Elidel

Werkzame stof: pimecrolimus op de huid

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof pimecrolimus op de huid.

naar medicijnen

pimecrolimus op de huid

Belangrijk om te weten over pimecrolimus op de huid

 • Pimecrolimus onderdrukt het afweersysteem en remt ontstekingen.
 • Bij eczeem en soms bij psoriasis en andere huidaandoeningen, zoals lichen sclerosus.
 • Eczeem: u merkt dat de jeuk, zwelling en roodheid binnen een week afnemen.
  Psoriasis en lichen sclerosus: het duurt enkele weken voor u het effect merkt.
 • Meestal gebruikt u de crème 2 keer per dag. Gebruik het enkele weken tot uw klachten zijn verminderd. Daarna stoppen. U kunt het opnieuw gebruiken als de klachten weer verergeren.
 • Breng de crème dun aan. Zorg dat het niet in uw ogen, neus en mond komt.
 • U kunt last krijgen van een branderig gevoel, jeuk en roodheid. Heeft u hier na enkele dagen nog altijd last van? Raadpleeg dan uw arts of apotheker.
 • Uw huid kan gevoeliger zijn voor UV-licht. Blijf tussen 10.00 en 15.00 uur uit de zon en gebruik een zonnebrandmiddel met minimaal factor 15. Ga niet onder de zonnebank.

Wat doet pimecrolimus op de huid en waarbij gebruik ik het?

Pimecrolimus onderdrukt het afweersysteem en remt ontstekingen.

Artsen schrijven het voor bij eczeem. Artsen schrijven het soms voor bij psoriasis en overige huidaandoeningen, zoals lichen sclerosus en lichen planus.

Eczeem

Verschijnselen
Eczeem is een jeukende huiduitslag waarbij de huid rood, gezwollen, schilferig, stug en droog kan zijn. Ook kunnen zich blaasjes op de huid bevinden of kan de huid vochtig zijn. Door de jeuk heeft u de neiging te krabben, waardoor de huid nog meer beschadigt.

Oorzaak
Eczeem kan allerlei oorzaken hebben, zoals allergie, stress, overgevoeligheid, uitdroging en irriterende stoffen.

Behandeling
Bij eczeem is het belangrijk een droge huid in te vetten, zodat irritatie en jeuk verminderen. Smeer daarom minstens één keer per dag de huid in met een verzachtende crème of zalf zonder werkzaam bestanddeel. Uw arts kan u dit op recept voorschrijven. De crèmes en zalven houden de huid soepel en voorkomen dat de huid verder uitdroogt.

Behalve een verzachtende crème zal uw arts meestal ook een crème of zalf met een bijnierschorshormoon voorschrijven. Als een bijnierschorshormoon niet mogelijk is of onvoldoende helpt, kan de arts ook een crème met pimecrolimus voorschrijven. Soms wordt de crème met pimecrolimus gebruikt om af te wisselen met de behandeling met bijnierschorshormonen.

Werking
Pimecrolimus remt de ontsteking, stilt de jeuk en vermindert de zwelling. De huid kan hierdoor herstellen: de jeuk, droogheid en schilfering nemen af. De huid zal er beter uitzien en is soepeler.

U merkt dat de jeuk, zwelling en roodheid binnen een week afnemen.

Lees meer over eczeem

Psoriasis

Verschijnselen
Bij psoriasis groeit de bovenste laag van de huid te snel. Hierdoor ontstaan verdikkingen en schilfers. Ook kan  de huid ontstoken zijn en erg jeuken. De ernst van de aandoening varieert van 1 tot 2 kleine plekjes tot een uitgebreide schilfering van de huid. De oorzaak van psoriasis is niet bekend.

Behandeling
Psoriasis wordt meestal behandeld met bijnierschorshormonen, calcipotriol of lichttherapie. Bij psoriasis in lichaamsplooien, in het gezicht of rond de geslachtsorganen kunnen bijnierschorshormonen echter te veel bijwerkingen hebben. In zulke gevallen kan de arts pimecrolimus voorschrijven.

Werking
Pimecrolimus vermindert de afweerreactie van het lichaam en remt de ontsteking. U merkt het effect niet meteen. De werking is meestal binnen enkele weken merkbaar.

Lees meer over psoriasis

Overige huidaandoeningen

Lichen sclerosus

Verschijnselen
Lichen sclerosus is een chronische huidafwijking, die meestal zit op de schaamlippen, ingang van de vagina, anus, eikel of voorhuid. De huid jeukt, voelt strak aan en krijgt witte plekjes. Vooral vrouwen na de overgang kunnen er last van krijgen, soms ook mannen en kinderen. 

