MedicijnenORS bij kinderen

ORS bij kinderen

MedicijnenORS bij kinderen

ORS bij kinderen

Waar is dit medicijn voor?Ervaring bij kinderenHoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?BijwerkingenHoe is dit medicijn verkrijgbaar?Meer informatie
  • ORS is een oplossing van zouten en druivensuiker in water.

    Kinderen kunnen ORS gebruiken bij waterdunne diarree en overgeven (braken).

    • Diarree ontstaat meestal door een darminfectie. Uw kind heeft dunne, waterige poep die vaker op een dag voorkomt dan normaal. Daarnaast kan uw kind overgeven, last hebben van pijnlijke buikkrampen en kan er koorts zijn. Peuters kunnen ook diarree krijgen als zij veel vruchtensap drinken. Vooral dranken met veel suikers, zoals appelsap, kunnen diarree veroorzaken.

      Diarree gaat meestal binnen een paar dagen vanzelf over. Diarree kan geen kwaad, behalve als uw kind veel vocht verliest en moet overgeven. Wanneer het kind meer vocht verliest dan drinkt, kan het uitdrogen. Vooral baby's en kinderen tot 2 jaar hebben hier een grote kans op. Zij kunnen al binnen een dag uitdrogen. Ook bij erg heet weer kan uw kind makkelijker uitdrogen. Dan helpt ORS het verloren vocht aan te vullen.

      Bij uitdroging plast uw kind minder. Ook heeft het erg veel dorst, een droge mond, droge ogen en koude armen en benen. Verder kunnen sufheid, lusteloosheid en uiteindelijk flauwvallen voorkomen.

      Heeft uw kind ook bloed en slijm in de poep en hoge koorts? Raadpleeg dan uw arts. Dit kan wijzen op dysenterie. Dit is een darminfectie waartegen de arts een antibioticum moet voorschrijven.

      • Als uw kind meer dan 1 keer moet overgeven, verliest het veel vocht. Wanneer uw kind meer vocht verliest dan drinkt, kan het uitdrogen. Vooral baby's en kinderen tot 2 jaar hebben hier een grote kans op. Zij kunnen al binnen een dag uitdrogen. Ook bij erg heet weer kan uw kind makkelijker uitdrogen. Dan helpt ORS het verloren vocht aan te vullen.

        Bij uitdroging plast uw kind minder. Ook heeft het erg veel dorst, een droge mond, droge ogen en koude armen en benen. Verder kunnen sufheid, lusteloosheid en uiteindelijk flauwvallen voorkomen.

      • In ORS zitten zouten en suikers die ook in ons dagelijkse voedsel zitten. U kunt ORS daarom veilig geven aan kinderen van alle leeftijden. Kijk wel op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter hoeveel uw kind mag hebben.

        • ORS wordt gebruikt bij diarree en overgeven om het verlies aan water, suikers en zouten aan te vullen. Alleen water is vaak niet voldoende. De darmen hebben namelijk suikers en zouten nodig om voldoende vocht in het lichaam op te nemen. Het is belangrijk dat uw kind naast de ORS-oplossing genoeg blijft drinken. Bijvoorbeeld elke 5 of 10 minuten een slokje water of een lepeltje slappe thee.

          • Kijk voor de goede dosering op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

            Hoe?

            Het is belangrijk het poeder of de bruistablet in voldoende water op te lossen. In de bijsluiter staat hoeveel dat is. U kunt beter iets te veel water gebruiken dan te weinig.

            Is er alleen water van slechte kwaliteit of twijfelt u eraan of het wel schoon is? Kook het dan eerst en laat het afkoelen. U kunt ook bronwater zonder prik of afgekoelde thee zonder suiker gebruiken.

            Heeft uw kind minder nodig dan een heel zakje of een hele tablet? Dan moet u toch het hele zakje of de hele bruistablet oplossen in de aangegeven hoeveelheid water. Gooi de rest van de oplossing weg of bewaar deze in de koelkast. Dit kan maximaal 24 uur.

            Baby's kunt u de oplossing geven met een lepeltje of door hun speen in de oplossing te dopen. Meng het poeder of de bruistablet NIET met de flesvoeding.

            Wanneer?

            Geef uw kind de oplossing direct na elke waterdunne diarree. Of na elke keer dat uw kind moet overgeven. Heeft uw kind hier moeite mee? laat hem de oplossing dan de hele dag door langzaam met kleine slokjes tegelijk opdrinken.

            Baby's
            Geef de ORS-oplossing vóór elke borst- of flesvoeding. Ze zullen er dan voldoende van drinken. Geef daarna wel zoveel voeding als u gewend bent. Geef tussen de voedingen door ook steeds kleine beetjes van de ORS-oplossing.

            Hoelang?

            • Bij waterdunne diarree: gebruik de ORS-oplossing zolang het kind diarree heeft. Bij kinderen gaat diarree meestal binnen een paar dagen vanzelf over.
              Is uw kind jonger dan 2 jaar? Raadpleeg uw arts als de diarree langer dan 1 dag waterdun is.
              Is uw kind ouder dan 2 jaar? Raadpleeg uw arts als uw kind 3 dagen waterdunne diarree heeft.

            Bij overgeven: gebruik de ORS-oplossing zolang uw kind moet overgeven.

            Raadpleeg uw arts in de volgende gevallen:

            • Uw kind moet na 1 dag bijna net zoveel overgeven als de eerste dag.
            • Uw kind heeft 1 dag niet geplast (bij kinderen jonger dan 2 jaar een halve dag).
            • Uw kind wil niet meer drinken.
            • Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over ORS bij volwassenen.Bijwerkingen waarvan bekend is dat ze kunnen voorkomen, zijn:

              • In ORS zitten zouten en glucose die ook in ons normale voedsel zitten. Bij normaal gebruik zal ORS daarom geen bijwerkingen geven. Kijk wel op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter hoeveel uw kind mag hebben.

                Wel is bekend dat u soms rekening moet houden met waar de oplossing uit bestaat. Bij kinderen met diabetes moet u de hoeveelheid glucose (druivensuiker) in de gaten houden. Bij kinderen met een zoutarm (natriumarm) dieet moet u de hoeveelheid natriumzouten in de gaten houden.


              Heeft uw kind last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

              • Regelmatig: bij meer dan 30 op de 100 mensen
                Soms: bij 10 tot 30 op de 100 mensen
                Zelden: bij 1 tot 10 op de 100 mensen
                Zeer zelden: bij minder dan 1 op de 100 mensen
                • ORS is voor kinderen te krijgen in zakjes met poeder of als bruistablet die u in water moet oplossen. Kinderen kunnen hetzelfde product gebruiken als volwassenen.

                  • Meer informatie over dit medicijn vindt u bij ORS bij kinderen bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

                    • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
                    • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
                    • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

                    Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

                    Laatst bijgewerkt op 13-03-2020

                    Disclaimer

                    Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

                    Vond u deze informatie nuttig?

                    Vind een apotheek

                    Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
                    Vind een apotheek blob

                    Vraag het de webapotheker

                    Vraag het de webapotheker

                    Vraag het de webapotheker

                    Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
                    Informatie wordt bijgewerkt: