Yomesan

Werkzame stof: niclosamide

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof niclosamide.

naar medicijnen

niclosamide

Wat doet niclosamide en waarbij gebruik ik het?

Niclosamide doodt wormen doordat het de stofwisseling van de worm verstoort.

Artsen schrijven het voor bij worminfecties door lintwormen.

Worminfectie door lintworm

De kop van de lintworm zet zich vast aan de wand van de dunne darm. Een lintworm is een platte worm die uit segmenten van ongeveer een half bij twee centimeter bestaat. De worm kan uitgroeien tot enkele meters lengte. Aan het eind laat de worm vaak segmenten los. Deze kunt u in de ontlasting terugvinden.

Oorzaak
Besmetting vindt plaats door het eten van geïnfecteerd en onvoldoende verhit vlees. In Nederland is de controle van vlees meestal zodanig, dat lintworminfecties nog maar zelden voorkomen. In het buitenland is de controle vaak minder en kunt u eitjes van een lintworm binnen krijgen via rauw vlees.

Verschijnselen
Meestal geeft een lintworm geen klachten. De worm kan jaren in de darm aanwezig blijven en kan twee tot tien meter lang worden. Soms krijgt u last van buikpijn, diarree en gewichtsverlies.

In de ontlasting ziet u rechthoekige witte of lichtgele stukjes van één tot drie centimeter lang. Dit zijn één of meer segmenten die de worm loslaat.

Behandeling
Neem contact op met uw arts als u denkt dat u een lintworm heeft. Uw arts kan niclosamide voorschrijven als eenmalige dosis of als meerdaagse kuur, afhankelijk van de soort lintworm.

Voorafgaand aan de inname van het middel wordt vaak aangeraden zure vruchtensappen te drinken, zodat de worm beter bereikbaar is voor het geneesmiddel.

Afhankelijk van de soort lintworm zal uw arts aanraden enkele uren na inname van de laatste dosis een sterk laxeermiddel te gebruiken. Bijvoorbeeld magnesiumsulfaat of natriumsulfaat. Door flink te laxeren, zullen eventuele eieren van de lintworm het lichaam snel verlaten voordat ze kunnen uitgroeien.

Lees meer over worminfectie door lintworm

Worminfecties, algemeen

In Nederland zijn aarsmaden, spoelwormen, zweepwormen en lintwormen inheems, ze kunnen in Nederland overleven. Als u naar verre landen reist, kunt u te maken krijgen met infecties door andere soorten wormen. Wormen of wormeieren kunnen zich daar in het voedsel of in het water bevinden. Via het voedsel of via de huid kunt u ze binnen krijgen.

De verschijnselen hierbij zijn wisselend en soms moeilijk op te merken. Raadpleeg altijd uw arts als u iets bijzonders opmerkt, ook al is uw reis al enige tijd geleden.

Lees meer over worminfecties, algemeen

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden

  • Buikpijn, maagpijn, misselijkheid, braken en diarree. Dit kan echter ook komen door de worminfectie zelf.

Zeer zelden

  • Duizeligheid, veel zweten en vermoeidheid.
  • Huiduitslag of overgevoeligheidsreacties, zoals galbulten of jeuk. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts. In beide gevallen mag u dit middel in de toekomst niet meer gebruiken Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor niclosamide. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?
Kauw de tabletten goed fijn en slik ze daarna met een klein glas water door. U kunt de tabletten ook in een glas water uiteen laten vallen en dan innemen. Voor kinderen de tabletten fijnmaken tot poeder en met weinig drinken toedienen.

Wanneer?
U kunt dit middel het beste 's morgens na het ontbijt innemen.

Hoe lang?
Niclosamide kan als een eenmalige dosis of als een meerdaagse kuur worden voorgeschreven. Een kuur duurt meestal zeven dagen.

Houd er rekening mee dat u de kuur niet mag onderbreken en geheel moet afmaken. Ook al zijn de infectieverschijnselen al vóór afloop van de kuur verdwenen; dit betekent nog niet dat alle ziekteverwekkers zijn verdwenen.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Meerdaagse kuur?
De vergeten dosis moet u alsnog zo snel mogelijk gebruiken. Tenzij het minder dan acht uur duurt voor u de volgende dosis moet innemen. Sla dan de vergeten dosis over en hervat uw normale schema. Neem per dag niet meer tabletten in dan voorgeschreven.

De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maakt u wel de volledige kuur af!

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

alcohol drinken?
U kunt bij dit medicijn beter geen alcohol drinken. De hoeveelheid niclosamide in uw bloed kan toenemen. U kunt dan meer last krijgen van bijwerkingen.

alles eten?
U mag alles eten.

Mag ik niclosamide gebruiken met andere medicijnen?

Van dit middel zijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Als u zwanger bent, overleg dan eerst met uw arts voordat u niclosamide gaat gebruiken. Vooral tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap kan niclosamide schadelijk zijn voor de ongeboren baby.

Gebruik dit middel alleen als uw arts heeft beoordeeld dat uitstel van de behandeling ernstiger is dan de mogelijke effecten van de behandeling.

Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden.

Borstvoeding
U kunt veilig borstvoeding geven, als u dit middel in de normale dosering gebruikt. Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Nee, u moet de kuur afmaken. Als u de kuur niet afmaakt, is de worm waarschijnlijk nog niet verdwenen en kunt u opnieuw geïnfecteerd raken.

Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen met de kuur. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.

Onder welke namen is niclosamide verkrijgbaar?

De werkzame stof niclosamide zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Niclosamide is sinds 1960 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Yomesan in kauwtabletten.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 07-07-2015

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.