De afwijking geeft een iets verhoogde kans op huidkanker. Daarom is het belangrijk de huid regelmatig te controleren en bij verandering de dokter te raadplegen.

Oorzaak
De oorzaak van lichen sclerosus is onbekend.

Behandeling
Het is belangrijk om niet te krabben en schuren te vermijden, omdat dit de klachten verergert. De huid goed invetten met een vette zalf helpt de klachten verminderen. Meestal schrijft de arts ook een zalf met bijnierschorshormonen voor. Als dit onvoldoende werkt, kan de arts een crème met pimecrolimus voorschrijven. Pimecrolimus vermindert de irritatie en de ontsteking.

 

Lichen planus

Verschijnselen
Dit is een aandoening van de huid en slijmvliezen. Het zijn witte pukkels die een kantachtig netwerk vormen of glanzende verheven plekken geven. Soms is er sprake van wondjes, zweertjes of blaasjes.
De plekken kunnen pijnlijk zijn en sterk jeuken. Daarnaast heeft men vaak last van een rauwe droge mond, branderig gevoel en een metaalachtige smaak.

Meestal zijn de klachten niet voortdurend aanwezig, maar komen ze in periodes voor.

Oorzaak
Het is niet bekend waardoor lichen planus ontstaat.

Behandeling
Soms zijn de plekjes niet pijnlijk en gaan ze vanzelf over, meestal na ongeveer een jaar. Soms helpt het om sterk gekruide producten, citrusfruit en knapperige producten zoals chips of toast te vermijden.

Als de plekjes pijnlijk zijn of een branderig gevoel geven, kan de arts een plaatselijk werkend medicijn voorschrijven, zoals triamcinolon of tretinoïne. Als deze medicijnen onvoldoende werken kan uw arts pimecrolimus voorschrijven. Pimecrolimus vermindert de irritatie en de ontsteking.

Lees meer over overige huidaandoeningen

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Op de plaats waar u het aanbrengt een branderig gevoel, jeuk en roodheid. Binnen enkele dagen na het starten hoort u hier geen last meer van te hebben. Is dat wel het geval? Raadpleeg dan uw arts of apotheker.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Huiduitslag en irritatie. Zeer zelden pijnlijk of tintelend gevoel, gevoelige en droge huid, schilfering.
 • Warmtegevoel en een blozende huid. Dit kan versterkt worden door het drinken van alcohol. Het alcoholeffect treedt dan ook op andere dan de ingesmeerde huiddelen op.
 • Huidinfecties. Dit medicijn kan de verschijnselen van een huidinfectie maskeren. U merkt dus minder snel op dat de huid met een bacterie, schimmel of virus is geïnfecteerd. De verschijnselen van een infectie, zoals jeuk, zwelling en roodheid treden immers minder. De infecties kunnen zich daardoor ongemerkt uitbreiden. Gebruik dit medicijn daarom niet op een plek van de huid waarvan u weet of vermoedt dat deze is geïnfecteerd met een schimmel, bacterie of virus. Dus bijvoorbeeld niet op of in de buurt van voetschimmel, zweren, gordelroos en een koortslip. Als u ook een medicijn tegen deze infectie gebruikt, kunt u het wel toepassen.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Verkleuring van de huid.
 • Gezwollen lymfeklieren. Raadpleeg in dat geval uw arts.
 • In zeldzame gevallen kan huidkanker voorkomen. Meld het aan uw arts als u bijvoorbeeld verandering van een moedervlek opmerkt. Gebruik dit medicijn niet op dergelijke plekken of op plekken waar u eerder huidkanker had.
 • Dit medicijn kan de huid gevoeliger maken voor UV-licht (zon, zonnebank, UV-lamp). Blootstelling aan zonlicht, zelfs voor korte perioden, kan huiduitslag, jeuk, roodheid of andere verkleuring van de huid en ernstige verbranding door de zon geven. Blijf met de ingesmeerde huiddelen uit direct zonlicht, met name tussen 10.00 en 15.00 uur, draag beschermende kleding, waaronder hoed en zonnebril, smeer een zonnebrandmiddel op met een hoge beschermingsfactor en ga niet onder de zonnebank. Als u een ernstige reactie op de zon krijgt, ga dan direct naar uw arts.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn, Dit merkt u aan huiduitslag, jeuk en galbulten. Raadpleeg dan uw arts. Zeer zelden ontstaat een ernstige overgevoeligheid met zwelling van het gezicht, lippen, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Ga dan onmiddellijk naar een arts of naar de Eerste-Hulpdienst. In zeer zeldzame gevallen Ook kunt u duizelig worden of flauwvallen. Neem dan ook direct contact op met uw arts. In deze gevallen mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor pimecrolimus. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Uw arts heeft u waarschijnlijk instructie gegeven hoe vaak en wanneer u dit medicijn moet aanbrengen. Het is aan te raden deze instructie op te schrijven, zodat u dit later na kunt kijken.

