Trafloxal

Werkzame stof: ofloxacine in het oog of oor

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof ofloxacine in het oog of oor.

naar medicijnen

ofloxacine in het oog of oor

Wat doet ofloxacine in het oog of oor en waarbij gebruik ik het?

Ofloxacine is een chinolon-antibioticum. Chinolon-antibiotica werken tegen infecties met bacteriën.

Artsen schrijven het voor bij ontstoken ogen door een infectie met bacteriën en bij oorontsteking (zoals gehoorgangoorontsteking en middenoorontsteking).

Ontstoken ogen door infectie

Bacteriën kunnen een ontsteking van het oog veroorzaken. Vaak gaat het om het bindvlies van het oog. Dit is het slijmvlies op het oogwit en aan de binnenkant van de oogleden.

Verschijnselen
Meestal ziet u een dergelijke infectie aan een rood oog en wat pus dat vrijkomt. Soms heeft u ook last van ontstekingsverschijnselen, zoals jeuk en een branderig gevoel.

Behandeling
Een ontsteking van het oog door een bacterie-infectie gaat meestal binnen een week vanzelf over. U kunt de genezing versnellen door vier keer per dag het ontstoken oog schoon te maken met vers leidingwater. Wanneer u contactlenzen draagt, kunt u deze beter uitlaten zolang u klachten heeft.

Als de infectie niet snel genoeg geneest en als u veel last heeft van ontstekingsverschijnselen kan de arts ofloxacine in het oog voorschrijven. Ofloxacine doodt bacteriën en bestrijdt zo de oorzaak van de ontsteking. Ook schrijven artsen dit middel voor om na een oogoperatie een infectie met bacteriën te voorkomen.

Gebruik dit middel alleen op voorschrift van uw arts. Uw arts moet namelijk eerst onderzoeken of uw oogklachten wel door een bacterie worden veroorzaakt en of u geen andere oogaandoening heeft. Onjuist gebruik kan ernstige gevolgen hebben, bijvoorbeeld als u een virus­ of schimmelinfectie heeft of een beschadigd hoornvlies.

Effect
Na enkele dagen gebruik merkt u dat de klachten afnemen of zijn verdwenen.

Lees meer over ontstoken ogen door infectie

Gehoorgangontsteking

De gehoorgang is het deel van het oor dat toegang geeft tot het trommelvlies. Het wordt met oorsmeer beschermd tegen bacteriën, virussen, schimmels, stof en andere indringers.

Verschijnselen en oorzaak
Bij een gehoorgangontsteking is de huid van deze doorgang ontstoken. Verschijnselen kunnen zijn pijn, jeuk, schilfering, roodheid en zwelling. Soms komt er vocht uit het oor en hoort u minder goed.

De ontsteking ontstaat meestal door verstoring van de natuurlijke bescherming door oorsmeer. Door het oor schoon te maken met een wattenstaafje, beschadigt u bijvoorbeeld de beschermlaag van het oorsmeer. Het kan ook ontstaan door dragen van een gehoorapparaat en door achterblijvend vocht in het oor, bijvoorbeeld na zwemmen.

Behandeling
Meestal zal de arts de gehoorgang schoonmaken en oordruppels met aluminiumacetotartraat of zure oordruppels voorschrijven. In sommige gevallen schrijven artsen bij kinderen ook wel eens het antibioticum ofloxacine voor.

Lees meer over gehoorgangontsteking

Middenoorontsteking

Oorzaak en verschijnselen
Bij een middenoorontsteking is de binnenkant van het oor ontstoken. Dit is het gedeelte dat zich achter het trommelvlies in het oor bevindt. Bovenin de keel is een kleine doorgang naar het middenoor, de buis van Eustachius.

Bij een ontstoken middenoor kan deze doorgang opgezwollen zijn, waardoor hij verstopt raakt. Hierdoor kan pus niet goed weglopen naar de keel. Dit geeft een
drukkende oorpijn, soms met koorts.

