Furadantine

Werkzame stof: nitrofurantoïne

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof nitrofurantoïne.

naar medicijnen

nitrofurantoïne

Belangrijk om te weten over nitrofurantoïne

 • Nitrofurantoïne is een antibioticum. Het doodt bacteriën. Werkt binnen 1 tot 2 dagen.
 • Bij infecties van de blaas (blaasontsteking) of om een blaasontsteking te voorkomen.
 • Innemen met wat voedsel, melk of yoghurt. U wordt dan minder snel misselijk.
 • Capsules heel doorslikken. Drank goed omschudden voor u de hoeveelheid afmeet.
 • Bij blaasontsteking: gewone capsules en drank neemt u 4 keer per dag, verdeeld over de dag. Capsules met gereguleerde afgifte (MGA) neemt u 2 keer per dag.
 • Een kuur duurt meestal 5 tot 7 dagen. Maak de hele kuur af. Ook als de infectie over lijkt, want misschien zijn er nog bacteriën over.
 • U kunt last krijgen van tijdelijke haaruitval. Na stoppen komt de haargroei weer terug. Ook kunt u last krijgen van hoofdpijn, duizeligheid en maagdarmklachten. Dit is normaal en gaat vanzelf over.
 • Uw urine kan tijdens de kuur een donkerder kleur krijgen. Dit is onschuldig.
 • Zeldzame maar belangrijke bijwerkingen: overgevoeligheid, zenuwproblemen en beschadiging van longen of lever. Merkt u iets ongewoons? Raadpleeg uw arts.

Wat doet nitrofurantoïne en waarbij gebruik ik het?

Nitrofurantoïne is een antibioticum. Het werkt tegen infecties met bacteriën.

Artsen schrijven het voor bij blaasontstekingen.

Blaasontsteking

Verschijnselen
Bij een urineweginfectie, zoals een blaasontsteking, heeft u klachten als aandrang, vaak en pijnlijk plassen. De urine kan troebel zijn of er kan bloed in zitten. Ook kunt u pijn hebben in de onderbuik.

Werking
Nitrofurantoïne doodt bacteriën. Het dringt door in de bacterie en belemmert de bacterie in de energiehuishouding en in de aanmaak van eiwitten. De bacterie kan hierdoor niet groeien en sterft.

Na inname komt het middel vrij snel via de nieren in de urine terecht. Door de goede opname in de urine wordt het vooral gebruikt bij blaasontstekingen en andere infecties van de urinewegen.

Dit middel wordt ook wel uit voorzorg toegepast bij mensen met chronische urineweginfecties om te voorkomen dat de infectie steeds weer terugkeert.

Effect
De bacteriedodende werking begint enkele uren na inname. Een dosis van de capsule met vertraagde afgifte werkt 12 uur. Een dosis van de gewone capsule en de drank werkt 6 uur. Na een halve dag tot twee dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.

Lees meer over blaasontsteking

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Tijdelijke haaruitval. Na stoppen komt de haargroei weer terug.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor dit middel. Deze allergie kan ontstaan binnen enkele weken gebruik, maar ook pas na enkele maanden. Let u op de volgende verschijnselen:
  • huidreacties, zoals huiduitslag of jeuk. Raadpleeg dan uw arts. Na stoppen verdwijnen deze verschijnselen weer. In zeer zeldzame gevallen kan een ernstige huidaandoening ontstaan met blaarvorming. De blaren ontstaan met name op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen. Ook kan een ernstige overgevoeligheidsreactie optreden met koorts en huiduitslag. Neem in alle gevallen direct contact op met uw arts.
  • longproblemen. Heeft u last van hoesten, bemoeilijkte ademhaling, pijn op de borst, koorts en koude rillingen? Stop dan het gebruik en waarschuw meteen een arts. Na stoppen gaan de longproblemen meestal weer weg;
  • zenuwproblemen. Heeft u last van een tintelend of doof gevoel in de ledematen? Stop dan het gebruik en waarschuw meteen een arts. Meestal gaan deze verschijnselen weer weg, een enkele keer zijn ze blijvend;
  • leverproblemen. Merkt u een gele verkleuring van de huid of van het oogwit? Mogelijk heeft u dan een allergische leverontsteking. Raadpleeg dan uw arts. Na het stoppen met het middel gaat deze leverontsteking meestal weer over.
  • ‘angio-oedeem’. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Als het ontstaat, moet u onmiddellijk een arts opzoeken of naar de Eerste-Hulpdienst gaan.
 • Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor nitrofurantoïne. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Ernstige bloedafwijking. Bent u van negroïde of aziatische afkomst of komt u uit het Middellandse-Zeegebied? Dan kán het zijn dat u een aangeboren enzymgebrek heeft (G6PD-deficiëntie). Maar dit hoeft niet. Bij een G6PD-deficiëntie kunt u door nitrofurantoïne een ernstige bloedafwijking krijgen. Heeft u last van vermoeidheid, duizeligheid, bleekheid, gele huid, buikpijn, rugpijn of kortademigheid? Staak dan het gebruik en neem contact op met uw arts. Meld het enzymgebrek ook altijd in uw apotheek!
 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, gebrek aan eetlust, buikpijn of diarree. Als u dit middel met voedsel, melk of yoghurt inneemt, kunt u deze klachten voorkomen.
 • Mensen van wie de nieren minder goed werken, hebben meer kans op zenuwproblemen, waarbij u last kunt krijgen van een tintelend of doof gevoel in de ledematen. Overleg daarom met uw arts voor u dit middel gaat gebruiken.
 • Mensen van wie de lever minder goed werkt, hebben meer kans op bijwerkingen op de lever. Overleg daarom met uw arts voor u dit middel gaat gebruiken.
 • Hoofdpijn en duizeligheid.
 • Depressie of verwarring.
 • De urine kan donkergeel tot bruin verkleuren. Dit is onschuldig en verdwijnt vanzelf na afloop van de kuur.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

