Singulair

Werkzame stof: montelukast

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof montelukast.

naar medicijnen

montelukast

Belangrijk om te weten over montelukast

 • Montelukast remt ontstekingen in longen en in de neus.
 • Bij astma. Ook bij neusklachten door hooikoorts bij mensen met astma.
 • U merkt binnen een paar dagen dat uw klachten verminderen.
 • Neem montelukast in voor u gaat slapen. In de meeste gevallen werkt dat het beste.
 • Kauwtabletten: neem in op een lege maag, dat is 1 uur voor of 2 uur na de maaltijd.
 • Korrels en gewone tabletten: neem in zonder kauwen. Korrels mag u mengen met wat koude of lauwe voeding, zoals appelmoes.
 • U heeft meer kans op infecties van neus en keel. Raadpleeg uw arts als u last heeft van rode  slijmvliezen en een pijnlijke neus en keel.
 • Maagdarmklachten gaan meestal binnen een paar dagen over, als uw lichaam gewend is aan het middel. 

Wat doet montelukast en waarbij gebruik ik het?

Montelukast behoort tot de groep geneesmiddelen die leukotrieenantagonisten wordt genoemd.

Artsen schrijven het voor bij astma.

Astma

Verschijnselen
Bij astma verkrampen de spieren van de luchtwegen, waardoor u kortademig wordt, moet hoesten en het benauwd krijgt. Deze benauwdheidsaanvallen ontstaan door prikkels, zoals koude lucht, rook, inspanning, emoties en stoffen waar u allergisch voor bent. Er zijn periodes waarin u gevoeliger bent voor deze prikkels.

Werking
Wanneer u in aanraking komt met prikkels die benauwdheid veroorzaken, komen in de longen leukotriënen vrij. Leukotriënen veroorzaken ontstekingen en vernauwing van de luchtwegen. Montelukast blokkeert de effecten van leukotriënen. Hierdoor worden ontstekingsreacties geremd en benauwdheid verminderd en voorkomen.

Behandeling
Bij de behandeling van astma worden meestal eerst luchtwegverwijders en luchtwegbeschermers gebruikt. De arts kan montelukast voorschrijven als de behandeling met luchtwegbeschermers en kortwerkende luchtwegverwijders onvoldoende helpt.

De werking begint ongeveer twee uur na inname. U merkt meestal binnen een paar dagen dat het aantal benauwdheidsaanvallen minder wordt. U kunt dit middel dus niet gebruiken om een aanval van benauwdheid direct op te heffen.

Soms wordt montelukast ook voorgeschreven om benauwdheidsaanvallen tijdens inspanning te voorkomen.

Lees meer over astma

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms

 

 • Infecties van de neus en keel met bacteriën, schimmels of virussen. U merkt dit aan een vuurrode kleur van de slijmvliezen, verstopte neus, pijnlijke neus of keel. Neem contact op met uw arts als u een dergelijke infectie vermoedt.

 

 

 

 

Zelden

 • Maagdarmstoornissen, zoals buikpijn, misselijkheid,braken en diarree. Deze bijwerkingen gaan meestal na een paar dagen vanzelf over als u aan het middel gewend bent.
 • Hoofdpijn en dorst. Als u hier veel last van heeft, overleg dan met uw arts.

Zeer zelden

 • Griepachtige verschijnselen, zoals een verstopte neus, hoesten, bijholteontsteking, vermoeidheid, koorts en malaise. Raadpleeg uw arts bij plotseling optredende koorts en spierpijn.
 • Duizeligheid, sufheid en slapeloosheid, rusteloosheid en abnormaal dromen (waaronder nachtmerries).
 • Als u plotseling last krijgt van gezwollen oogleden, lippen of gezicht, benauwdheid, rode huid, galbulten en/of jeuk, bent u misschien overgevoelig voor dit middel. Stop dan met het gebruik en raadpleeg uw arts. Blijkt u inderdaad overgevoelig te zijn, geef dit dan altijd door aan de apotheek. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit (of een verwant) middel niet opnieuw krijgt.
 • Stemmingsveranderingen. Dit kan zich ook uiten in zelfverwonding of gedachten aan zelfmoord. Neem contact op met uw arts u hier last van heeft.
 • Droge mond. Hierdoor kunnen zich eerder gaatjes in uw gebit ontwikkelen. Poets en flos daarom  extra goed als u merkt dat u last heeft van een droge mond. Laat eventueel de tandarts vaker uw gebit controleren als u dit middel gedurende verschillende weken gebruikt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

Gewone (filmomhulde) tabletten 
Zonder kauwen innemen met een glas water.

Kauwtabletten
Deze tabletten mag u wel kauwen bij het innemen. U kunt uw mond naspoelen met water.

Granulaat (korrels)
Open het zakje met de korrels pas vlak voor het innemen. Innemen zonder kauwen, eventueel met wat zacht voedsel (bijvoorbeeld appelmoes), dat koud of op kamertemperatuur is.

Los de korrels niet op in water of andere vloeistof. Na het innemen mag u wel gewoon iets drinken.

Wanneer?
U kunt dit middel het beste voor het slapengaan innemen. Neem de kauwtabletten in ieder geval niet bij het eten in: minimaal 1 uur vóór of 2 uur na een maaltijd innemen.

Hoe lang?
Gebruik dit middel zolang u last heeft van benauwdheid en zolang de arts het voorschrijft.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Het is belangrijk dit middel consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn:
Gebruikt u dit middel één keer per dag? En duurt het nog meer dan acht uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem hem dan alsnog. Duurt het nog minder dan acht uur? Sla de vergeten dosis dan over.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
De eerste dagen dat u montelukast gebruikt, kunt u duizelig en suf zijn. Dit komt doordat uw lichaam moet wennen aan het middel. Na enkele dagen is dat meestal weer over en is autorijden geen probleem.

alcohol drinken en alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik montelukast gebruiken met andere medicijnen?

Van dit middel zijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of dit binnenkort wil worden. U kunt dan mogelijk (tijdelijk) overstappen op een ander middel.

Borstvoeding
Gebruik dit middel NIET als u borstvoeding geeft of stop de borstvoeding. Het is niet bekend of montelukast in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Raadpleeg uw arts of apotheker als u borstvoeding wilt geven. Mogelijk kunt u dan (tijdelijk) overstappen op een ander middel.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Ja, u kunt in één keer stoppen met dit middel, zonder na-effecten. De klachten kunnen wel terugkomen als u stopt, raadpleeg daarom altijd uw arts als u wilt stoppen.

Onder welke namen is montelukast verkrijgbaar?

De werkzame stof montelukast zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Montelukast is sinds 1997 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Singulair en als het merkloze Monotelukast in tabletten, kauwtabletten en sachets met granulaat (korrels).

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 17-06-2015

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

7 juni 2015

Eerder Montelukast gehad met succes, nu van Mylan. Vocht vasthouden, buikpijn, veel buijpijn alsof er een steen in ligt en hoofdpijn. Ik heb het op aanrad...

29 mei 2015

Het werkt geweldig ik kan weer leven zonder al die vervele allergische reacties.

12 mei 2015

Het middel werkt op zich heel goed mijn astma klachten werden minder en veel beheerstbaarder. Alleen de bijwerkingen zijn zeer vervelend, hoofdpijn iets w...

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.