Nicorette

Werkzame stof: nicotine

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof nicotine.

naar medicijnen

nicotine

Wat doet nicotine en waarbij gebruik ik het?

Nicotine als medicijn is een ontwenningsmiddel.

Het is te gebruiken als hulpmiddel bij stoppen met roken.

Rookverslaving

Stoppen met roken is voor veel mensen moeilijk. Na stoppen kunt u last krijgen van psychische en lichamelijke klachten, waardoor u opnieuw naar roken verlangt.

Deze klachten ontstaan onder andere doordat uw lichaam gewend is geraakt aan nicotine en deze stof nu mist. Heeft u hier veel last van en belemmert dat u om van het roken af te komen, dan kunt u tijdelijk nicotine gebruiken.

Effect
Nicotine in kauwgom, zuigtablet, tablet voor onder de tong, mondspray, inhalatievloeistof of pleister kan de klachten verminderen die ontstaan doordat uw lichaam aan nicotine gewend is geraakt. Het effect laat enkele minuten op zich wachten.

Een medicijn met nicotine werkt alleen als u echt zelf stoppen wilt. Het is een hulpmiddel dat de kans dat u van het roken afblijft een beetje verhoogt. Advies en ondersteuning bij het stoppen met roken vergroten de kans op succes. Vraag advies bij uw apotheek, bij uw huisarts of via Roken info.

Lees meer over rookverslaving

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven. Dit zijn meestal algemene verschijnselen, die moeilijk zijn te onderscheiden van onthoudingsverschijnselen van roken, of die ook optreden bij te veel roken of als u net begint met roken.

Door het stoppen met roken kunnen onthoudingsverschijnselen ontstaan. Als het goed is, onderdrukt nicotine deze verschijnselen. In het begin kunnen de onthoudingsverschijnselen echter niet volledig onderdrukt zijn. U kunt dan last krijgen van angstgevoelens, snel geïrriteerdheid of van slag zijn, slapeloosheid, abnormale dromen, minder concentratievermogen, sufheid, toegenomen eetlust, gewichtstoename.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms

 • Bij gebruik van de pleisters: jeuk en zweten.
 • Bij gebruik van de inhalatievloeistof: hoesten en irritatie van de mond en keel.

Zelden

 • Duizeligheid en hoofdpijn. Dit gaat meestal binnen een paar dagen weer over.
 • Maagdarmklachten, zoals de hik, misselijkheid, winderigheid, braken, brandend maagzuur en zeer zelden droge mond. Deze klachten verdwijnen meestal na een aantal dagen. 
 • Bij gebruik van (zuig)tabletten en kauwgom: irritatie van mond en keel, meer speeksel, pijn in de kaakspieren. Kauw in dat geval langzamer. Deze klachten verdwijnen meestal na een aantal dagen. 
 • Bij gebruik van tabletten voor onder de tong: irritatie van mond en keel, neusverkoudheid en hoesten. Deze klachten gaan meestal binnen een paar dagen weer over.
 • Bij gebruik van de inhalatievloeistof: verstopte neus.

Zeer zelden

 • Hartkloppingen. Heeft u hier veel last van, neem dan contact op met uw arts.
 • Meer kans op hartritmestoornissen. U kunt last krijgen van plotselinge duizelingen of kortdurend buiten bewustzijn raken. 
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit kan zich uiten in huiduitslag met galbulten en jeuk. Raadpleeg dan uw arts. Zeer zelden kan een ernstige uitslag ontstaan met benauwdheid, een opgezwollen gezicht of flauwvallen. Ga dan onmiddellijk naar een arts. U mag dit medicijn dan niet meer gebruiken Geef daarom door aan de apotheker dat u overgevoelig bent voor nicotine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van een van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Let op
Als u behalve dit medicijn ook doorgaat met roken, neemt de kans op bijwerkingen in belangrijke mate toe en kunnen ernstige hartproblemen ontstaan. Niet-rokers en kinderen zijn extra gevoelig voor de bijwerkingen van nicotine. Zij mogen dit medicijn NIET gebruiken.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering in de bijsluiter of op het etiket van de apotheek. De dosering is afhankelijk van het aantal sigaretten dat u gewend was te roken.

Hoe?

 • Tablet voor onder de tong: plaats de tablet onder de tong en laat hem daar in ongeveer een half uur oplossen.
 • Zuigtablet: laat de zuigtablet langzaam in de mond smelten. Verplaats ondertussen de tablet af en toe van de ene kant van de mond naar de andere. Laat de tablet in ongeveer 20-30 minuten volledig oplossen. U mag de zuigtablet niet doorslikken en u mag er niet op kauwen. Eet of drink ook niets zo lang u de zuigtablet in uw mond heeft.
 • Pleister: plak elke dag een nieuwe pleister op een droge onbehaarde huid van romp, bovenarm of heup, elke dag op een andere plaats. Knip de pleister niet kapot, anders werkt het afgifte systeem niet meer. Sommige pleisters moet u voor de nacht verwijderen. Kijk daarvoor in de bijsluiter.
 • Kauwgom: kauw tot de smaak sterk wordt of u de specifieke smaak van nicotine proeft en bewaar de kauwgom daarna in de ruimte tussen het tandvlees en de wang. Als de smaak verdwenen is weer op de kauwgom kauwen. Dit herhalen tot de specifieke smaak niet meer verschijnt.
 • Mondspray: eerst moet u de spray ontgrendelen. In de bijsluiter staan plaatjes hoe dit moet. Voor het eerste gebruik, of als u de spray langer dan 2 dagen niet heeft gebruikt: spray een paar keer in de lucht tot u een fijne mist ziet. Dan is de spray klaar voor gebruik. Zet de spray aan uw mond, vermijd contact met de lippen. Druk krachtig op de knop om 1 keer te sprayen. Inhaleer niet gelijktijdig, zodat het niet in uw keel komt. Probeer een paar seconden na het sprayen niet te slikken. Vergrendel de spray na gebruik weer (zie de plaatjes in de bijsluiter).
 • Inhalator: Verwijder de dop van het mondstuk. Doe een patroon in het mondstuk, zo dat de merktekentjes in één lijn met elkaar liggen (zie ook de afbeelding in de bijsluiter). Zuig aan het mondstuk om te inhaleren.
  Elk patroon moet u ongeveer 20 minuten per sessie gebruiken, met twee keer zoveel inhalaties als bij een sigaret. U kunt een patroon voor 4 sessies gebruiken. Geopende patronen dienen diezelfde dag gebruikt te worden.

