een lotion met antibioticum voor. Een enkele keer, als de acne ernstig is en andere middelen niet helpen, is het nodig om antibiotica in te nemen, zoals minocycline.

Lees meer over acne

Rosacea

Verschijnselen
Rosacea, officieel acne rosacea genoemd, is een ontsierende huidaandoening in het gezicht. Het opvallendst is de felrode kleur op de wangen, neuspunt, het midden van het voorhoofd en de kin. De roodheid wordt vaak nog opvallender door verwijding van de bloedvaatjes van de huid in het gezicht. Er kunnen ook puistjes ontstaan.

Rosacea lijkt op acne, maar komt op latere leeftijd voor, meestal niet voor het dertigste jaar. Vooral vrouwen van middelbare leeftijd hebben er last van.

Oorzaak
De oorzaak is niet bekend, maar de verschijnselen kunnen verergeren door het drinken van alcohol, het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, het klimaat en gebruik van allerlei crèmes, reinigingslotions en shampoos. Het is een hardnekkige aandoening die wel goed is te behandelen.

Behandeling
De huid moet zo min mogelijk geïrriteerd worden. Probeer zo min mogelijk middeltjes op de huid te gebruiken en pas op met alcohol en scherpe kruiden. Een arts kan antibiotica voor op de huid voorschrijven.

Als de klachten ernstig zijn, kan de arts antibiotica om in te nemen voorschrijven, zoals minocycline. Dit moet u een aantal maanden achter elkaar gebruiken voor een goed resultaat.

Lees meer over rosacea

Infecties van het maagdarmkanaal

Bij een infectie van het maagdarmkanaal heeft u last van diarree en moet u vaak overgeven. Het kan door verschillende ziekteverwekkers veroorzaakt worden. Wanneer de infectie wordt veroorzaakt door bacteriën, kan uw huisarts minocycline voorschrijven.

Hoe minocycline werkt, kunt u hierboven lezen bij Infecties met bacteriën. 

Lees meer over infecties van het maagdarmkanaal

Gonorroe

Verschijnselen
Gonorroe, ook wel druiper genoemd, is een seksueel overdraagbare aandoening. Soms merkt u niet dat u een gonorroe hebt. Drie tot zes op de tien vrouwen krijgen last van pijn, een gekleurde afscheiding en pijn bij het plassen, acht op de tien mannen krijgen last van een ontstoken plasbuis met afscheiding.

Gonorroe kan nare gevolgen hebben. Het is een veel voorkomende oorzaak van onvruchtbaarheid, doordat de infectie zich heeft uitgebreid naar de baarmoeder en eileiders. Bij mannen kunnen de prostaat en de bijballen geïnfecteerd raken.

Voorkomen
Gebruik van condooms is voldoende om een besmetting met gonorroe te voorkomen. Mocht u zelf besmet zijn, dan is het belangrijk anderen niet te besmetten. Weet u niet zeker of u besmet bent, neem dan contact op met uw huisarts of met de GGD.

Behandeling
Artsen schrijven minocycline voor bij gonorroe als de eerste-keuzemiddelen niet goed worden verdragen.

Lees meer over gonorroe

Syfilis

Verschijnselen
Syfilis is een seksueel overdraagbare aandoening die wordt veroorzaakt door een bacterie. De ziekte doorloopt verschillende stadia. Twee tot twaalf weken na de besmetting ontstaat een zweer met een harde rand op de geslachtsdelen, anus of lippen. Dit gaat vanzelf weg.

Na enkele weken ontstaat huiduitslag, koorts, gezwollen klieren, haaruitval, vermoeidheid, pijn in de gewrichten en spieren en zweertjes op huid en in de mond.

Als de ziekte niet wordt behandeld, woekert de ziekte voort en kunnen organen worden aangetast. Daarom is het belangrijk de ziekte zo snel mogelijk te behandelen, met bijvoorbeeld minocycline.

Voorkomen
Gebruik van condooms is voldoende om een besmetting met syfilis te voorkomen. Mocht u zelf besmet zijn, dan is het belangrijk om anderen niet te besmetten. Weet u niet zeker of u besmet bent, neem dan contact op met uw huisarts of met de GGD.

Lees meer over syfilis

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect heeft dit middel ook bijwerkingen.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Een verminderde aanmaak van witte bloedcellen en bloedplaatjes. Hierdoor ontstaan een verminderde weerstand tegen infecties en een verhoogde kans op bloedingen, zoals bloedneuzen. Zeer zelden ook bloedarmoede door een verminderde aanmaak van rode bloedcellen. U merkt dat onder andere aan een extreme vermoeidheid, een bleke huid en slijmvliezen. Raadpleeg dan uw arts.
 • Mensen met de spierziekte myasthenia gravis kunnen extra last van hun aandoening krijgen. Overleg hierover met uw arts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, buikpijn, braken, gebrek aan eetlust, ontstoken tandvlees en diarree.
 • Duizeligheid, doofheid, oorsuizen en dubbelzien vooral bij hogere doseringen. Deze bijwerking komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Het gaat meestal vanzelf weer over. Als u veel last hebt van deze bijwerking raadpleeg dan uw arts.
 • Ontstoken slijmvliezen, vooral in de mond, mondhoeken, keelholte, vagina of anus; het betreft meestal een schimmel-infectie (Candida). U merkt dit aan een wit beslag op de slijmvliezen. Neem contact op met uw arts.
 • Donkere verkleuring in de mond zoals in tandvlees, tong en tanden. Ook de huid of nagels kunnen donker verkleuren. Dit gaat meestal vanzelf weer over als u met minocycline stopt.
 • Gevoeligheid van de huid voor UV-licht (zon, zonnebank, UV-lamp). Blootstelling aan zonlicht, zelfs voor korte perioden, kan huiduitslag, jeuk, roodheid en andere verkleuring van de huid of ernstige verbranding door de zon geven. Begint u net met dit geneesmiddel? Blijf dan uit direct zonlicht, met name tussen 10.00 en 15.00 uur, draag beschermende kleding, waaronder hoed en zonnebril, smeer een zonnebrandmiddel op met een sunblock van minimaal factor 15, gebruik lippenbalsem met minstens factor 15, ga niet onder de zonnebank. Als u een ernstige reactie op de zon krijgt, staak dan meteen het gebruik en neem contact op met uw arts. U moet dan zo snel mogelijk overstappen op een ander middel.
 • Overgevoeligheid. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten, jeuk en soms benauwdheid. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen) kan de allergie ernstige vormen aannemen. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor minocycline. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel of soortgelijke middelen niet opnieuw krijgt.
 • Irritatie van de slokdarm. Mensen met slokdarmontsteking door opkomend maagzuur, zijn hier extra gevoelig voor. U voorkomt deze bijwerking door dit middel rechtop (zittend of staand) in te nemen met een heel glas water. Het kan dan niet in de slokdarm achterblijven.
 • Heeft u een slokdarmstenose, een vernauwing van de slokdarm? U heeft meer kans op irritatie van en schade aan de slokdarm. Overleg hierover met uw arts. Misschien kunt u overstappen op een ander medicijn.
 • Leveraandoeningen. U kunt dit merken aan een gevoelige, opgezwollen buik of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid. Waarschuw dan uw arts.
 • Ontsteking van de alvleesklier. Waarschuw direct een arts bij plotselinge hevige pijn in de bovenbuik.

Zeer zelden, bij langdurig gebruik

 • Normaal gesproken krijgt u dit middel als kuur voor zeven tot tien dagen. Bij uitzondering kan de arts het voor een langere periode voorschrijven. Bij langdurig gebruik kan een gebrek aan vitamine B optreden. Dit is te merken aan vermoeidheid en tintelende voeten (neem in dat geval contact op met uw arts).

Krijgt u andere verschijnselen die u in verband brengt met dit middel, raadpleeg dan altijd uw apotheker.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Slik de tabletten in hun geheel door, met een flinke hoeveelheid water, ten minste een heel glas, in staande of zittende houding. Dan blijft het middel niet in de slokdarm hangen en voorkomt u irritatie van de slokdarm.

Wanneer?
Neem dit middel in bij of net na het eten. U heeft dan minder kans op maagklachten.

Hoe lang?
Minocycline gebruikt u altijd als een kuur. Uw arts bepaalt de duur van de kuur aan de hand van het type infectie. Vaak begint u de eerste kuurdag met een dubbele dosis, zodat er snel een hoge concentratie minocycline in het bloed aanwezig is.

Houd er rekening mee dat u de kuur niet mag onderbreken en geheel moet afmaken. Ook al zijn de infectieverschijnselen al vóór afloop van de kuur verdwenen; dit betekent nog niet dat alle bacteriën verdwenen zijn.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

De vergeten dosis moet u alsnog zo snel mogelijk innemen. Tenzij het echter minder dan 6 uur is voordat u de volgende dosis moet innemen. Sla dan de vergeten dosis over en hervat uw normale schema. De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maakt u wel de volledige kuur af, anders bestaat de kans dat klachten terugkeren.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik minocycline gebruiken met andere medicijnen?

Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in de bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Enkele middelen tegen huidklachten, namelijk isotretinoïne en acitretine, en het medicijn tegen leukemie tretinoïne. Door de combinatie met minocycline kunnen ernstige bijwerkingen ontstaan. Neem contact op met uw arts.
 • Maagzuurbindende middelen. Dit zijn Antagel, Rennies, Regla PH en vele andere zonder recept verkrijgbare middelen. Bij gelijktijdig innemen vermindert de opname van minocycline in het bloed. Gescheiden innemen verkleint het risico hierop. Misschien kunt u tijdelijk stoppen met het maagzuurbindend middel. U kunt ook minocycline ten minste 2 uur vóór het maagzuurbindende middel innemen of 4 uur na het maagzuurbindende middel. Vraag bij aanschaf van maagmiddelen zonder recept altijd uw apotheek of deze de werking van minocycline kunnen beïnvloeden.
 • Didanosine drank. Deze drank bevat ook een maagzuurneutraliserend middel. Neem minocycline ten minste 2 uur vóór de drank in of 4 uur na de drank. Dit advies geldt niet voor de didanosine capsule.
 • Calciumproducten verminderen de opname van minocycline in het lichaam. Neem minocycline ten minste twee uur vóór of vier uur na het middel met calcium in.
 • IJzerproducten (ferrichloride, ferrochloride, ferrofumaraat, ferrogluconaat, ferrosulfaat) mag u niet op hetzelfde tijdstip innemen als minocycline. Deze middelen belemmeren namelijk de opname van minocycline in het lichaam. Neem minocycline ten minste 2 uur vóór of 4 uur na het ijzerproduct in. Vaak is het mogelijk tijdens de antibioticumkuur een paar dagen geen ijzer te slikken.
  Een ijzerbevattend middel met gereguleerde afgifte mag u helemaal niet samen met minocycline gebruiken. De gereguleerde afgifte is te herkennen aan 'MGA' of 'retard'. Overleg met uw arts of een ijzerpreparaat ZONDER gereguleerde afgifte voor u mogelijk is.
 • Medicijnen die magnesium of zink bevatten belemmeren de opname van minocycline. Neem minocycline minimaal 2 uur voor of 4 uur na het andere middel.
 • Bismut, gebruikt bij ontstekingen en zweren van maag en darmen. Bismut vermindert de werking van minocycline. Neem minocycline minstens 2 uur voor of 4 uur na bismut.
 • Sommige antibiotica, namelijk van de groep penicillines (zoals amoxicilline, feneticilline en fenoxymethylpenicilline) en cefalosporines (zoals cefalexine, cefuroxim, ceftibuten, cefaclor en loracarbef). Deze middelen en minocycline kunnen elkaar tegenwerken. Onder sommige omstandigheden mogen ze wel samen worden gebruikt. Dan moeten deze antibiotica enkele uren vóór minocycline worden ingenomen. Overleg met uw arts of apotheker als u deze combinatie voorgeschreven heeft gekregen.
 • De bloedverdunners acenocoumarol en fenprocoumon. Als u een antibioticum moet gebruiken, is dit een teken dat de instelling op de bloedverdunner ontregeld kan zijn. Vertel de trombosedienst dat u een antibioticum gebruikt of heeft gebruikt.
 • Het orale buiktyfusvaccin wordt door dit middel onwerkzaam gemaakt. Dit is geen probleem wanneer er drie dagen tussen toediening van de verschillende middelen zit. Zit er minder dan drie dagen tussen beide middelen, neem dan contact op met uw arts. Het is mogelijk het vaccin via een injectie te krijgen. De wisselwerking treedt dan niet op.
 • Sommige medicijnen tegen hiv. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik dit medicijn NIET vanaf week 16 van de zwangerschap. Dit medicijn is dan schadelijk voor de groei van de botten en de ontwikkeling van de tanden van de baby.

Overleg met uw arts aan het begin van de zwangerschap (tot en met week 15) en als u zwanger wilt worden. Ook dan kunt u dit medicijn beter NIET gebruiken. Er zijn andere antibiotica die tijdens de hele zwangerschap veilig zijn. Mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn

Borstvoeding
Kortdurend gebruik (3 weken of korter)
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u het kortdurend gebruikt. Het medicijn komt in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht, maar is niet schadelijk voor het kind.

Langdurig gebruik (langer dan 3 weken)
Als u het langer dan 3 weken moet gebruiken, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of langdurig gebruik schadelijk is voor het kind. Misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Nee, u moet de kuur afmaken. Als u de kuur niet afmaakt, is de bacterie waarschijnlijk nog niet verdwenen en kunt u opnieuw klachten krijgen.

Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen met de kuur. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.

Onder welke namen is minocycline verkrijgbaar?

De werkzame stof minocycline zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Minocycline is sinds 1972 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar als het merkloze Minocycline in tabletten.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 07-04-2016

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

16 november 2016

Medicijn voorgeschreven gekregen voor mijn acne. Ik had het medicijn om 6 uur in de avond ingenomen tijdens mijn avondeten en binnen 4 uur kreeg ik heel er...

29 november 2014

Ik kreeg 2x een kuur van 15 dagen (30 dagen = 60 tabletten, 2x per dag). Op de 26e dag kreeg ik echter ernstig last van jeuk door een allergische reactie e...

14 oktober 2014

Ik heb een hekel aan medicijnen, ben er vaak bang voor. Bij dit medicijn heb ik mij er overheen weten te zetten. Toch ELKE dag met tegen zin genomen! Na 45...

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.