 

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

 • Capsules:  innemen met wat voedsel, melk of yoghurt. Dan verdraagt u het beter.
 • Drank: schud de fles om voor gebruik en meet de juiste hoeveelheid af met de meegeleverde maatbeker, maatlepel of doseerspuit. Innemen met wat voedsel, melk of yoghurt, dan verdraagt u het beter.

Wanneer?

Behandeling van een blaasontsteking

 • Gewone capsules: verdeel de doses regelmatig over de dag en slik de capsules in hun geheel door, zonder te kauwen.
 • Capsules met gereguleerde afgifte (Furabid): tweemaal per dag (elke twaalf uur) in te nemen: 's ochtends en 's avonds.
 • Drank: verdeel de doses regelmatig over de dag.

Voorkomen van een blaasontsteking
Meestal krijgt u dan één dosis per dag voorgeschreven. U kunt deze dan het beste 's avonds voor het slapengaan innemen. U heeft dan het meeste profijt van dit middel.

Hoe lang?
Uw arts bepaalt de duur aan de hand van het soort en de ernst van de infectie. Normaal gesproken duurt een kuur 5 tot 7 dagen.

Houd er rekening mee dat dit een kuur is die u niet mag onderbreken en geheel moet afmaken. Ook al merkt u van de infectie al vóór afloop van de kuur niets meer; dit betekent nog niet dat alle bacteriën zijn verdwenen.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

 • Gewone capsules en drank: de vergeten dosis moet u alsnog zo snel mogelijk innemen, tenzij het minder dan 2 uur duurt voor de volgende dosis. Sla dan de vergeten dosis over en hervat uw normale schema. De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maakt u wel de volledige kuur af, anders bestaat de kans dat de klachten terugkeren.
 • Capsules met gereguleerde afgifte: de vergeten dosis moet u alsnog zo snel mogelijk innemen, tenzij het minder dan 4 uur duurt voor de volgende dosis. Sla dan de vergeten dosis over en hervat uw normale schema. De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maakt u wel de volledige kuur af, anders bestaat de kans dat de klachten terugkeren.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Hiervoor zijn voor dit middel geen beperkingen.

Mag ik nitrofurantoïne gebruiken met andere medicijnen?

Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Dit middel maak het buiktyfusvaccin om in te nemen onwerkzaam. Dit is geen probleem wanneer er drie dagen tussen toediening van het vaccin en nitrofurantoine zit. Zit er minder dan drie dagen tussen beide middelen, neem dan contact op met uw arts. Het is mogelijk het vaccin via een injectie te krijgen. De wisselwerking treedt dan niet op.
 • De bloedverdunners acenocoumarol en fenprocoumon. Als u een antibioticum moet gebruiken, kan de instelling op de bloedverdunner ontregeld raken. Vertel de trombosedienst dat u dit antibioticum gebruikt of heeft gebruikt.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
U kunt dit middel tijdens de zwangerschap gewoon volgens voorschrift gebruiken. Gebruik het echter niet vlak voor de bevalling. Het mag namelijk niet in het bloed van uw pasgeboren kind aanwezig zijn. Uw baby kan dan een ernstige bloedafwijking krijgen. Bent u in de laatste maanden van uw zwangerschap? Overleg dan met uw arts of u een kuur nitrofurantoïne kunt gebruiken.

Borstvoeding
Dit middel komt ook in de moedermelk terecht, maar in een zo kleine hoeveelheid dat uw baby er geen last van heeft.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Nee, u moet de kuur afmaken. Als u de kuur afbreekt, is de bacterie waarschijnlijk nog niet volledig verdwenen en kunt u opnieuw klachten krijgen.

Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.

Onder welke namen is nitrofurantoïne verkrijgbaar?

De werkzame stof nitrofurantoïne zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Nitrofurantoïne is sinds 1953 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar  onder de merknamen Furadantine en Furabid en als het merkloze Nitrofurantoïne in capsules. Het is als drank verkrijgbaar als Nitrofurantoïne suspensie FNA.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 21-06-2016

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

13 oktober 2016

Ik heb (blaasontsteking), nu 5 capsules ingenomen, maar heb de indruk dat het nog niet echt werkt. Wel heb ik een onvoorstelbare dorst, dit is niet normaal...

7 oktober 2016

Preventief voorgeschreven door de uroloog. Na 1 capsule al gaan hoesten en maagkramp. Na de 2e koude rillingen, hoesten, maagproblemen. Meteen in overleg ...

5 oktober 2016

Ik krijg van deze medicijnen netelroos

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.