Middenoorontsteking treedt vooral op bij kinderen, omdat bij hen de buis van Eustachius korter is. Bovendien lopen kinderen vaker infecties op dan volwassenen. De oorzaak van een middenoorontsteking kan een infectie met een bacterie of een virus zijn. Door aanwezigheid van ‘wild vlees’ in het middenoor kan sneller een infectie ontstaan. Een middenoorontsteking heet een loopoor als het pus via een kapot trommelvlies naar buiten stroomt.

Behandeling
Meestal gaat een middenoorontsteking na een paar dagen vanzelf over. In de tussentijd adviseert de arts soms paracetamol tegen de pijn en koorts, en neusdruppels met xylometazoline om de zwelling in de buis van Eustachius tegen te gaan.

Duurt de oorontsteking langer dan enkele dagen, dan kan het gehoor door de ontsteking beschadigd raken. Om dat te voorkomen, schrijft een arts bij een langer durende middenoorontsteking die veroorzaakt wordt door bacteriën antibiotica voor. Meestal om in te nemen, maar soms in oordruppels. Bij kinderen kan hiervoor ofloxacine gebruikt worden. 

Lees meer over middenoorontsteking

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen van de oogdruppels en oogzalf zijn de volgende.

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

 • Direct na het druppelen kan het oog geïrriteerd of branderig aanvoelen. Zelden kunnen uw ogen gevoeliger worden voor licht.
 • De oogzalf kan tijdelijk het zicht vertroebelen.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Bittere smaak in de mond na het druppelen. U kunt de kans op deze bijwerking verminderen door de traankanaaltjes na het druppelen één tot drie minuten dicht te drukken. Dit doet u door met duim en wijsvinger in de neus te knijpen ter hoogte van de binnenooghoek.
 • Dikke, gezwollen ogen. Raadpleeg dan uw arts.
 • Overgevoeligheid voor dit middel of voor een van de hulpstoffen, zoals het conserveermiddel. Dit merkt u doordat de klachten niet over gaan en het oog rood blijft of door huiduitslag rond het oog. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef dan aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor ofloxacine of een van de hulpstoffen. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit of soortgelijke middelen niet opnieuw krijgt.
 • Door verstoring van het evenwicht van bacteriën in de ogen kan een schimmelinfectie ontstaan. Raadpleeg uw arts als de jeuk en roodheid niet overgaan.
 • Mensen met de spierziekte myasthenia gravis kunnen extra last krijgen van dubbel zien en hangen van het bovenste ooglid. Als u merkt dat u hier last van heeft, neem dan contact op met uw arts.

Bij de oordruppels kunnen de volgende bijwerkingen optreden.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Oorpijn, piepend geluid in de oren, jeuk, tintelend gevoel van de huid en huiduitslag. Als u hier last van heeft, neem dan contact op met uw arts.
 • Bittere smaak en droge mond.
 • Duizeligheid. Raadpleeg dan uw arts.

Krijgt u andere verschijnselen die u in verband brengt met dit middel, raadpleeg dan altijd uw apotheker.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

Oogzalf

 • Was uw handen met water en zeep en droog ze goed af met een schone handdoek.
 • Verwijder eventuele schilfers en korsten van de oogleden met een watje met leidingwater.
 • Als u contactlenzen draagt: haal zowel harde als zachte lenzen uit uw oog voor u de oogzalf gebruikt.
 • Ga voor een spiegel staan.
 • Draai het dopje van de tube af en leg het dopje op de zijkant.
 • Neem de tube in uw hand alsof u een pen vasthoudt. Zorg ervoor dat u de tuit van de tube niet aanraakt, anders bederft de oogzalf sneller.
 • Trek voorzichtig met de vingertoppen van uw andere hand het onderste ooglid naar beneden, zodat er een 'gootje' ontstaat.
 • Buig het hoofd achterover, maar blijf in de spiegel kijken.
 • Zet de hand met de tube op de hand die het gootje maakt.
 • Breng de tube boven het omlaag getrokken ooglid (het gootje). Zorg ervoor dat de tube uw oog, ooglid of wimpers niet raakt, anders bederft de oogzalf sneller.
 • Knijp in de tube en laat een sliert zalf van ongeveer 1 cm in het gootje vallen.
 • Buig uw hoofd terug en knipper een paar keer met het oog.
 • Door de oogzalf kunt u tijdelijk wazig zien. Dit verdwijnt vanzelf.
 • Draai, na gebruik, de dop weer op de tube.
 • Was uw handen nogmaals met water en zeep.
 • Breng contactlenzen pas acht uur ná het aanbrengen van de zalf weer in. Is dit bezwaarlijk voor u, overleg dan met uw (oog)arts.