Hoe?

 • Vermijd contact met de ogen en slijmvliezen (neus, mond). Komt het per ongeluk toch daar terecht, haal de crème dan weg en spoel met ruim water.
 • Zorg dat de huid droog is voor u de crème aanbrengt.
 • Breng de crème dun aan, zodat de huid wel vet is, maar er geen laagje overblijft. Als u het te dik smeert, heeft u meer kans op bijwerkingen.
 • Was de vinger waarmee u de crème heeft aangebracht daarna met wat zeep. Ook kunt u voor het aanbrengen plastic handschoenen of een 'vingercondoom' gebruiken. Dit is een hoesje dat u over de vinger aanbrengt. Het is te verkrijgen in uw apotheek.
 • Dek de huid NIET af met verband of plasticfolie. Hierdoor kan te veel werkzame stof in het lichaam terechtkomen.

Wanneer?

 • Breng de crème aan op een moment dat u weet dat u het eerstkomende halfuur geen water op de huid komt, anders spoelt u het er weer af.
 • Smeer de huidaandoening in wanneer deze verergert of weer opkomt. Meestal gebruikt u de crème 2 keer per dag, gedurende maximaal 6 weken.
 • Als de verschijnselen weg zijn, stopt u het gebruik. Als de klachten weer terugkomen, kunt u weer beginnen. Gebruik dit medicijn een aantal dagen tot de huidaandoening is verdwenen of sterk is verminderd. En dan weer een aantal dagen niet.
 • Ga verder gewoon door met de vette crème of zalf zonder werkzaam bestanddeel, die uw arts meestal ook heeft voorgeschreven. Deze gaat irritatie van de huid tegen, waardoor de ontstoken plekken langer wegblijven.

Hoe lang?
Als u met dit medicijn begint, kunt u het maximaal 6 weken achtereen gebruiken. Merkt u na 6 weken nog geen verbetering? Raadpleeg dan uw arts.

Als de klachten terugkomen, kunt u het weer gebruiken. Meestal is enkele dagen of weken voldoende. Daarna stopt u weer.

Na een jaar zal de arts controleren of verder gebruik nog nodig is.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

U gebruikt dit medicijn 1 tot 2 keer per dag. Als u een toediening vergeten bent, gebruik dan de crème zodra u eraan denkt. Is het al tijd voor de volgende toediening? Sla dan de vergeten dosis over. Vaker dan 2 keer per dag insmeren heeft geen zin. Mocht u de crème vlak na het aanbrengen per ongeluk afwassen, dan kunt u het wel opnieuw aanbrengen.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

alcohol drinken?
Sommige mensen krijgen door drinken van alcohol last van blozen of huidirritatie. U kunt het gebruik van alcohol eventueel voorzichtig proberen om te kijken of u hier last van krijgt.

autorijden en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik pimecrolimus op de huid gebruiken met andere medicijnen?

Smeer andere crèmes, zalven en lotions niet tegelijkertijd op de ingesmeerde plekken. U heeft dan kans dat u dit medicijn met het volgende weg smeert. Een crème verdwijnt sneller in de huid dan een vette zalf. Smeer daarom altijd eerst het minst vette smeersel. Wacht tot dit in de huid is getrokken en breng dan het andere smeersel aan. Dit is meestal binnen een kwartier tot een halfuur.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Hoewel u het op de huid aanbrengt, is er toch een kans dat een klein deel van het medicijn in het bloed terechtkomt en zo het ongeboren kind kan bereiken. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt. Als het in de moedermelk terecht komt, is het niet waarschijnlijk dat dit schadelijk is voor de baby. Als uw arts vindt dat u borstvoeding kunt geven en smeert u dit medicijn op of rond de tepel? Spoel de tepel dan goed af met water voordat u borstvoeding geeft.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt in één keer stoppen met dit medicijn.

Onder welke namen is pimecrolimus op de huid verkrijgbaar?

De werkzame stof pimecrolimus op de huid zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Pimecrolimus is sinds 2002 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Elidel in een crème.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 24-08-2016

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

29 juli 2016

Heel tevreden, alleen als je een tijdje niet gesmeerd hebt, komen de klachten wel erger terug in de zin van acne plekjes en puistjes.

12 januari 2014

Werkt snel maar alleen onderdrukkend. zodra je stopt komt het heel veel erger terug. ik wil dit produkt nooit meer gebruiken.

11 november 2010

De eerste dagen kreeg ik meer klachten: Roder worden van het eczeem, branderig gevoel, traanogen. Ben toen door blijven smeren en na ongeveer 3 dagen trad ...

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.