Hoe lang?

 • Kauwgom, zuigtabletten en tablet voor onder de tong: ga twee tot drie maanden door met de kauwgom of tabletten. Daarna geleidelijk het aantal per dag verminderen. Liever niet langer dan zes maanden achter elkaar gebruiken.
 • Pleister: na enkele weken niet roken de sterkte van de pleisters afbouwen gedurende een aantal weken, afhankelijk van de sterkte die u gebruikt. Zie hiervoor de bijsluiter in de verpakking. Liever niet langer gebruiken dan zes maanden.
 • Mondspray: ga 6 weken door met de mondspray. Bouw daarna gedurende 6 weken geleidelijk af.
 • Inhalator: ga 3 maanden door met inhaleren. Bouw daarna gedurende 3 maanden geleidelijk af.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

U zult niet zo snel een dosis vergeten, omdat u dan de behoefte aan nicotine merkt. Vergeet u ongemerkt wel een dosis, dan kunt u waarschijnlijk sneller afbouwen.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden en alcohol drinken?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
Tabletten en kauwgom: de nicotine wordt minder goed in het bloed opgenomen als u gelijktijdig koffie, vruchtensap of zure frisdranken, zoals cola, drinkt. Drink deze dranken daarom niet vanaf een kwartier voor en tijdens het gebruik van de (zuig)tablet of de kauwgom.

Mag ik nicotine gebruiken met andere medicijnen?

Van nicotine zelf zijn geen wisselwerkingen bekend. Maar als u stopt met roken, kan dit wel invloed hebben op de medicijnen die u slikt. Roken versnelt de afbraak van diverse medicijnen.

Als u stopt met roken, kan de hoeveelheid van die medicijnen in het bloed toenemen. Hierdoor kunnen ze sterker werken of bijwerkingen geven. Als u deze medicijnen gebruikt, overleg dan met uw arts voordat u gaat stoppen met roken.

 • Theofylline, een luchtwegverwijder. Uw arts zal de hoeveelheid theofylline in uw bloed laten controleren.
 • Insuline, gebruikt bij suikerziekte. Als u stopt met roken, heeft u minder insuline nodig. Controleer daarom extra uw glucosespiegel als u gestopt bent.
 • Flecaïnide, een medicijn tegen hartritmestoornissen. Na stoppen met roken kan een dosisverlaging nodig zijn.
 • Hart-vaatmedicijnen van het bètablokker-type, zoals atenolol, bisoprolol, metoprolol en propranolol. Na stoppen met roken kan een dosisverlaging nodig zijn.
 • De antipsychotica clozapine, haloperidol en olanzapine. Na stoppen met roken kan een dosisverlaging nodig zijn.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik dit medicijn alleen in overleg met uw arts. Nicotine is schadelijk voor de baby.

Als u zwanger bent, overleg dan eerst met uw arts voordat u nicotineproducten gaat gebruiken. Er kunnen bij de baby door dit medicijn, maar ook door roken, bijwerkingen ontstaan. Het is daarom beter te stoppen met roken zonder hulp van een ontwenningsmedicijn.

Borstvoeding
Nicotine komt in de moedermelk en kan zo bijwerkingen bij de baby veroorzaken. Als u borstvoeding geeft, is het daarom beter te stoppen met roken zonder hulp van een ontwenningsmedicijn. Gebruik dit medicijn alleen in overleg met uw arts. In dat geval moet u kauwgom of tabletten direct na de borstvoeding nemen en uiterlijk twee uur voor u borstvoeding geeft. Er komt dan minder nicotine in de moedermelk.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Als u in een keer stopt, krijgt u dezelfde ontwenningsverschijnselen als bij het stoppen met roken. Bouw daarom geleidelijk af.

Onder welke namen is nicotine verkrijgbaar?

De werkzame stof nicotine zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Nicotine is sinds 1978 internationaal op de markt als medicijn tegen rookverslaving. Het is zonder recept verkrijgbaar in pleisters, kauwgom, zuigtabletten, tabletten om onder de tong te leggen, mondspray en inhalator onder de merknamen  Nicorette, Nicotinell, Niqero en NiQuitin en als het merkloze Nicotine.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 05-02-2015

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

6 oktober 2014

Leukoplast tape tegen pleisters die loslaten.

1 augustus 2014

Bij gebruik van bovengenoemde nicotinepleister ontstaat er irritatie op de huid waar de pleister is geplakt. Zowel op de plek als langs de randen van de pl...

23 juli 2014

In de zomer gestopt. Pleisters laten na een half uur los em je verliest ze heel snel. Erg dure hobby zo zeg maar.

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.