Bewaar de oogzalf zoals op het etiket is aangegeven. De meeste tubes met oogzalf zijn na openen nog 1 maand houdbaar. U kunt op de verpakking noteren wanneer u het heeft aangebroken.

Oogdruppels

 • Was uw handen met water en zeep en droog ze goed af met een schone handdoek.
 • Als u contactlenzen draagt: haal zowel harde als zachte lenzen uit uw oog voor u de oogdruppels gebruikt. Het hangt af van het soort conserveermiddel of u uw contactlenzen tussen de toedieningen door weer kunt indoen. Er zijn namelijk conserveermiddelen die zachte contactlenzen kunnen beschadigen. Kijk hiervoor in de bijsluiter van de verpakking. Harde contactlenzen kunt u eventueel na toedienen van de druppels weer indoen.
 • Verwijder eventuele schilfers en korsten van de oogleden met een watje met leidingwater.
 • Neem plaats op een stoel of een bank.
 • Schroef het dopje van flesje en leg het dopje op de zijkant.
 • Neem het flesje in uw hand alsof u een pen vasthoudt.
 • Trek voorzichtig met de vingertoppen van uw andere hand het onderste ooglid naar beneden, zodat er een 'gootje' ontstaat.
 • Buig het hoofd achterover en kijk recht omhoog.
 • Zet de hand met het flesje op de hand die het gootje maakt.
 • Breng het flesje boven het omlaag getrokken ooglid (het gootje). Zorg ervoor dat het flesje uw oog, ooglid of wimpers niet raakt, anders bederven de oogdruppels sneller.
 • Knijp in het flesje en laat één druppel in het gootje vallen.
 • Buig uw hoofd terug en doe voorzichtig uw oog dicht.
 • De werkzame stof in deze oogdruppels kan te snel uit het oog verdwijnen doordat het via het traankanaaltje in de neusholte wegloopt. Druk daarom deze kanaaltjes na het indruppelen één minuut dicht. Dit doet u door zachtjes uw vinger in de holling tussen het oog en de neus te duwen, net onder het bobbeltje in de hoek van uw oog.
 • Doe uw oog weer open.
 • Draai, na gebruik, de dop weer op het flesje.
 • Was uw handen nogmaals met water en zeep.

Vindt u het lastig om de druppel goed in het oog te krijgen? Vraag dan in de apotheek om een oogdruppelhulp. Dit is een houdertje waarmee u gemakkelijker in het oog kunt druppelen.

Bewaar de oogdruppels zoals op het etiket is aangegeven. De meeste flesjes met oogdruppels zijn na openen nog 1 maand houdbaar. U kunt op de verpakking noteren wanneer u het heeft aangebroken. De oogdruppels voor eenmalig gebruikt (herkenbaar aan E.D.O) moet u direct na gebruik weggooien.

Oordruppels

 • Houd het druppelflesje of plastic tubetje voor éénmalig gebruik enige tijd in uw hand om de vloeistof wat op te warmen.
 • Draai het dopje van de druppelaar af en leg het op de zijkant of open het plastic tubetje door het tabje te verdraaien.
 • Ga op uw zij liggen of houd het hoofd opzij.
 • Trek het oor naar boven en naar achteren, bij kinderen jonger dan zes jaar naar onderen en naar achteren.
 • Houd de druppelaar of het tubetje boven de gehoorgang en laat de druppels in het oor vallen. Zorg dat de druppelaar nergens mee in aanraking komt, anders bederven de druppels sneller.
 • Houd het hoofd nog 2 tot 5 minuten opzij, zodat de druppels alle plekken in de gehoorgang kunnen bereiken.
 • Eventueel kunt u daarna het uitlopen van de vloeistof tegengaan door een watje in uw oor te doen.
 • Draai direct na gebruik de dop weer op het druppelflesje. Het plastic tubetje is voor éénmalig gebruik en moet direct na gebruik worden weggegooid.

Wanneer?
Verdeel de doseringen zo goed mogelijk over de dag om een constant effect te verkrijgen.

Hoe lang?
Uw arts bepaalt de duur aan de hand van het soort infectie en de ernst van de infectie. Normaal gesproken is dit enkele dagen tot twee weken.

Houd er rekening mee dat dit een kuur is die u niet mag onderbreken en moet voortzetten zolang uw arts het nodig vindt, ook al merkt u van de infectie al vóór afloop van de kuur niets meer. Dit betekent nog niet dat alle bacteriën verdwenen zijn.

Als u echter na drie dagen van gebruik volgens voorschrift geen verbetering merkt, of als de klachten juist verergeren neem dan contact op met uw arts. Gooi eventuele restanten weg.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

U gebruikt dit middel 2 tot 5 keer per dag: duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal toedient? Dien de vergeten dosis dan alsnog toe. Duurt het nog minder dan 2 uur? Sla de vergeten dosis dan over. Eventueel kunt u uw schema iets verschuiven, maar zorg daarbij voor een gelijkmatige verdeling over de dag. Neem geen dubbele dosis om een vergeten dosis in te halen.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Houd er rekening mee dat u na het aanbrengen van de oogzalf enige minuten wazig kunt zien. Daarna is autorijden geen probleem.

alcohol drinken en alles eten?
Er zijn hiervoor bij dit middel geen beperkingen.

Mag ik ofloxacine in het oog of oor gebruiken met andere medicijnen?

Bij gebruik van de oogdruppels en oogzalf:
Ja, met andere oogdruppels of oogzalven. Wacht minstens drie minuten tussen het indruppelen van verschillende oogdruppels.

Gebruikt u zowel een oogdruppel als een oogzalf of ooggel: gebruik dan eerst de druppel en drie minuten later de oogzalf of ooggel.

Als u twee soorten oogdruppels moet gebruiken: eerst de oogdruppel gebruiken waar u het minst last van heeft en als laatste de oogdruppel waarvan u de meeste irritatie na het indruppelen krijgt. Zo voorkomt u dat u door de eventuele tranenvloed de werkzame bestanddelen van de oogdruppels te snel 'uittraant'.

Bij gebruik van de oordruppels:
Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Bent u zwanger of wilt u tijdens de kuur zwanger worden, overleg dan met uw arts of apotheker voor u met de kuur begint. Misschien kan uw arts u een middel voorschrijven dat u wel veilig kunt gebruiken.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Wel moet u na het druppelen de traankanaaltjes 1 minuut dicht drukken. Hierdoor kan er zo min mogelijk medicijn in uw bloed en in de moedermelk terechtkomen. Zie ook “Hoe moet ik dit medicijn gebruiken?”

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Nee, u moet de kuur afmaken. Als u de kuur afbreekt, zijn de bacteriën waarschijnlijk nog niet volledig verdwenen en kunt u opnieuw klachten krijgen.

Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.

Onder welke namen is ofloxacine in het oog of oor verkrijgbaar?

De werkzame stof ofloxacine in het oog of oor zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Ofloxacine is sinds 1985 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Trafloxal en als het merkloze Ofloxacine in oogdruppels, onder de merknaam Otiflox in oordruppels en onder de merknaam Trafloxal in oogzalf.

Het is ook te verkrijgen in tabletten, zie hiervoor de tekst Ofloxacine.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 07-03-2017

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

5 november 2013

Gebruikt als oordruppels. Hierover geen enkele mededeling in de officiele bijsluiter. Merkwaardig, want het KNMP vermeldt deze toepassing wel.

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.